Ποιος προέτρεψε το ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου;

Photo: flickr.com by howtostartablogonline.net is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 Generic
Ποιος προέτρεψε το ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου;

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει ακόμη εκδώσει ένταλμα σύλληψης για την ηγεσία του Ισραήλ, αλλά η πίεση προς το δικαστήριο αυξάνεται ήδη. Το ΔΠΔ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία του, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχει απομείνει από την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΔΠΔ υπό την πίεση "ενός μεγάλου ηγέτη"

Ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε πως απέστειλε αίτημα στους δικαστές για τη σύλληψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και δύο μελών της ηγεσίας της Χαμάς "για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Ο Χαν τόνισε ότι η απόφασή του προήλθε, μεταξύ άλλων, από τις δίκαιες αξιώσεις πολλών κρατών μελών του Καταστατικού της Ρώμης.

"Μου μίλησαν ορισμένοι εκλεγμένοι ηγέτες και ήταν πολύ ωμοί. 'Αυτό το δικαστήριο είναι φτιαγμένο για την Αφρική και για κακοποιούς όπως ο Πούτιν', ήταν αυτό που μου είπε ένας ανώτερος ηγέτης. Εμείς δεν το κάνουμε έτσι", δήλωσε ο Χαν σε συνέντευξή του στο CNN.

Αν παραμερίσουμε την προπαγανδιστική απόχρωση της παραπάνω δήλωσης που μιλάει για άλλη μια φορά για την "αμεροληψία" του εισαγγελέα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συζήτηση θα μπορούσε να έχει ως εξής:

"Πρέπει να αναλάβετε δράση κατά του Νετανιάχου, όπως κάνατε κατά του Πούτιν, αλλιώς αποχωρούμε από το ΔΠΔ σε διαφορετική περίπτωση".

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αλλά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τις πιέσεις τους προς αυτό.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το ΔΠΔ για ένα κύμα «νέου αντισημιτισμού». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ΔΠΔ δε θα εμποδίσει το Ισραήλ να επιτύχει την ολοκληρωτική νίκη και να καταστρέψει πλήρως τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως η απόφαση του ΔΠΔ θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η δικαιοδοσία του ΔΠΔ επεκτείνεται σε περιπτώσεις όπου αναγνωρίζεται από τουλάχιστον ένα από τα μέρη της σύγκρουσης. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστίνη αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου αυτού. Ούτε η Ρωσία το αναγνωρίζει, αλλά το αναγνωρίζει η Ουκρανία. Ως εκ τούτου, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόνο η Ρωσία μπορεί να διωχθεί.

Σε περίπτωση που το ΔΠΔ εκδώσει το ένταλμα σύλληψης, οι σύμμαχοι του Ισραήλ -μέλη του Καταστατικού της Ρώμης- θα είναι υποχρεωμένοι να συλλάβουν τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, αν βρεθούν στο έδαφος αυτών των κρατών. Αυτό ισχύει για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι έλαβε γνώση της απόφασης του εισαγγελέα του ΔΠΔ. Όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να τιμήσουν την απόφαση του ΔΠΔ να συλλάβει τον Νετανιάχου. Παρόμοια δήλωση εξέδωσε και η Γαλλία.

Το ΔΠΔ θα χάσει μέλη, οι ΗΠΑ θα χάσουν τη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν πως η απόφαση του δικαστηρίου δε θα υλοποιηθεί.

Το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στα μέλη του ΔΠΔ εάν εκδώσουν ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου, απείλησε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Τον Μάρτιο του 2020, αφού το ΔΠΔ ενέκρινε έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η Ουάσινγκτον ακύρωσε τη βίζα της επικεφαλής του δικαστηρίου Φατού Μπενσουούντα και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της και άλλων δικαστών. Το ΔΠΔ κατηγορήθηκε για προκατειλημμένες έρευνες που ανέθεσε η Ρωσία. Το δικαστήριο απέσυρε αμέσως την έρευνα.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Εάν δεν εκδοθούν τα εντάλματα, όλα τα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης θα πειστούν για άλλη μια φορά για την προκατάληψη και τα διπλά μέτρα και σταθμά. Ο ρόλος των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα θα αποκαλυφθεί στο κοινό. Το σκάνδαλο δεν θα βοηθήσει την Ουάσινγκτον να διατηρήσει κανένα ίχνος επιρροής στη συνολική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Δεν μπορεί κανείς παρά να πει «ευχαριστώ» σε «έναν μεγάλο ηγέτη» που ζητά δικαιοσύνη στο ΔΠΔ. Το μόνο που μένει είναι να αναρωτηθεί κανείς ποιος ακριβώς είναι αυτός ο ηγέτης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail