Ετοιμάζει η Δύση ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας στον Καύκασο;

Οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να κερδίσουν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στον Καύκασο με το μέρος τους. Η Αρμενία έχει ήδη προσανατολιστεί προς τη Δύση τα τελευταία χρόνια. Η επιρροή της Αμερικής εκεί είναι αισθητή πολιτικά αλλά και πολιτιστικά. Παρά τη συμμετοχή της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η Αρμενία είναι ήδη πολύ καλά συνδεδεμένη οικονομικά με τις δυτικές χώρες και συνεχίζει να διευρύνει αυτές τις επαφές.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Η επιρροή των ΗΠΑ επηρεάζει ιδιαίτερα την πολιτιστική ανάπτυξη των νέων. Οι νέοι μαθαίνουν αγγλικά, καταναλώνουν αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης και πολλοί μεταναστεύουν στις ΗΠΑ ή στον Καναδά. Οι φιλοδυτικές δυνάμεις έχουν σήμερα τον έλεγχο της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης στην Αρμενία. Η συγκέντρωση των λεγόμενων «μη κυβερνητικών οργανώσεων» σε αυτή τη μικρή χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή. Η Αρμενία αποτελεί εδώ και χρόνια το πειραματικό πεδίο για την «ήπια ισχύ».

Επί του παρόντος γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί η Γεωργία εναντίον της Ρωσίας. Με βάση την απόσχιση των δύο περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, γίνεται μαζική προπαγάνδα κατά της Ρωσίας, παρόλο που πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα της Γεωργίας. Οι περιοχές αυτές θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν λόγω διακρίσεων και αποσχίστηκαν από την κεντρική αρχή της Γεωργίας. Εκείνη την εποχή, η Ρωσία παρενέβη για να υποστηρίξει την αυτοδιάθεση αυτών των μικρών λαών. Αλλά αυτό το ιστορικό γεγονός χρησιμοποιείται επανειλημμένα ως βάση για την αντιρωσική προπαγάνδα στη Γεωργία. Η Ρωσία παρουσιάζεται συνεχώς ως απειλή ή πιθανός επιτιθέμενος εναντίον της Γεωργίας, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η Ρωσία δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες.

Στη Γεωργία, όπως και στην Αρμενία, οργανώνονται συνεχώς νέες εκστρατείες που μιλούν για εγγύτητα με την ΕΕ ή ζητούν την είσοδο σε δυτικές συμμαχίες. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν τόσο οικονομικά ζητήματα όσο και θέματα πολιτικής ασφάλειας. Η εκπαιδευτική πολιτική διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για συνεργασία με τη Δύση. Η δυτική επιρροή στα πανεπιστήμια είναι σαφώς ορατή. Αυτό θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στη διαμόρφωση των μελλοντικών ελίτ αυτών των χωρών.

Η κατάσταση στις δημοκρατίες του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι εξίσου τεταμένη, καθώς η ισλαμική τρομοκρατία υποστηρίζεται επανειλημμένα από το εξωτερικό. Εδώ δεν υπάρχουν αποσχιστικές προσπάθειες, αλλά υπάρχει αποσταθεροποίηση από το τρομοκρατικό στοιχείο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά είναι σαφές ότι οι τρομοκρατικές ομάδες λαμβάνουν μαζική υποστήριξη από το εξωτερικό. Μπορούμε να υποθέσουμε πως και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες παίζουν κάποιο ρόλο εδώ.

Το ερώτημα αν η Δύση θα καταφέρει να οργανώσει στρατιωτικά τη Γεωργία εναντίον της Ρωσίας παραμένει ανοιχτό. Πολλοί μπορούν να φανταστούν ένα σενάριο Μαϊντάν όπως στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υπάρχει θεμελιώδης απόρριψη της Ρωσίας στη Γεωργία, η οποία πάντα προωθούνταν από ριζοσπαστικές ομάδες στην Ουκρανία.

Η γεωπολιτική πτυχή όλων των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στον Καύκασο είναι πάντα η σύγκρουση Ανατολής-Δύσης μεταξύ ΗΠΑ/Ευρώπης και Ρωσίας. Τα μικρά κράτη του Καυκάσου με τους μικρούς πληθυσμούς τους είναι εύκολο να επηρεαστούν από το εξωτερικό. Και η Δύση εξακολουθεί να έχει πάρα πολλά χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προπαγάνδα.

Εδώ βλέπουμε και πάλι τη δύναμη του δολαρίου. Μπορείτε λοιπόν να πείτε πως η φήμη και η αξία του δολαρίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Χωρίς ένα ισχυρό δολάριο, πολλά έργα ήπιας ισχύος δεν θα ήταν δυνατά. με ένα αδύναμο δολάριο, η Δύση μπορεί να έχει μόνο τον μισό αριθμό ΜΚΟ που μπορεί να χρηματοδοτήσει.

Ο Καύκασος συνδέεται με τη Ρωσία στους τομείς του ενεργειακού εφοδιασμού και του εμπορίου, αλλά στους τομείς του πολιτισμού και της πολιτικής η Δύση αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή. Μένει να δούμε ποια γεωστρατηγικά παιχνίδια θα επιχειρήσει η Δύση στον Καύκασο.Οι λαοί του Καυκάσου πρέπει να αποφασίσουν ποιος είναι πιο κοντά τους - η Μόσχα ή η Ουάσιγκτον. 

Δεδομένου ότι οι νέες αξίες που διαδίδονται από την επιρροή της Δύσης επηρεάζουν επίσης αρνητικά και εν μέρει καταστρέφουν τον πολιτισμό του Καυκάσου, ίσως οι λαοί της Γεωργίας και της Αρμενίας ξυπνήσουν και σταματήσουν αυτά τα βρώμικα παιχνίδια. Αυτή θα ήταν η ευκολότερη λύση για να αποφύγουν τις δυτικές επιρροές.

Οι κοινωνίες του Καυκάσου είναι πολύ πιο παραδοσιακές από τις ευρωπαϊκές. Επομένως, είναι απολύτως πιθανό να υπάρξει αντίσταση από τις κοινωνίες στην περαιτέρω συνεργασία με τη Δύση στο μέλλον.

Αλλά θα είναι δύσκολο να διορθωθούν όλες οι αρνητικές επιρροές και χειρισμοί από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail