Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιήθηκε για τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών

pixabay / GiadaGiagi
Freepen.gr - Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο θα αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη δημοσιονομική πρόκληση που έχει δει η χώρα εδώ και δεκαετίες, αναφέρει σε έκθεσή της το Σάββατο η δεξαμενή σκέψης Institute for Fiscal Studies (IFS).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα κυβέρνηση θα κληρονομήσει τρία βασικά προβλήματα: ένα βάρος χρέους κοντά στο 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), υψηλά επιτόκια και χαμηλή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν, έχει «περιορισμένα περιθώρια» για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα μεταξύ πολλών μη ελκυστικών επιλογών.

Μια επιλογή που ξεχώρισαν οι ερευνητές είναι η εφαρμογή περικοπών δαπανών. Ωστόσο, λένε ότι αυτή η επιλογή «θα είναι αναπόφευκτα επώδυνη», καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Εσωτερικών, η δικαιοσύνη και η τοπική αυτοδιοίκηση ήδη αγωνίζονται λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης. Μια άλλη επιλογή είναι η περαιτέρω αύξηση των φόρων, αλλά και αυτό θα ήταν δύσκολο, δεδομένου ότι με τον τρέχοντα ρυθμό τους αναμένεται ήδη να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 80 ετών έως το 2028-29.

«Το γεγονός ότι αυτό είναι μόλις αρκετό για την σταθεροποίηση του χρέους σε πέντε χρόνια, δείχνει τη δυσκολία της οικονομικής και δημοσιονομικής κληρονομιάς που περιμένει την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε το IFS.

Μια τρίτη επιλογή για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων θα ήταν ο μεγαλύτερος δανεισμός, αλλά αυτό το βήμα θα αύξανε περαιτέρω το βάρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο τόσο το κυβερνών συντηρητικό κόμμα όσο και η αντιπολίτευση των Εργατικών έχουν δεσμευτεί να σταθεροποιήσουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ευκολότερα αν το ονομαστικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου άρχιζε να αυξάνεται γρήγορα, είτε λόγω υψηλού πληθωρισμού είτε λόγω ταχείας «πραγματικής» οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η επόμενη βρετανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει χαμηλότερη από τον μέσο όρο αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 3,6% ετησίως, σε συνδυασμό με υψηλότερες από τον μέσο όρο δαπάνες για τόκους χρέους, κάτι που, σύμφωνα με το IFS, δεν αποτελεί ελπιδοφόρο συνδυασμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail