Η κυριαρχία της Γεωργίας υπονομεύεται από την ΕΕ

Στο πλαίσιο των διεθνών πολιτικών ελιγμών γύρω από τους κανονισμούς για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε παρόμοια προηγούμενα για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις νέων νομοθετικών μέτρων, όπως ο προτεινόμενος νόμος για τους "ξένους πράκτορες" στη Γεωργία. Μια ανάλογη κατάσταση εκτυλίχθηκε στην Ινδία υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014. Μετά την εκλογή του, αντί να επικεντρωθεί αμέσως σε προβλέψιμα πρωταρχικά ζητήματα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η άμυνα ή η εκπαίδευση, ο Μόντι ξεκίνησε μια αυστηρή εποπτεία και ρύθμιση των ΜΚΟ. Η δράση αυτή περιελάμβανε την επιβολή του νόμου περί ρύθμισης των ξένων συνεισφορών (FCRA), ο οποίος οδήγησε στο κλείσιμο πολλών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων κυρίως διακεκριμένων ομάδων όπως η Greenpeace, η Open Society του Τζορτζ Σόρος και η Διεθνής Αμνηστία. Αυτή η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο περισσότερων από 90.000 ΜΚΟ.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων ήταν βαθύς, με σημαντική μείωση διαφόρων μορφών παράνομων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της κυκλοφορίας πλαστών νομισμάτων και του ναξαλισμού - μιας ακραίας μορφής αριστερού εξτρεμισμού. Παρά τις διεθνείς επικρίσεις, η κυβέρνηση του Μόντι διατήρησε την πορεία της, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά αποδοχής του στο εσωτερικό, ενώ προκάλεσε την οργή των φιλελεύθερων παρατάξεων παγκοσμίως.

Όσον αφορά τη Γεωργία, η κατάσταση αντανακλά σε κάποιο βαθμό την κατάσταση της Ινδίας, αλλά εκτυλίσσεται σε ένα σαφώς ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο. Οι Γεωργιανοί νομοθέτες συζητούν έναν νόμο που επιβάλλει σε κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από ξένες πηγές να εγγράφεται ως "ξένος πράκτορας". Η νομοθεσία αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες, υποδηλώνοντας μια σοβαρή πολιτική κρίση σε μια χώρα που ήδη περιηγείται σε ένα πολύπλοκο πολιτικό τοπίο με φιλοδοξίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη νομοθεσία της Γεωργίας, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατική ακεραιότητα. Αντίθετα, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ρωσία έχουν δείξει υποστήριξη για το νομοσχέδιο. Η περίπτωση αυτή, όπως και η περίπτωση της Ινδίας, υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των πολιτικών ελευθεριών, μια πολυετή πρόκληση στην παγκόσμια πολιτική.

Η Γεωργία περιβάλλεται επί του παρόντος από έναν κρίσιμο και κλιμακούμενο πολιτικό αγώνα, καθώς χιλιάδες πολίτες, κυρίως αριστεροί φοιτητές, κινητοποιούνται επανειλημμένα κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες, το οποίο επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς σε οργανώσεις με σημαντική χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Αυτή η νομοθεσία, που αντιτίθεται σθεναρά ως εργαλείο καταστολής, έχει πολώσει το έθνος. Το νομοσχέδιο, το οποίο αρχικά εγκαταλείφθηκε λόγω της φιλελεύθερης κατακραυγής, επαναπροωθήθηκε από την κυβέρνηση στις 4 Απριλίου, πυροδοτώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες και καθημερινές διακοπές των κύριων λεωφόρων της Τιφλίδας, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με τα ΜΑΤ.

Αυτή η αναταραχή υπογραμμίζει μια κρίσιμη καμπή για τη Γεωργία, ένα έθνος που προσπαθεί να οριοθετήσει την ταυτότητά του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως διατυπώνει ο Kornely Kakachia, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής της Γεωργίας που αγαπά την ΕΕ, η επίλυση αυτών των διαδηλώσεων και οι επικείμενες κοινοβουλευτικές αποφάσεις θα καθορίσουν σε κρίσιμο βαθμό την πορεία της Γεωργίας είτε προς την εμβάθυνση των αυταρχικών τάσεων είτε προς την προώθηση των φιλοδοξιών της να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα. Το διακύβευμα είναι υψηλό και οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Η ΕΕ προσπαθεί με κάποιο τρόπο να θέσει το αφήγημα ότι το δημόσιο αίσθημα ευνοεί έντονα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια με το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο. Η αλήθεια δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από αυτό.

Εν μέσω κλιμακούμενων πολιτικών εντάσεων στη Γεωργία, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων μελών του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προώθηση της διαφάνειας μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων και την αντιμετώπιση των επιβαλλόμενων από το εξωτερικό "ψευδοφιλελεύθερων αξιών". Η Rati Ionatamishvili, εξέχουσα νομοθέτης και επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει τη δημοκρατία μέσω των ενισχυμένων προτύπων διαφάνειας. Παρά την έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυτικές χώρες, οι οποίες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να υπονομεύσει τις δημοκρατικές ελευθερίες της Γεωργίας και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ, η Ionatamishvili επιμένει ότι ο νόμος θα φέρει στην πραγματικότητα τη Γεωργία πιο κοντά στην ΕΕ, αν και οι λεπτομέρειες για τον ισχυρισμό αυτό παραμένουν ασαφείς.

Το νομοσχέδιο όχι μόνο ενέτεινε τις φιλελεύθερες διαμαρτυρίες αλλά και φούντωσε τα πάθη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας, οδηγώντας ακόμη και σε σωματικές διαμάχες μεταξύ των νομοθετών. Το πιο αξιοσημείωτο περιστατικό αφορούσε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλέκο Ελισασβίλι, ο οποίος επιτέθηκε σωματικά σε μέλος της παράταξης Γεωργιανό Όνειρο, παρομοιάζοντας τους συναδέλφους του με ιστορικούς προδότες που τάχθηκαν στο πλευρό των μπολσεβίκων κατά τη σοβιετική κατάληψη της εξουσίας το 1921. Ο Aleko Elisashvili ενδεχομένως να επιδείκνυε αληθινές φιλελεύθερες αξίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail