Η σινορωσική συμμαχία μετατοπίζει τις τεκτονικές πλάκες της παγκόσμιας πολιτικής

Η επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα υπογράμμισε ότι η επιλογή των δύο υπερδυνάμεων για μια ευθυγράμμιση τύπου entente [συμμαχία] έχει κερδίσει έδαφος. Υπολείπεται ρητής στρατιωτικής υποχρέωσης υποστήριξης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται εντελώς και η στρατιωτική υποστήριξη. Αγκαλιάζοντας μια μορφή στρατηγικής ασάφειας, τους παρέχει τα βέλτιστα μέσα για να αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή που αντιμετωπίζουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του πρίσματος της συλλογικής δράσης, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία για ανεξάρτητη δράση για την επιδίωξη συγκεκριμένων συμφερόντων.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κοσμοϊστορική σημασία των συνομιλιών στο Πεκίνο έγκειται στο γεγονός ότι το θεμέλιο της στρατηγικής κατανόησης που αποκτάται σταθερά στην προσπάθεια διαμόρφωσης της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας έχει εξελιχθεί σε μια πιο αποτελεσματική επιλογή ευθυγράμμισης από μια επίσημη συμμαχία για την εξισορρόπηση έναντι της διπλής στρατηγικής ανάσχεσης των ΗΠΑ.

Η entente επιτρέπει τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα να βρουν τη μέση λύση μεταξύ παγίδευσης και αποτροπής. Ταυτόχρονα, η στρατηγική ασάφεια που εμπεριέχεται σε αυτούς τους δύο φαινομενικά αντιφατικούς στόχους μιας entente αναμένεται να αποτελέσει βασικό συστατικό της επιτυχίας της ως στρατηγικής ευθυγράμμισης.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε από το Πεκίνο την Πέμπτη πως «το κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι η κρίση στην Ουκρανία και το άτυπο τσάι και το δείπνο σε περιορισμένη μορφή μεταξύ Σι και Πούτιν θα είναι “το πιο σημαντικό μέρος των συνομιλιών στο Πεκίνο”, όπου οι δύο πρόεδροι θα έχουν “ουσιαστικές συνομιλίες για την Ουκρανία”.

Στη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης μετά τις συνομιλίες, ο Σι Τζινπίνγκ κατέστησε σαφή την κατευθυντήρια αρχή. Είπε: «Η ιδέα της φιλίας έχει βαθιά ριζώσει στη νοοτροπία μας... Επιδεικνύουμε επίσης αμοιβαία και αποφασιστική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα των δύο μερών και αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες ανησυχίες του άλλου. Αυτός είναι ο κύριος πυλώνας της συνολικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας και της στρατηγικής συνεργασίας για μια νέα εποχή».

Ο Xi πρόσθεσε: «Η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα... Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Ο Πούτιν απάντησε πως η Μόσχα αξιολογεί θετικά το κινεζικό σχέδιο. Είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά τα βαθύτερα αίτια και την παγκόσμια γεωπολιτική σημασία αυτής της σύγκρουσης. Και οι ιδέες και οι προτάσεις που καταγράφονται στο έγγραφο μαρτυρούν την «ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης», δήλωσε ο Πούτιν.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι τέτοια που η τρέχουσα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, μόλις έξι ημέρες πριν από το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα. Το Πεκίνο γνωρίζει ότι πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο - η Μόσχα απέχει μόλις 3-4 λεπτά σε μια πυραυλική επίθεση, εάν το ΝΑΤΟ αποκτήσει πρόσβαση στην πόλη.

Ειδικότερα, η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη Πούτιν επιβεβαιώνει ότι για «μια βιώσιμη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτιά της». Ξεπερνώντας το φλέγον ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ, το έγγραφο των 7000 λέξεων επιτίθεται για πρώτη φορά στην κατεδάφιση των μνημείων του Κόκκινου Στρατού στην Ουκρανία και σε όλη την Ευρώπη και στην αποκατάσταση του φασισμού.  

Το Πεκίνο αισθάνεται πως η Ρωσία έχει κερδίσει το πάνω χέρι στον πόλεμο. Πράγματι, αν το ΝΑΤΟ υποστεί ήττα στην Ουκρανία, αυτό θα έχει βαθιές συνέπειες για το διατλαντικό σύστημα και την τάση των ΗΠΑ να διακινδυνεύσουν μια ακόμη αντιπαράθεση στην Ασία και τον Ειρηνικό. (Είναι ενδιαφέρον ότι ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press πως η επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα μαρτυρά ότι η Ρωσία και η Κίνα «βοηθούν η μία την άλλη να επεκτείνουν την εδαφική τους εμβέλεια»).  

Η Κίνα έχει επίγνωση των διαχωριστικών γραμμών στην ευρωατλαντική συμμαχία και αναπτύσσει σκόπιμα στενές σχέσεις με τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτό ήταν το κύριο θέμα της πρόσφατης περιοδείας του Σι στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, όπως φάνηκε από τις νευρικές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. 

Η Κίνα ελπίζει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να κρατήσει το σημείο ανάφλεξης στην Ταϊβάν μακριά. Η Κίνα δεν τρέφει αυταπάτες πως η αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ έχει στρατηγικό χαρακτήρα και στον πυρήνα της βρίσκεται ο στόχος της Ουάσινγκτον να ελέγξει την πρόσβαση στους πόρους και τις αγορές του κόσμου και να επιβάλει τα παγκόσμια πρότυπα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα δεν φέρει κανένα φορτίο στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Και οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες δεν έγκεινται ούτε στο να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν εξετάζουν ακόμη κάποια νέα πολιτική, αλλά αυτό είναι πιθανό να αλλάξει μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (6-8 Ιουνίου), καθώς πιέζονται να βρουν έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία που να απορρέει από το αυξανόμενο οικονομικό κόστος που συνδέεται με τις αμυντικές δαπάνες, την εντεινόμενη ανησυχία για την προοπτική μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία εν μέσω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί, και την αφύπνιση της κοινής γνώμης ότι οι ευρωπαϊκές δαπάνες για την Ουκρανία στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Η Κίνα αναμένει πως όλα αυτά θα έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στη διεθνή ασφάλεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το συμπέρασμα είναι ότι η Κίνα έχει μεγάλο συμφέρον από μια αρμονική σχέση με την Ευρώπη, η οποία είναι ένας κρίσιμος οικονομικός εταίρος, δεύτερος μετά την ASEAN. Όπως έγραψε ένας Ρώσος ειδήμων την περασμένη εβδομάδα, «η Κίνα πιστεύει ειλικρινά πως τα οικονομικά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική. Παρά τις αρχαίες ρίζες της, η κουλτούρα της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής είναι επίσης προϊόν της μαρξιστικής σκέψης, στην οποία η οικονομική βάση είναι ζωτικής σημασίας σε σχέση με την πολιτική υπερδομή».

Με απλά λόγια, το Πεκίνο υπολογίζει ότι η εμβάθυνση των οικονομικών του δεσμών με την ΕΕ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ενθαρρύνει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις να περιορίσουν τις τυχοδιωκτικές, μονομερείς παρεμβατικές στρατηγικές των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική.

Η διαλεκτική που λειτουργεί στη σινορωσική συμμαχία δεν μπορεί να γίνει σωστά κατανοητή εάν οι δυτικές αφηγήσεις συνεχίζουν να μετρούν τα δέντρα, αλλά μόνο για να χάσουν τη μεγάλη εικόνα του ξυλοδάσους. Παρεμπιπτόντως, ένας παράγοντας της επιτυχημένης «απο-δολαριοποίησης» του ρωσο-κινεζικού συστήματος πληρωμών είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα μέσα να παρακολουθούν την κίνηση σε αυτά τα τεράστια σύνορα μήκους 4.209,3 χιλιομέτρων και όλο και περισσότερο μαντεύουν τι συμβαίνει.

Ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας και της Κίνας. Η βαρύτητα της συμμαχίας τους είναι ήδη μεταδοτική, καθώς απομακρυσμένες χώρες του παγκόσμιου Νότου συρρέουν σε αυτές. Μια ισχυρή ρωσική παρουσία κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της δυτικής Αφρικής είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου. Ο εντεινόμενος συντονισμός της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου σημαίνει πως κινούνται παράλληλα, ενώ παράλληλα ακολουθούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και τους αφήνουν περιθώριο να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο Xi δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί για τον στρατηγικό συντονισμό ως θεμέλιο των σχέσεων και κατευθύνουν την παγκόσμια διακυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο Πούτιν τόνισε ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις διατηρούν στενό συντονισμό στη διεθνή σκηνή και δεσμεύονται από κοινού να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μιας πιο δημοκρατικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Η συμβολική συνιστώσα της επίσκεψης του Πούτιν στην Κίνα, που είναι το πρώτο του ταξίδι μετά την ορκωμοσία του, έχει μεγάλη σημασία. Οι Κινέζοι διαβάζουν άριστα όλα αυτά τα σημάδια και εκτιμούν πλήρως πως ο Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με τις προτεραιότητές του και τη δύναμη των προσωπικών του δεσμών με τον Σι.

Η κοινή δήλωση, η οποία σηματοδοτεί την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης, αναφέρει σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών και τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών έχει βελτιώσει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Το πιο σημαντικό, ξεχωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες για κριτική. Η κοινή δήλωση αναφέρει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους ψυχρού πολέμου και καθοδηγούνται από τη λογική της αντιπαράθεσης των μπλοκ, θέτοντας την ασφάλεια των “στενών ομάδων” πάνω από την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, γεγονός που δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής. Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη συμπεριφορά».

Η κοινή δήλωση «καταδικάζει επίσης τις πρωτοβουλίες για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών και τονίζει το δικαίωμα των κρατών αυτών να εφαρμόζουν μέτρα αντιποίνων σύμφωνα με τους διεθνείς νομικούς κανόνες» - μια σαφής αναφορά στις κινήσεις της Δύσης να ανακατευθύνει τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, για να βοηθήσει την Ουκρανία. Η Κίνα βρίσκεται σε επιφυλακή, όπως φαίνεται από την σταθερή μείωση των χαρτοφυλακίων της σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και την προσθήκη όλο και περισσότερου χρυσού στα αποθέματά της από ό,τι είχε εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail