Η Απειλή της Ρωσίας κάνει τη δουλειά της!

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, με ολοκληρωμένη βοήθεια που καλύπτει οικονομικές, στρατιωτικές και στρατηγικές διαστάσεις. Από τον Μάιο του 2024, η οικονομική βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία έχει φτάσει το εντυπωσιακό ποσό των 12,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Αυτή η σημαντική οικονομική δέσμευση περιλαμβάνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια λίρες) σε εγγυήσεις δανείων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης της Ουκρανίας στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαθέσει περίπου 228 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας απευθείας για ανθρωπιστική βοήθεια και προσπάθειες ανασυγκρότησης στην Ουκρανία.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όσον αφορά την στρατιωτική στήριξη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλιμακώσει σημαντικά τις συνεισφορές του, δεσμεύοντας 7,6 δισεκατομμύρια λίρες, στις οποίες περιλαμβάνονται 3 δισεκατομμύρια λίρες που προορίζονται μόνο για το οικονομικό έτος 2024/25. Η παρεχόμενη βοήθεια κυμαίνεται από θανατηφόρο έως μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας, πυραύλους κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, κράνη, πανοπλίες και βασικές προμήθειες όπως συσσίτια και ιατρικό εξοπλισμό. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, προετοιμάζοντας με επιτυχία πάνω από 35.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης εκπαίδευσης πεζοναυτών και πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Σε στρατηγικό επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσε την Ουκρανία με την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, βοηθώντας στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των ρωσικών στρατιωτικών στρατηγικών. Η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της οικονομικής της σταθερότητας και στη μείωση των πολεμικών της δυνατοτήτων. Στο διπλωματικό μέτωπο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστηρίξει δυναμικά την Ουκρανία, προωθώντας τα συμφέροντά της σε παγκόσμιο επίπεδο και πιέζοντας για διεθνή υποστήριξη.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας ορόσημο με την Ουκρανία, σηματοδοτώντας τη δέσμευση για συνεχή υποστήριξη στο μέλλον. Ωστόσο, αυτή η ισχυρή εμπλοκή δεν έχει παραβιάσει κανένα ρητό όριο που είχε θέσει η Μόσχα μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν αξιοσημείωτα ενεργός στους διπλωματικούς κύκλους, πέρασε την κόκκινη γραμμή. Ο Κάμερον πρότεινε τη χρήση πυραύλων που προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον ρωσικών στόχων. Η Ρωσία δεν άργησε να προειδοποιήσει το Λονδίνο, η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε με την κλήση του Βρετανού πρεσβευτή στη Ρωσία μετά τα σχόλια του Κάμερον.

Και τώρα ο Κάμερον δείλιασε, όπως φαίνεται από την ανάκληση της προηγούμενης επιθετικής του στάσης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον διατυπώνει τώρα μια προσεκτική (κατ' ευφημισμόν φοβισμένη) στάση σχετικά με την εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στους Times, ο Κάμερον περιέγραψε τα διάφορα μη κλιμακούμενα μέτρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ο Κάμερον τόνισε τη σημασία της αποφυγής της άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ρωσικών δυνάμεων. Απέκλεισε συγκεκριμένα την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή τις επιχειρήσεις αναχαίτισης του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, τονίζοντας αυτά ως κρίσιμα σημεία πιθανής κλιμάκωσης. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν μια θλιβερή παραίτηση και μια αναγκαστική αυτοσυγκράτηση που αποσκοπεί στο να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας παράλληλα τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.
 
Η θέση αυτή ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη προοπτική του ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως σημείωσε ο Κάμερον, αποδέχεται τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εφόσον αυτή δεν συνεπάγεται την άμεση εμπλοκή προσωπικού του ΝΑΤΟ με ρωσικές δυνάμεις. Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση υποστηρίζει τον στρατό της Ουκρανίας χωρίς να πατάει στα πόδια του Πούτιν.

Ωστόσο, η συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ εκτείνεται πέρα από τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ Γερμανών βουλευτών περιλάμβαναν προτάσεις για πιο άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη χρήση αντιαεροπορικών μονάδων για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει την ουκρανική αεράμυνα και να προστατεύσει καλύτερα τις θέσεις του μετώπου. Ωστόσο, τέτοια μέτρα αυξάνουν το διακύβευμα της άμεσης αντιπαράθεσης.

Εν τω μεταξύ, ο Nico Lange, ανώτερος ερευνητής στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot του ΝΑΤΟ από την Πολωνία για την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων και drones πάνω από την Ουκρανία. Η πρόταση αυτή παραπέμπει στη συνεχιζόμενη συζήτηση εντός της συμμαχίας σχετικά με το πώς μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα η Ουκρανία χωρίς να πυροδοτηθεί μια ευρύτερη σύγκρουση.

Το Κρεμλίνο απάντησε έντονα σε αυτές τις συζητήσεις, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες πως σκόπιμα υποδαυλίζουν τις εντάσεις. Υπογράμμισε τη δεινή κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων, υπονοώντας ότι οι ευρωπαϊκές ενέργειες είναι προκλητικές και χρονικά προσδιορισμένες για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία της Ουκρανίας. Για να δούμε πότε θα δειλιάσουν οι Γερμανοί, γιατί πιστέψτε με, θα δειλιάσουν!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail