Μια «Αποκάλυψη των εστιατορίων» αρχίζει να σαρώνει την Αμερική, και αυτό είναι πραγματικά κακό νέο για την αμερικανική οικονομία

Pixabay
Μπορείτε να πάρετε μια πολύ καλή ιδέα για το πώς τα πάει η οικονομία των ΗΠΑ παρακολουθώντας εστιατόρια στην περιοχή σας. Όταν η οικονομία ανθεί, οι χώροι στάθμευσης εστιατορίων είναι γεμάτοι και οι αλυσίδες δημιουργούν πυρετωδώς νέες τοποθεσίες. Αλλά όταν η οικονομία δυσκολεύεται, τα εστιατόρια έχουν πολύ λιγότερη κίνηση και εκείνα με κακή απόδοση κλείνουν. Δυστυχώς, το 2024 φαίνεται ότι μια «αποκάλυψη εστιατορίου» έχει αρχίσει να σαρώνει την Αμερική. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ μικρό προαιρετικό εισόδημα να ξοδέψουν ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής μας, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεαρούς ενήλικες μας. Οι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών αγαπούν να τρώνε έξω, αλλά αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από αυτούς βιώνουν οικονομικό στρες και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία εστιατορίων.
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2023, οι επισκέψεις σε εστιατόρια με καθίσματα μειώθηκαν κατά περίπου πέντε τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022:
Οι Αμερικανοί τρώνε λιγότερο έξω, καθώς ο πληθωρισμός αποδυναμώνει τα δολάρια στην τσέπη τους, γεγονός που οδηγεί σε ορισμένες σκληρές συνέπειες για τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

Οι επισκέψεις σε εστιατόρια με καθίσματα μειώθηκαν σχεδόν κατά πέντε τοις εκατό το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης τοποθεσίας Placer.ai.
Αυτή είναι λοιπόν μια τάση που διαρκεί για πάνω από ένα χρόνο.

Οι άνθρωποι απλά δεν τρώνε έξω τόσο πολύ όσο κάποτε.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ένα κύμα κλεισίματος σε όλη τη χώρα. Ακόμη και στο Big Apple, μεγάλος αριθμός εστιατορίων κλείνουν:
Ακόμη και μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ, γνωστές για τα υπέροχα εστιατόρια τους, αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα περιβάλλον όπου είναι κερδοφόρο να λειτουργείς ένα εστιατόριο.

Το Eater NY ανέφερε ότι πάνω από 40 μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν στην πόλη της Νέας Υόρκης από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, με ορισμένους από τους ιδιοκτήτες να λένε πως η επιχείρηση απλά δεν άρχισε να λειτουργεί μετά τα lockdown για τον COVID το 2020.
Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Μετά το κλείσιμο 46 εστιατορίων πέρυσι, η Applebee's αποφάσισε να κλείσει άλλες 35 τοποθεσίες φέτος:
Η Applebee's πρόκειται να κλείσει άλλα 35 εστιατόρια φέτος, αφού έκλεισε 46 το 2023.

Η αλυσίδα εστιατορίων έχει κλείσει τουλάχιστον τρία μέχρι στιγμής φέτος και έχει σχέδια να κλείσει ακόμα περισσότερα, δήλωσε ο πρόεδρος Τόνι Μοραλέχο σε τηλεφώνημα για τα κέρδη την Τετάρτη.

Το κλείσιμο εστιατορίων ήταν «μια απίστευτα δύσκολη απόφαση» και μια «έσχατη λύση» για την εταιρεία, είπε ο Moralejo.
Και με λυπεί πολύ αυτό που συνέβη στην αγορά της Βοστώνης.

Κάποτε είχαν σχεδόν 1.000 εστιατόρια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τώρα ολόκληρη η αλυσίδα είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει:
Στην περίπτωση της Boston Market, μιας αλυσίδας που κάποτε είχε σχεδόν 1.000 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, ο θάνατος της εταιρείας ήταν αργός, αλλά ο ρυθμός της κατάρρευσής της επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες.

Τώρα, με τον αριθμό των καταστημάτων της να συνεχίζει να πέφτει, η αλυσίδα φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της, ακόμη κι αν δεν το επιβεβαιώσει, δεδομένου ότι δε φαίνεται πλέον να υπάρχει κανείς γύρω για να πάρει αυτή την απόφαση.

Ο ιδιοκτήτης της Boston Market, Jignesh "Jay" Pandya, απορρίφθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά από το κεφάλαιο 11 της πτώχευσης και του απαγορεύτηκε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για έξι μήνες. Αυτό αφήνει την εταιρεία του, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις, να μην μπορεί να κερδίσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της.
Η συνεχιζόμενη κρίση πληθωρισμού μας είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Οι καταναλωτές έχουν απλώς πολύ λιγότερο διακριτικό εισόδημα τώρα.

Εν τω μεταξύ, τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κόστος:
Η Jessica Dunker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Εστιατορίων της Αϊόβα, είπε ότι ο λόγος που τα εστιατόρια κλείνουν είναι επειδή το κόστος των αγαθών αυξάνεται κατά 30% και πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να κρατήσουν το προσωπικό.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα.

Για παράδειγμα, το κόστος του χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί δραματικά λόγω μιας πολύ κακής συγκομιδής στη Βραζιλία:
Οι λάτρεις του πρωινού αντιμετωπίζουν άλλο ένα τράνταγμα καθώς οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού εκτοξεύονται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ. Μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή δείχνει ότι η Βραζιλία, ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας OJ, αντιμετωπίζει τη χειρότερη συγκομιδή της εδώ και τρεις δεκαετίες. Αυτή η ανησυχητική ανάπτυξη εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα στους ελαιώνες εσπεριδοειδών της Φλόριντα, οι οποίοι μαστίζονται από ασθένειες και αντιμετωπίζουν καταρρέοντα επίπεδα παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Το Fundecitrus έγραψε σε ένα σημείωμα πως η Βραζιλία θα παράγει 232,4 εκατομμύρια κουτιά - το καθένα ζυγίζει περίπου 90 λίβρες - για την καλλιεργητική περίοδο φέτος. Πρόκειται για μια κατάρρευση 24% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων 36 ετών.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να τρώει έξω σε τακτική βάση.

Περιττό να πούμε πως αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπως τα McDonald's.

Κάποτε, η εξυπηρέτηση των οικογενειών της μεσαίας τάξης ήταν η βασική τους δουλειά.

Αλλά τώρα οι περισσότερες οικογένειες της μεσαίας τάξης απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε πολύ συχνά στο McDonald's.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους δελεάσει πίσω, τα McDonald's θα εισαγάγουν σύντομα μια συμφωνία γεύματος πέντε δολαρίων:
Η McDonald's θέλει να ξεκινήσει ένα γεύμα 5 $ στις ΗΠΑ σε μια κίνηση να επαναφέρει πελάτες ευαίσθητους στις τιμές.

Το γεύμα περιλαμβάνει τέσσερα είδη, είπαν στο Bloomberg and Restaurant Business άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Οι πελάτες θα διάλεγαν ανάμεσα σε δύο από τα μπιφτέκια με την υπογραφή της αλυσίδας - ένα McChicken ή ένα McDouble - και θα έπαιρναν McNuggets τεσσάρων τεμαχίων, τηγανητές πατάτες και ένα ποτό. Η προσφορά των 5 δολαρίων θα διαρκούσε για ένα μήνα, ανέφερε το Bloomberg.
Έτσι θα φέρουν πίσω προσιτά τρόφιμα για ένα μήνα.

Αυτό είναι απλά υπέροχο.

Αν δεν κάνουν τη συμφωνία για το γεύμα των πέντε δολαρίων μόνιμη, δεν περιμένω ότι θα έχει μεγάλη διαφορά.

Οι καταναλωτές πονάνε πραγματικά αυτή την στιγμή. Στην πραγματικότητα, το καταναλωτικό συναίσθημα μόλις έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών:
Το καταναλωτικό κλίμα βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν εκ νέου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Επιπλέον, οι καταναλωτές προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερες αυξήσεις τιμών το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις αναγνώσεις προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο δείκτης, τον οποίο παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση Μπάιντεν, έπεσε 13% από το 77,2% του Απριλίου στο 67,4%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση ενός μήνα από τα μέσα του 2021. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών θα μειωθούν μόλις στο 76,9%.
Όπως έχω συζητήσει προηγουμένως, ο αμερικανικός λαός είναι βαθιά απαισιόδοξος για την οικονομία σε αυτό το στάδιο.

Και έχουν βάσιμους λόγους να είναι απαισιόδοξοι, γιατί παρόλο που οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον επιδίδονται σε ένα άνευ προηγουμένου ξεφάντωμα δαπανών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσουν στηριγμένη την οικονομία, η αλήθεια είναι ότι οι τροχοί αρχίζουν να ξεκολλούν και υπάρχει τεράστιο χάος.

Ο Ed Dowd συμφωνεί πως έρχονται μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Μόλις είπε στον Γκρεγκ Χάντερ ότι αναμένει πως η οικονομία των ΗΠΑ «θα υποστεί ταραχή κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες»:
Τι συμβαίνει στην οικονομία του Μπάιντεν; Ο Dowd λέει: «Η οικονομία θα κάνει βουτιά κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η πραγματική οικονομία δεν πάει καλά. . . . Το μόνο πράγμα που συγκρατεί την αύξηση του ΑΕΠ είναι οι κρατικές δαπάνες. Ξοδεύουμε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες. Αυτό προσθέτει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο έλλειμμα. Η μόνη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι οι κυβερνητικές θέσεις εργασίας, και αυτές δεν προσθέτουν πραγματικά στην οικονομία. . . . Οι εκθέσεις που έρχονται τώρα, δείχνουν ότι ο καταναλωτής με χαμηλό εισόδημα έχει πληγεί εντελώς. Η McDonald's μίλησε γι' αυτό στο πιο πρόσφατο τηλεφώνημα για τα κέρδη της. . . . Έτσι, τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη συμπιέζονται, ενώ οι πλούσιοι συνεχίζουν να περνούν καλά».
Συμφωνώ.

Φυσικά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να καταρρεύσει η οικονομία, γιατί αυτό ήδη συμβαίνει.

Κάποτε, ολόκληρος ο κόσμος θαύμαζε το μεγαλείο της πανίσχυρης οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά οι ηγέτες μας την έχουν καταστρέψει εντελώς.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να αποφύγουμε την καταστροφή, και γι' αυτό θα σας παροτρύνω να προετοιμαστείτε για πολύ δύσκολες στιγμές όσο ακόμα μπορείτε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail