Πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο

Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι σκέφτονται οι υποστηρικτές της συμμετοχής της Αμερικής στον παλιό δεινόσαυρο του Ψυχρού Πολέμου, γνωστό ως ΝΑΤΟ, για τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που σκέφτονται να στείλουν στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στον πόλεμο τους κατά της Ρωσίας. Εκείνοι που απολαμβάνουν την ιδέα ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας πρέπει αναμφίβολα να εκστασιάζονται από την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Jacob G. Hornberger - fff.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμό της με τη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει χάσει αμέτρητους νέους στρατιώτες και τα στρατεύματά της στην πρώτη γραμμή αποτελούνται πλέον σε μεγάλο βαθμό από μεσήλικες άνδρες. Η παραγωγή της έχει πέσει κατακόρυφα. Η προμήθειά της σε όπλα είναι χαμηλή, γι' αυτό και συνεχίζει να αναζητά απεγνωσμένα όπλα αντικατάστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υποχωρούν. Και αυξάνεται η πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν διάσπαση των ουκρανικών αμυντικών γραμμών.

Νιώθοντας προφανώς απελπισμένοι για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών.

Αλλά αυτό δεν θα έφερνε το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση; Εξάλλου, τι θα συμβεί αν ένας ρωσικός πύραυλος σκοτώσει ένα σωρό στρατιώτες του ΝΑΤΟ μέσα στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με τους New York Times, "μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει όχι, αλλά ο στρατηγός Charles Q. Brown Jr., πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε την Πέμπτη πως η ανάπτυξη εκπαιδευτών από το ΝΑΤΟ φαίνεται αναπόφευκτη. 'Θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου', είπε".

Η αντίρρηση του Μπράουν, προς το παρόν, φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στην στρατιωτική πρακτικότητα παρά στην πιθανότητα παρά στην αυξημένη πιθανότητα πυρηνικού πολέμου. Δήλωσε: "Προς το παρόν, είπε, μια προσπάθεια στο εσωτερικό της Ουκρανίας θα έθετε 'ένα μάτσο εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο' και πιθανότατα θα σήμαινε να αποφασίσουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε πολύτιμη αεράμυνα για την προστασία των εκπαιδευτών αντί για κρίσιμες ουκρανικές υποδομές κοντά στο πεδίο της μάχης".

Οι Times προσθέτουν το σημαντικότερο στοιχείο σε όλα αυτά: "Ως μέρος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν υποχρεωμένες σύμφωνα με τη συνθήκη της συμμαχίας να βοηθήσουν στην άμυνα οποιασδήποτε επίθεσης κατά των εκπαιδευτών, παρασύροντας ενδεχομένως την Αμερική στον πόλεμο".

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κινούνται όλο και πιο κοντά στην πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία. Ο λόγος είναι για να μπορέσει η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται εδώ και καιρό. Αν έρθει ποτέ η μέρα που σύννεφα μανιταριών θα τυλίξουν ξαφνικά και απροσδόκητα πόλεις στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσοι είναι ακόμα ζωντανοί μπορούν να αναλογιστούν αν άξιζε τον κόπο η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πράγματι, μπορούν επίσης να αναλογιστούν αν άξιζε τον κόπο και η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτόν τον παλιό δεινόσαυρο του Ψυχρού Πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail