Ίσως το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο

Το MiG-31I, μια προηγμένη παραλλαγή του MiG-31 Foxhound, διαθέτει τώρα μια κρίσιμη αναβάθμιση που επιτρέπει τον ανεφοδιασμό καυσίμων εν πτήσει, επεκτείνοντας σημαντικά το επιχειρησιακό του βεληνεκές. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποκαλύφθηκε από ανώνυμη πηγή μέσω του πρακτορείου ειδήσεων TASS, ενισχύει σημαντικά τις μαχητικές δυνατότητες του αεροσκάφους και την στρατηγική χρησιμότητα στην αεροπορία μεγάλων αποστάσεων για τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Mikoyan MiG-31, γνωστό από το ΝΑΤΟ ως Foxhound, είναι το ταχύτερο πολεμικό αεροσκάφος σε υπηρεσία. Με πάνω από τέσσερις δεκαετίες υπηρεσίας, έχει υποστεί πολυάριθμες αναβαθμίσεις για να παραμείνει στρατηγικά επίκαιρο. Η πιο πρόσφατη, η δυνατότητα ανεφοδιασμού αέρος-αέρος, εξασφαλίζει ότι το MiG-31I συνεχίζει να αποτελεί ένα τρομερό πλεονέκτημα στο σύγχρονο εναέριο πόλεμο.

Το MiG-31I, σε αντίθεση με το MiG-31K που φέρει τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, περιλαμβάνει ξεχωριστούς κινητήρες, ηλεκτρονικά συστήματα και πυραυλικά συστήματα. Η νέα δυνατότητα ανεφοδιασμού ενισχύει σημαντικά το επιχειρησιακό του βεληνεκές και τη διάρκεια, προσφέροντας νέες τακτικές δυνατότητες.

Στρατιωτικοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο απόστρατος Μοίραρχος Vijainder K. Thakur, τονίζουν τις στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της αναβάθμισης. Ο Thakur σημειώνει πως το διευρυμένο βεληνεκές του MiG-31I θα μπορούσε να εκθέσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε αυξημένα επίπεδα απειλών, ιδιαίτερα από τις παραλλαγές που είναι εξοπλισμένες με Kinzhal. Αυτό καθιστά αναγκαία μια παρατεταμένη κατάσταση υψηλού συναγερμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU), ιδιαίτερα μετά τις ειδοποιήσεις των AWACS των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις του MiG-31I.

Η δυνατότητα ανεφοδιασμού του MiG-31I το ευθυγραμμίζει με τα δυτικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μειώνοντας την ανάγκη προσγείωσης για ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της μάχης, η οποία αυξάνει σημαντικά την ευπάθεια. Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί ρωσικά τάνκερ Il-78 ή Il-78M, ικανά να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα πολλά αεροσκάφη, ενισχύοντας την υλικοτεχνική αποτελεσματικότητα και την στρατηγική κινητικότητα.

Η εξέλιξη αυτή εδραιώνει το ρόλο του MiG-31I στη ρωσική αεροδιαστημική στρατηγική και μεταβάλλει τις τακτικές επιχειρήσεις στις περιοχές όπου αναπτύσσεται. Το αεροσκάφος, μια προηγμένη έκδοση της σειράς MiG-31, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες και να επεκτείνει την αντοχή των αποστολών, όπως αναφέρει το TASS. Διαθέτει ανεφοδιασμό καυσίμων στον αέρα και εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που ενισχύουν την πλοήγηση και την ακρίβεια στην ανάπτυξη όπλων όπως ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal.

Εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό σύστημα τηλεχειρισμού και υπολογιστές επί του σκάφους, το MiG-31I διαχειρίζεται αυτόνομα τις τροχιές πτήσης και την ανάπτυξη πυραύλων, εξασφαλίζοντας ακριβή προσβολή στόχων. Παρά την αναβληθείσα εμφάνισή του στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης 2022 της Ρωσίας λόγω κακοκαιρίας, αργότερα παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση όπλων Army 2022 από τον αντιστράτηγο Sergey Dronov, τονίζοντας τον κρίσιμο αμυντικό του ρόλο.

Παρόμοιο με το MiG-31K, που χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ουκρανία ως πλατφόρμα Kinzhal, το MiG-31I έχει επιδειχθεί σε στρατηγικές επιδείξεις, όπως στην εκδήλωση του 2022 στο αεροδρόμιο Knevichi, όπου παρουσιάστηκε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu.

Το MiG-31I διακρίνεται επίσης για τους προηγμένους χειρισμούς του Fly-By-Wire (FBW), που επιτρέπουν την ακριβή ανάπτυξη πυραύλων - μια ικανότητα ζωτικής σημασίας για αποτελεσματικές εκτοξεύσεις Kinzhal, που απαιτούν ακριβή ευθυγράμμιση των παραμέτρων εκτόξευσης, όπως η στάση, το ύψος και η ταχύτητα.

Διευρύνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του, υπάρχουν εικασίες σχετικά με τη διπλή ικανότητα του MiG-31I ως εκτοξευτή μικρών διαστημοπλοίων, υποδεικνύοντας το ρόλο του σε ευρύτερους στόχους άμυνας και εξερεύνησης του διαστήματος. Σύμφωνα με αναφορές το 2021, η ρωσική αεροπορική εταιρεία MiG ανέλαβε την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών MiG-31K στο προηγμένο πρότυπο MiG-31I, γεγονός που υποδηλώνει μια ενιαία μελλοντική ονομασία για όλες τις παραλλαγές MiG-31 με δυνατότητα Kinzhal.

Αυτός ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του MiG-31I, ενώ ανεβάζει το τεχνολογικό όριο, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους αντιπάλους της Ρωσίας, κυρίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επέκταση του επιχειρησιακού βεληνεκούς και η προηγμένη ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων ενισχύουν τις στρατηγικές αποτρεπτικές ικανότητες της Ρωσίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της εναέριας μάχης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail