Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Πολωνίας έκανε δύο σοβαρές επισημάνσεις σχετικά με τους κινδύνους της φιλοξενίας αμερικανικών πυρηνικών όπλων

Μια έντονη συζήτηση μαίνεται στην Πολωνία από τότε που ο πρόεδρος Andrzej Duda ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι συζήτησε τη φιλοξενία πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, γεγονός που ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών Radek Sikorski να τον επιπλήξει έντονα. Ο τελευταίος αξιωματούχος που ενεπλάκη σε αυτή την εθνική συζήτηση είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrzej Szejna, ο οποίος έκανε δύο ισχυρές επισημάνσεις σχετικά με τους κινδύνους της φιλοξενίας αυτών των όπλων κατά την τελευταία του εμφάνιση στο ραδιόφωνο RMF24.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η Πολωνία δεν θα γίνει πυρηνική δύναμη (αφήνοντας τις ΗΠΑ να αναπτύξουν τέτοια όπλα στο έδαφός της), και οι ρωσικοί πύραυλοι θα στοχεύουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις", και οι δύο απόψεις των οποίων είναι απολύτως λογικές. Η πρώτη εξουδετερώνει το υπονοούμενο επιχείρημα της πρώην συντηρητικής-κυβέρνησης ότι η φιλοξενία αμερικανικών πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να θέσει την Πολωνία στο δρόμο για να γίνει μια μέρα πυρηνική δύναμη, κάτι που προφανώς πιστεύει και ο πρόεδρος Ντούντα, αφού είναι μέλος αυτού του κόμματος, ενώ η δεύτερη αποτελεί κοινή στρατιωτική λογική.

Επομένως, ο Szejna άφησε να εννοηθεί ότι οι ιδεολογικοί αντίπαλοι της φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής κυβέρνησης συνασπισμού του δεν είναι απλώς παραπλανητικοί, αλλά ανεύθυνοι, με τις εντυπώσεις αυτές να αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου Μαΐου. Το άλλο απώτερο κίνητρο στο παιχνίδι, που καλύπτεται από τις προαναφερθείσες ρεαλιστικές απόψεις, είναι οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τα πυρηνικά τους όπλα στη Γερμανία, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν στη χώρα αυτή το υποτιθέμενο κύρος της Μεγάλης Δύναμης που ορισμένοι Δυτικοί συνδέουν με αυτόν το ρόλο.

"Η Πολωνία είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν απαραίτητο ρόλο στην "Ευρώπη-φρούριο" της Γερμανίας" για λόγους, οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν ως η ανάγκη της Γερμανίας να υποτάξει την Πολωνία ως "κατώτερο εταίρο" προκειμένου να επιταχύνει τη νέα επαναφορά της σε τροχιά υπερδύναμης. Η φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική κυβέρνηση συνασπισμού του επιστρέφοντος πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ έχει κάνει εθελοντικά ακριβώς αυτό από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς τη δήλωση του Szejna.

Δεν είναι μόνο ότι η ομάδα του δεν έχει ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως η φιλοξενία των πυρηνικών ενός ξένου κράτους υποτίθεται ότι σε κάνει πυρηνική δύναμη, ούτε πως δε θέλει η Ρωσία να στοχεύσει αυτές τις εγκαταστάσεις, αφού τακτικά κινδυνολογεί ότι θα προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πως δε θέλει να προσβάλει τη Γερμανία. Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στη Γερμανία θα έχαναν τη σημασία τους αν επιτρεπόταν η ανάπτυξη τέτοιων όπλων στην Πολωνία, και κάποιοι στο Βερολίνο μπορεί να σκεφτούν ότι η Βαρσοβία ανταγωνίζεται και πάλι μαζί του για περιφερειακή επιρροή αν συμβεί αυτό.

Βασική προτεραιότητα του Τουσκ είναι η αποκατάσταση των δεσμών με την υπό γερμανική ηγεσία ΕΕ και, ως εκ τούτου, είναι πολύ απρόθυμος να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε σημαντική κίνηση που θα μπορούσε αξιόπιστα να διακινδυνεύσει την επιστροφή στους προβληματικούς δεσμούς τους υπό την προηγούμενη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας του. Τα προαναφερθέντα ρεαλιστικά επιχειρήματα κατά της φιλοξενίας αμερικανικών πυρηνικών όπλων είναι ακλόνητα και συνεπώς χρησιμεύουν για να συγκαλύψουν αποτελεσματικά τα απώτερα κίνητρα της φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής κυβέρνησης συνασπισμού του να συκοφαντήσει τους προκατόχους της και να διατηρήσει την υποταγή της Πολωνίας στη Γερμανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail