Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια

funky-data
Freepen.gr - Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, προειδοποίησαν αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οι διαπιστώσεις έρχονται καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία.

Παρά την «εντυπωσιακή σειρά» δράσεων που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών και τους εμπορικούς περιορισμούς στη Μόσχα, το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΔΝΤ και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Με τον όρο Ευρώπη, το έγγραφο αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης υποδεικνύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία και τα επακόλουθα μέτρα κατά της Ρωσίας θα έχουν «μικτές επιπτώσεις» στην ενέργεια μεσοπρόθεσμα.

Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα μέσω της διαφοροποίησης των προμηθειών μπορεί να έχει αφήσει την ήπειρο καλύτερα προετοιμασμένη για ένα μελλοντικό σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με το έγγραφο. Η ΕΕ έχει αυξήσει τις αγορές καυσίμων από τις ΗΠΑ και την Αφρική και εργάζεται επίσης για την ενίσχυση της δικής της παραγωγής ενέργειας.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και κάποια μείωση της κατανάλωσης, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από ό,τι θα ήταν σε ένα σενάριο χωρίς συγκρούσεις, αναφέρει το έγγραφο.

Οι εχθροπραξίες «θα μπορούσαν να αυξήσουν επίμονα τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονός που θα αποδυνάμωνε την ενεργειακή ασφάλεια αυξάνοντας το μερίδιο των ενεργειακών δαπανών στο ΑΕΠ και καθιστώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα πιο ευαίσθητη σε τυχόν ενεργειακές διαταραχές», αναφέρεται στο έγγραφο.

* Πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail