Οι ξένοι μισθοφόροι παραδέχονται ότι ήταν "μονάδα θυσίας" στην προσπάθεια να σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα

Οι ξένοι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου για να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναγνωρίζουν πως δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, ανέφερε το Business Insider, με έναν αναφερόμενο ξένο μαχητή να παραδέχεται μάλιστα πως αυτός και οι μη Ουκρανοί συνάδελφοί του θεωρήθηκαν μόνο ως "μονάδα θυσίας".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Ήμασταν ένα εμπόδιο ταχύτητας. Αν είχαν έρθει οι Ρώσοι, θα μπορούσαμε να τους κρατήσουμε για ίσως μία ώρα", ανέφερε στο πόρταλ ο Καρλ Λάρσον, ένας Αμερικανός μισθοφόρος με εμπειρία μάχης στο Ιράκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτός και οι άνδρες του ήταν απλώς μια "μονάδα θυσίας".

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων που φθάνουν στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μειώθηκε κατά δύο τρίτα και πλέον "οι μισές εγγραφές προέρχονται από τη Λατινική Αμερική", ανέφερε το Business Insider.

Ο Λάρσον δήλωσε στο πρακτορείο πως οι Λατινοαμερικανοί "έχουν διαφορετικά κίνητρα από τους τυπικούς δυτικούς στρατιώτες. Βρίσκονται εκεί για τα χρήματα".

Η Διεθνής Λεγεώνα Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας άρχισε να δέχεται ισπανόφωνους αιτούντες στα τέλη του 2023, πολλοί από τους οποίους ήταν απορριπτέοι στο παρελθόν. Ένας νέος σχηματισμός ήταν το Τάγμα Μπολιβάρ, αποτελούμενο από μαχητές από τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό, την Αργεντινή και την Κολομβία. Πολλοί από αυτούς τους μισθοφόρους είναι σκληραγωγημένοι στη μάχη και μπορούν να κερδίσουν τέσσερις φορές περισσότερα πολεμώντας τους Ρώσους από ό,τι θα κέρδιζαν στην πατρίδα τους πολεμώντας καρτέλ ναρκωτικών και ομάδες ανταρτών.

Αυτοί οι Λατίνοι μισθοφόροι είναι σαφώς μια διαφορετική καλλιέργεια από τους δυτικούς ομολόγους τους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Λάρσον, ήταν "πρεζάκια της αδρεναλίνης, άνθρωποι που αναζητούσαν μια υποκατάστατη οικογένεια ή επειδή είχαν προσωπικά προβλήματα στην πατρίδα τους".

Το Business Insider παραδέχτηκε μάλιστα ότι η Διεθνής Λεγεώνα, από την ίδρυσή της, αποτελείται από "ένα ανάμεικτο σακί από καταρτισμένους βετεράνους, αναζητούντες δόξα και ανθρώπους που προσπαθούν να δώσουν νόημα στη συχνά χαοτική ζωή τους, αλλά είναι εντελώς ακατάλληλοι για στρατιωτικό ρόλο σε εμπόλεμη ζώνη", αναφέροντας ένα παράδειγμα για το πώς, σε μια περίπτωση, "ένας εθελοντής της Λεγεώνας από την Αλαμπάμα αυτομόλησε ακόμη και στη Ρωσία".

Ο Matteo Pugliese, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του Larson ότι ο ίδιος και οι άνδρες του ήταν μια «μονάδα θυσίας», λέγοντας στο Business Insider πως οι διεθνείς μαχητές ήταν «πιο αναλώσιμοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες για επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που εξηγεί γιατί οι περισσότεροι αλλοδαποί που φτάνουν σήμερα είναι μισθοφόροι από τη Λατινική Αμερική με κίνητρο το χρήμα και όχι όπως η αρχική πλημμύρα δυτικών που αντιμετώπιζαν τον πόλεμο ως μια ακραία ταξιδιωτική περιπέτεια, ένα βιντεοπαιχνίδι που μοιάζει με το Call of Duty ή με την ψευδαίσθηση ότι ο ρωσικός στρατός θα ηττηθεί γρήγορα και εύκολα.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι οι μισθοφόροι, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν είναι μαχητές και δεν δικαιούνται καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου. Σύμφωνα με τη Μόσχα, σχεδόν 13.400 ξένοι έφτασαν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στις μάχες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ζητώντας ουσιαστικά την καταδίκη τους σε θάνατο.

«Ορισμένοι εθελοντές άντεξαν μετά βίας μια εβδομάδα. Μια ρωσική πυραυλική επίθεση τον Μάρτιο του 2022 έπληξε μια βάση κοντά στο Λβιβ που χρησιμοποιούνταν για τους ξένους μαχητές. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, δεκάδες Ουκρανοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 ξένοι εθελοντές τραυματίστηκαν, τερματίζοντας τις εκστρατείες τους πριν καν ξεκινήσουν", προσθέτει το δημοσίευμα του Business Insider.

Λόγω του σχεδόν βέβαιου θανάτου που συνεπάγεται η μάχη για την Ουκρανία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων που καταφθάνουν έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα. Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού στη διάλυση του ουκρανικού στρατού, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στο Κίεβο από τη Δύση, έχει αποτρέψει τη Δύση από το να εμβαθύνει την εμπλοκή της στον πόλεμο, με εξαίρεση τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, δεν έχουμε επί του παρόντος ούτε σχέδια ούτε πολιτικές προθέσεις να αναπτύξουμε δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της Συμμαχίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, έχοντας παράλληλα κατά νου να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση σε μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας", δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoană, στις 11 Μαΐου.

Ο Μακρόν είναι προφανώς απογοητευμένος από την αδιαφορία της Δύσης να εμπλακεί άμεσα στην Ουκρανία, λέγοντας την ίδια ημέρα με τη δήλωση του Geoană ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα χάσει κάθε αξιοπιστία και ασφάλεια» εάν επικρατήσει η Ρωσία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία «πρόκειται να πάει σε πόλεμο».

«Το δικό μας μέλλον και η ασφάλειά μας διακυβεύονται στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι «έτοιμα να δράσουν» εάν «οι Ρώσοι το παρακάνουν».

Αν και ο Μακρόν είναι απογοητευμένος από την απροθυμία της Δύσης να κλιμακώσει έναν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, το καθεστώς του Κιέβου είναι ακόμη περισσότερο απογοητευμένο, καθώς υπάρχουν αιώνιες ελλείψεις πυρομαχικών και όπλων, ζητήματα επιστράτευσης και κινητοποίησης στο εσωτερικό και έλλειψη ξένων που έρχονται να πεθάνουν στην Ουκρανία σε σύγκριση με το 2022 και το 2023 πριν από την αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης. Οι αναφορές πως οι αλλοδαποί χρησιμοποιούνται με «θυσιαστικό» τρόπο, παρόλο που αποτελούν απλώς ένα «εμπόδιο ταχύτητας» για τις ρωσικές δυνάμεις, σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τις προσπάθειες στρατολόγησης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail