Η Ρωσία πλοηγείται ΤΩΡΑ στις κυρώσεις με την ινδική ασφάλιση

Η έγκριση ναυτικής ασφάλισης είναι η διαδικασία κατά την οποία μια ασφαλιστική εταιρεία αξιολογεί και επικυρώνει την κάλυψη των θαλάσσιων πλοίων και φορτίων έναντι πιθανών κινδύνων στη θάλασσα. Η έγκριση αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εξασφαλίζει την οικονομική προστασία των πλοιοκτητών και των διαχειριστών φορτίου από ζημίες που οφείλονται σε κινδύνους όπως καταιγίδες, συγκρούσεις, κλοπές ή άλλα ναυτικά ατυχήματα. Η σημασία της θαλάσσιας ασφάλισης έγκειται στην ικανότητά της να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας που διευκολύνει το διεθνές εμπόριο, ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ναυτιλιακά εγχειρήματα και στηρίζει την παγκόσμια οικονομία. Χωρίς τη θαλάσσια ασφάλιση, οι οικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις θαλάσσιες μεταφορές θα ήταν πολύ μεγάλοι, εμποδίζοντας το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η έγκριση της θαλάσσιας ασφάλισης για τη Ρωσία αντιμετώπισε σημαντική αναστάτωση όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις το 2022. Οι κυρώσεις αυτές είχαν ως στόχο τη ρωσική ναυτιλία, περιπλέκοντας τη διαδικασία ασφάλισης πλοίων και φορτίων. Οι δυτικοί ασφαλιστές, κρίσιμοι παράγοντες στην παγκόσμια ναυτασφάλιση, είτε απέσυραν την κάλυψη είτε επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις ρωσικές ναυτιλιακές δραστηριότητες. Η διαταραχή αυτή απείλησε την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει ζωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επιδεινώνοντας τις οικονομικές πιέσεις.

Η Ινδία έχει χορηγήσει έγκριση ναυτασφάλισης σε τέσσερις ρωσικές εταιρείες, βοηθώντας σημαντικά την στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει τους δυτικούς παρόχους υπηρεσιών. Η VSK Insurance, η Sogaz Insurance Co. και η Alfastrakhovanie PCL έλαβαν την έγκριση να προσφέρουν θαλάσσιες ασφαλίσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου 2025, ενώ η ισχύς της Ingrosstrakh Insurance Company παρατάθηκε έως τον Μάρτιο του 2029, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας. Η ασφαλιστική κάλυψη και των τεσσάρων παρόχων υποστηρίζεται από την κρατική Russian National Reinsurance Co., σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που ζήτησαν ανωνυμία.

Η εξάρτηση της Ρωσίας από τους δυτικούς ασφαλιστές για την κάλυψη του στόλου των δεξαμενόπλοιων που εξάγουν πετρέλαιο στην Ινδία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχει επιβληθεί από την Ομάδα των Επτά Χωρών και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο ισχύει για τις μεταφορές αργού πετρελαίου που χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες, έχει δώσει σε αυτά τα έθνη σημαντική επιρροή στις ρωσικές πετρελαϊκές ροές. Χρησιμοποιώντας τις δικές της ασφαλιστικές υπηρεσίες, η Ρωσία στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από δυτικές οντότητες και να απλοποιήσει τη συμμόρφωση για τους Ινδούς αγοραστές.

Τον Μάρτιο, λιγότερο από το ένα τέταρτο των ρωσικών αποστολών προς όλους τους προορισμούς ήταν ασφαλισμένα από μέλη του International Group of P&I Clubs με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία του Bloomberg. Τα δώδεκα P&I Clubs του ομίλου αυτού παρέχουν κάλυψη ναυτικής ευθύνης για περίπου το 90% των παγκόσμιων ποντοπόρων φορτίων, αναδεικνύοντας τη σημαντική επιρροή που ασκούν οι δυτικοί ασφαλιστές στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η Μόσχα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας, με τις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία να φτάνουν περίπου τα 1,72 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η έγκριση των ρωσικών ναυτασφαλιστών από την Ινδία όχι μόνο ενισχύει τη θέση της Μόσχας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αλλά και μετριάζει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων.

Αυτή η στρατηγική κίνηση επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι δυτικές ασφαλιστικές απαιτήσεις. Με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ασφαλιστικού πλαισίου ανεξάρτητου από τις δυτικές οντότητες, η Ρωσία επιλύει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτουν οι κυρώσεις, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη ροή πετρελαίου προς μία από τις βασικές αγορές της. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διαφοροποίησης των παρόχων υπηρεσιών για τη διατήρηση του εύρωστου διεθνούς εμπορίου εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.

Η έγκριση της Ινδίας για την ασφάλιση θαλάσσιων μεταφορών για τις ρωσικές επιχειρήσεις σηματοδοτεί την αλληλεγγύη της προς τη Ρωσία και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την αντίσταση της Ινδίας σε εξωτερικές παρεμβάσεις, ιδίως στις εσωτερικές της υποθέσεις. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να υπονομεύσουν τον πρωθυπουργό Μόντι μέσω επικριτικών σχολίων κορυφαίων αξιωματούχων, μαζί με συκοφαντικά άρθρα και τηλεοπτική κάλυψη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Επιπλέον, οι προσπάθειες για τη δημιουργία της SQUAD (ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Αυστραλία) εις βάρος της QUAD, της οποίας η Ινδία είναι ιδρυτικό μέλος, θεωρούνται ότι υπονομεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ινδίας. Υποστηρίζοντας τη Ρωσία, η Ινδία επιβεβαιώνει την κυριαρχία και τη στρατηγική της αυτονομία, σηματοδοτώντας ότι δεν θα επηρεαστεί από εξωτερικές πιέσεις ούτε θα επιτρέψει να μειωθεί ο γεωπολιτικός της ρόλος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail