"Καταστροφή" αν οι Αμερικανοί εκπαιδευτές πάνε στην Ουκρανία χωρίς σχέδιο με τη Ρωσία

ukrinform.net
Ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Charles Q. Brown Jr, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα "τελικά"


Ο στρατηγός Charles Q. Brown Jr, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ότι "εκπαιδευτές" του ΝΑΤΟ θα σταλούν τελικά στην Ουκρανία, σπάζοντας μία από τις λίγες εναπομείνασες κόκκινες γραμμές που εμποδίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία να ξεσπάσει σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Mark Episkopos - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Μπράουν, σύμφωνα με τους New York Times, προσθέτοντας πως η αποστολή τους τώρα θα έθετε σε κίνδυνο "ένα σωρό εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ".

Τα σχόλια του Μπράουν παραδέχονται σιωπηρά δύο πραγματικότητες που δυτικοί αξιωματούχοι δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν: η ουκρανική πολεμική προσπάθεια καταρρέει σιγά σιγά και δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς μια σταθερή κλιμάκωση της δυτικής εμπλοκής.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες: η αποστολή προσωπικού του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς κάποιου είδους ευρύτερης, ρητής συμφωνίας με τη Μόσχα είναι πολύ πιθανό να εμπλέξει τα κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε έναν πόλεμο πυρών με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο μπορεί κάλλιστα να είναι ανοιχτό σε κάποιου είδους επίσημο διακανονισμό που θα καθορίζει γραμμές οριοθέτησης στην Ουκρανία και θα επιβάλλει κυρώσεις στην παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού σε τμήματα της χώρας, αλλά αυτό το πλαίσιο δεν είναι αυτό που προτείνεται εδώ. Ελλείψει μιας ρητής συμφωνίας με τη Δύση σχετικά με το εύρος και τα όρια της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα θεωρήσει το αρχικό κύμα των εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ ως ένα δοκιμαστικό μπαλόνι για να μετρήσει την αντίδραση της Ρωσίας στη μεγαλύτερη και πιο άμεση δυτική εμπλοκή στην Ουκρανία.

Έτσι, υπάρχει μεγάλος βαθμός πιθανότητας η Μόσχα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να στοχεύσει όσο το δυνατόν πιο έντονα αυτούς τους εκπαιδευτές για να αποτρέψει την προοπτική μιας μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Ο Μπράουν φέρεται να αναγνώρισε πως η αποστολή αυτού του προσωπικού τώρα θα έθετε σε κίνδυνο "ένα σωρό εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ", αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς σχετικά με τη δυναμική του πεδίου μάχης στην Ουκρανία τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το σχέδιο θα ήταν ασφαλέστερο να εκτελεστεί στο μέλλον.

Η πρόταση αυτή, χωρίς μια ευρύτερη στρατηγική για τον τερματισμό και όχι για την κλιμάκωση του πολέμου, αποτελεί συνταγή καταστροφής. Δεν θα έφερνε την Ουκρανία πιο κοντά στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου που μπορεί να θεωρηθεί με νόημα ως νίκη επί της Ρωσίας, αλλά θα έφερνε το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία σε απόσταση αναπνοής από την ανοιχτή σύγκρουση - κάτι που όλοι οι δυτικοί ηγέτες θα έπρεπε να επιδιώκουν να αποφύγουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail