Το ραντεβού της Γερμανίας με το σκοτάδι

Η πρόσφατη ισλαμιστική διαδήλωση στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000 διαδηλωτές, αποτελεί παράδειγμα της αυξανόμενης ορατότητας και επιρροής των ισλαμιστικών κινημάτων στη Γερμανία. Η εκδήλωση αυτή, την οποία ανέφερε η Die Welt, έλαβε χώρα στη γειτονιά Steindamm και είδε τους συμμετέχοντες να υποστηρίζουν με θέρμη τον ισλαμικό φονταμενταλισμό με πινακίδες που διακήρυτταν "Το χαλιφάτο είναι η λύση". Τέτοια συνθήματα αναδεικνύουν μια ριζοσπαστική ιδεολογική στάση που επιδιώκει όχι απλώς μια θρησκευτική έκφραση αλλά μια πολιτική διεκδίκηση - την εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα συνθήματα "Allahu Akbar" κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αν και είναι μια κοινή θρησκευτική φράση, σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν τον πολιτικοποιημένο χαρακτήρα της συγκέντρωσης. Η διοργανώτρια ομάδα, η Muslim Interaktiv, παρουσίασε τη διαδήλωση ως μια στάση ενάντια στη δαιμονοποίηση της ισλαμικής ζωής στη Γερμανία, τοποθετώντας την στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αφήγησης για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας. Οι δηλώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζουν την ενότητα κατά της μεροληπτικής απεικόνισης από τα μέσα ενημέρωσης, υποδηλώνοντας μια στρατηγική προσέγγιση για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας αντίληψης και του λόγου σχετικά με τους μουσουλμάνους στη Γερμανία.

Επιπλέον, η χρονική στιγμή αυτής της διαμαρτυρίας ευθυγραμμίζεται με ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, η οποία έχει επίσης προκαλέσει σημαντικές παγκόσμιες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ. Τέτοια διεθνή γεγονότα συχνά κινητοποιούν τα τοπικά ισλαμιστικά κινήματα, παρέχοντάς τους πλατφόρμες για να συνδέσουν τα τοπικά παράπονα με παγκόσμιες αιτίες, ενισχύοντας έτσι το μήνυμά τους.

Η πολιτική διάσταση αυτών των διαδηλώσεων περιπλέκεται περαιτέρω από το σκηνικό της βίας και των συγκρούσεων, όπως η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Simchat Torah, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες απώλειες ισραηλινών πολιτών και μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση. Αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο όχι μόνο εντείνει τις τοπικές διαδηλώσεις, αλλά και προκαλεί τις δυνατότητες διαχείρισης των τοπικών αρχών, όπως αποδεικνύεται από τα προληπτικά μέτρα που έλαβε η αστυνομία του Βερολίνου κατά μιας προγραμματισμένης φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης..

Αυτή η διαδήλωση στο Αμβούργο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η αντανάκλαση μιας ευρύτερης, πιο ανησυχητικής τάσης, όπου τα ισλαμιστικά ιδεολογικά κινήματα κερδίζουν έδαφος στις δυτικές κοινωνίες. Χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο δημόσιες διαδηλώσεις για να επιβάλουν τις πολιτικές τους ιδεολογίες, συχνά διαπλέκοντας τα θρησκευτικά συναισθήματα με πολιτικές ατζέντες, γεγονός που θέτει σημαντικές προκλήσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση και την ασφάλεια.

Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός στη Γερμανία έχει αυξηθεί αισθητά, αποτελώντας σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια. Το τοπίο των ισλαμιστικών ομάδων περιλαμβάνει μια ποικιλία οργανώσεων με διαφορετικές ιδεολογίες και μεθόδους.


Μια αξιοσημείωτη ομάδα είναι η Ansar al-Asir, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην υπεράσπιση των μουσουλμάνων κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους έχουν δεσμούς με τζιχαντιστικές δραστηριότητες. Παρά το προσωπείο της ως οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, προωθεί μια σαλαφιστική ατζέντα.

Μια άλλη σημαντική ομάδα είναι η Milli Gurus, που έχει τις ρίζες της στη διδασκαλία του Τούρκου ισλαμιστή Νεκμετίν Ερμπακάν. Χαρακτηρίζεται από την αντιδυτική και αντισημιτική ρητορική της, αν και αποφεύγει να υποστηρίζει τη βίαιη ανατροπή, δίνοντας αντίθετα έμφαση στην ιδεολογική εργασία για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους.

Ο τρομοκρατικός πυρήνας του Βόλφσμπουργκ, μια ομάδα που επηρεάζεται σημαντικά από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, αναδεικνύει την άμεση απειλή του βίαιου τζιχαντισμού. Τα μέλη αυτής της ομάδας, πολλά από τα οποία ταξίδεψαν στη Συρία, υπογραμμίζουν τη διακρατική πτυχή της απειλής.

Η Die Wahre Religion (Η Αληθινή Θρησκεία), με επικεφαλής τον Ibrahim Abu Naji, και το δίκτυο Abu Walaa είναι επίσης εξέχουσες. Και τα δύο έχουν συνδεθεί με το ISIS και έχουν εμπλακεί στη ριζοσπαστικοποίηση ατόμων και στη διευκόλυνση του ταξιδιού τους στα εδάφη του ISIS.

Η άνοδος αυτών των ομάδων συνοδεύτηκε από μια γενική αύξηση της σαλαφιστικής ιδεολογίας εντός της Γερμανίας. Από το 2018, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων θεωρείται δυνητική απειλή από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας λόγω των εξτρεμιστικών τους απόψεων.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, ιδίως ο σκοτεινός ιστός, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση επιτρέποντας τη διάδοση εξτρεμιστικού υλικού και τον συντονισμό τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από απόσταση. Αυτή η κυβερνοδιάσταση της ριζοσπαστικοποίησης έχει καταστήσει την πρόληψη και την παρέμβαση πιο δύσκολες.

Επιπλέον, οι μηχανισμοί υποστήριξης εκτός σύνδεσης, όπως τα εξτρεμιστικά τζαμιά, εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης. Παρά την επιτήρηση, τα τζαμιά αυτά παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατολόγησης και οργάνωσης δυνητικών τζιχαντιστών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια διπλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Περιλαμβάνει τόσο "σκληρά" μέτρα, όπως η ίδρυση του Κοινού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου για τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας, όσο και "ήπια" μέτρα, όπως προγράμματα με βάση την κοινότητα που αποσκοπούν στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε το πλήρες εύρος του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Γερμανία, αναγνωρίζοντας τόσο την ιδεολογική όσο και την επιχειρησιακή του διάσταση. Η κατανόηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικών αντιμέτρων και την τελική μείωση της επιρροής των εξτρεμιστικών ιδεολογιών στη μουσουλμανική κοινότητα και την ευρύτερη γερμανική κοινωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail