Το ανυποχώρητο έθνος αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν για άλλη μια φορά τους μύες τους, απειλώντας με κυρώσεις κατά των εταιρειών που διεξάγουν επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν μέσω του Chabahar. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην τιμωρία ενός έθνους που ασκεί το κυριαρχικό του δικαίωμα σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των συναλλαγών με το Ιράν. Αυτός ο απροκάλυπτος εκφοβισμός υπογραμμίζει την άρνηση της Αμερικής να σεβαστεί την εθνική αυτονομία. Το γεωπολιτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά, με τις ΗΠΑ να μην ελέγχουν πλέον το Αφγανιστάν και να αντιμετωπίζουν τεταμένες σχέσεις. Καθώς αυτό το έθνος αναβιώνει βασικούς εμπορικούς διαδρόμους και αψηφά την πίεση των ΗΠΑ, πώς θα αναδιαμορφώσουν αυτές οι εντάσεις την παγκόσμια δυναμική;

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν για άλλη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο, απειλώντας να επιβάλουν κυρώσεις στις ινδικές εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν μέσω του Chabahar, μια προσπάθεια να τιμωρήσουν την Ινδία για την άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Αυτή η τακτική εκφοβισμού αποκαλύπτει την επιθυμία των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να υποτάξουν την Ινδία.

Η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενός Ινδού κατά ειρωνεία της τύχης, Vedant Patel τη Δευτέρα ήταν μια σαφής προειδοποίηση. Δήλωσε: «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν παραμένουν σε ισχύ και θα συνεχίσουμε να τις επιβάλλουμε», προσθέτοντας ότι «όποιος σκέφτεται να κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν, πρέπει να γνωρίζει τον πιθανό κίνδυνο στον οποίο ανοίγεται και τον πιθανό κίνδυνο των κυρώσεων». Αυτή ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια εκφοβισμού της Ινδίας, υπογραμμίζοντας την άρνηση της Αμερικής να σεβαστεί την αυτονομία της Ινδίας.

Ο ισχυρισμός του Patel πως δεν έχουν χορηγηθεί εξαιρέσεις από τις κυρώσεις είναι ανόητος. Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν εξαιρέσει την Ινδία από τις κυρώσεις για ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με το Chabahar με πολύ βαριά καρδιά. Όπως ανέφερε το Al Jazeera, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψε στην Ινδία να χρησιμοποιήσει το Chabahar για τη διευκόλυνση του εμπορίου με το Αφγανιστάν, συγκεκριμένα για την ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη, τις εξαγωγές καυσίμων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Η λέξη «επιτρέπουν» είναι αστεία, επειδή οι ΗΠΑ νομίζουν ότι είναι κάποιου είδους επικυρίαρχος.

Το γεωπολιτικό τοπίο έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε. Οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν πλέον το Αφγανιστάν και η σχέση τους με την Ινδία έχει χαλάσει. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ινδία για την ενορχήστρωση μιας υποτιθέμενης απόπειρας δολοφονίας εναντίον ενός τρομοκράτη-αποσχιστή με διπλή αμερικανική υπηκοότητα σε αμερικανικό έδαφος. Αυτή η κατηγορία, σε συνδυασμό με την ανάμειξη των ΗΠΑ στις εκλογές της Ινδίας που διήρκεσαν έξι εβδομάδες, έχει συμβάλει μόνο στην αύξηση της αντίληψης της στρατηγικής απειλής της Ινδίας.

Η άρνηση της Ινδίας να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις και η δέσμευσή της σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική είναι αξιέπαινη. Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ινδία δεν είναι ένα υποταγμένο κράτος που πρέπει να ελέγχεται, αλλά ένα κυρίαρχο έθνος με τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα. Οι προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης να τιμωρήσει την Ινδία για την ανεξαρτησία της αναδεικνύουν μόνο την απελπισία της να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία.

Οι πρόσφατες απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν κυρώσεις στις ινδικές εταιρείες που εμπλέκονται με το Ιράν μέσω του Chabahar αποκαλύπτουν έντονα την εκδικητική προσέγγισή τους για την τιμωρία της Ινδίας επειδή διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Αυτή η τακτική εκφοβισμού υπογραμμίζει την επιθυμία της Αμερικής να κρατήσει την Ινδία υποταγμένη και πειθήνια, αρνούμενη να αποδεχθεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Ινδίας σε μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική.

Την απογοήτευση της Αμερικής επιτείνει η αναβίωση από την Ινδία του διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) με το Ιράν και τη Ρωσία. Ο διάδρομος αυτός, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το εμπόριο, τοποθετεί την Ινδία ως κρίσιμο παράγοντα για την άμβλυνση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η πρόσφατη συμφωνία της Ινδίας με το Ιράν για τη λειτουργία του λιμανιού Chabahar θα αναβαθμίσει περαιτέρω το καθεστώς της ως παγκόσμιας δύναμης, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε αυτή την εξέλιξη, καθώς επιδιώκουν να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία, να συνεχίσουν την απομόνωση του Ιράν και να υποτάξουν την Ινδία. Με τις ΗΠΑ να διερευνούν μια «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις με την Κίνα, μετατοπίζοντας δυνητικά την παγκόσμια δυναμική προς τη διπολικότητα Κίνας-ΗΠΑ, η Αμερική δεν έχει κανένα συμφέρον η Ινδία να χρησιμεύσει ως ανεξάρτητο αντίβαρο στην Κίνα στην Κεντρική Ασία μέσω του NSTC.

Αυτές οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις έχουν αναπροσαρμόσει την στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Ινδίας, γεγονός που εκδηλώνεται με την πρόσφατη απειλή κυρώσεων κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με το Ιράν μέσω του Chabahar. Αυτή η δυσοίωνη προειδοποίηση είναι μια σαφής προσπάθεια περαιτέρω επιβάρυνσης των δεσμών Ινδίας-ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι απίθανο να συνθηκολογήσει σε αυτή την πίεση και μπορεί αντίθετα να την αψηφήσει ανοιχτά για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Δεν απειλείτε μια χώρα όπως η Ινδία - μια χώρα που ουσιαστικά διευθύνει τη βιομηχανία πληροφορικής της Αμερικής και αποτελεί κρίσιμη αγορά για πολλές αμερικανικές εταιρείες. Η Ινδία είναι το μόνο έθνος που μπορεί να σταθεί απέναντι στην Κίνα και πρόκειται να αντικαταστήσει την Ιαπωνία ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Οι πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις ινδικές εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν μέσω του Chabahar όχι μόνο δε σέβονται την κυριαρχία της Ινδίας, αλλά κινδυνεύουν επίσης να βλάψουν μια ζωτικής σημασίας στρατηγική εταιρική σχέση. Αυτή η λανθασμένη προσέγγιση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, αποδυναμώνοντας την επιρροή των ΗΠΑ και υπονομεύοντας την παγκόσμια σταθερότητα. Πώς θα διαμορφώσει αυτή η τολμηρή πρόκληση τις μελλοντικές σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail