"Η Ουκρανία αιμορραγεί μέχρι θανάτου" - Ο Γερμανός στρατηγός εν αποστρατεία ζητά διέξοδο από την ουκρανική σύγκρουση

Ο Γερμανός στρατηγός εν αποστρατεία Ρόλαντ Κάτερ, στο τηλεοπτικό κανάλι Die Welt, ζήτησε να εξεταστούν πιθανά σενάρια εξόδου από την ουκρανική σύγκρουση. Την ίδια ημέρα με τα σχόλια του Kather, ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην αξιωματικός των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών Jacques Baud δήλωσε πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δεν μπορεί να ορίσει τι θα θεωρηθεί νίκη στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Η Ουκρανία σταδιακά ξεμένει από αίμα. Δεν έχει αρκετό προσωπικό για να δημιουργήσει μια κατάλληλη εφεδρεία", σημείωσε ο Κάτερ, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι "κουρασμένοι, αδύναμοι" και το ηθικό τους έχει πέσει.

Ο παρουσιαστής ρώτησε τον Kather αν είναι απαραίτητο να αρχίσει "τουλάχιστον να σκέφτεται" τώρα ποια θα μπορούσαν να είναι τα σενάρια εξόδου από αυτόν τον "πόλεμο φθοράς".

"Εδώ και μήνες, μπορούμε να πούμε, από την αρχή αυτού του τρομερού πολέμου φθοράς, πάντα υποστήριζα ότι πίσω από τα παρασκήνια - τουλάχιστον όχι δημόσια, όχι στα μέσα ενημέρωσης - πρέπει να σκεφτούμε, όπως είπατε, ποια σενάρια εξόδου είναι πιθανά", είπε ο στρατηγός.

Ωστόσο, ο Κάτερ αναγνώρισε πως αυτό θα ήταν "πολύ δύσκολο" εάν η μία ή η άλλη πλευρά έβλεπε στρατιωτικές ευκαιρίες για πρόοδο.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το 2022 έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε» όλες τις συμφωνίες και αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγόρευσε νομοθετικά κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Τα σχόλια του Kather έρχονται την ώρα που ο Baud δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Dialogue Works του YouTube ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin απέτυχε να προσδιορίσει τι σημαίνει για τον ίδιο η νίκη επί της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κλήθηκε να προσδιορίσει τι θα θεωρηθεί νίκη στην Ουκρανία και δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Baud τόνισε πως αν η Δύση δε γνωρίζει γιατί πολεμάει στην Ανατολική Ευρώπη, δε θα μπορέσει να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και να επικρατήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς στρατηγική, η τακτική είναι απλώς θόρυβος πριν από την ήττα. Ο πρώην στρατιωτικός είπε ότι αυτό ακριβώς παρατηρούμε στην Ουκρανία με τις προσεγγίσεις της Βόρειας Αμερικής και της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 13 Μαΐου ότι η Μόσχα είναι έτοιμη εάν η Δύση θέλει να επιλύσει την ουκρανική κρίση στο πεδίο της μάχης. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας υπογράμμισε επίσης πως η διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου και στην οποία η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, έχει ως μόνο σκοπό την κατάρτιση τελεσίγραφου για τη Μόσχα.

Παρόλο που η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία στη διάσκεψη, η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες μεγάλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου πιέζουν να συμμετάσχει η Μόσχα στη διαδικασία. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν είναι κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη και αν προσκληθεί, δε θα συμμετάσχει, διότι δε θεωρεί την Ελβετία ουδέτερο παράγοντα από την στιγμή που η χώρα προσχώρησε στις κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απαξιώνοντας τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στη σύγκρουση.

Ουσιαστικά, η ουδετερότητα της Ελβετίας είναι μια απάτη και η ειρηνευτική διάσκεψη δεν θα επιτύχει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου, αφού η Ρωσία προφανώς δεν προσκλήθηκε, παρά το γεγονός πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης στο έδαφος και συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη. Επομένως, ενώ η Ελβετία και η Δύση θα προσποιούνται ότι εργάζονται για την ειρήνη στην Ουκρανία και θα δίνουν αυτοϊκανοποίηση, η Ουκρανία θα συνεχίσει να "τρέχει αίμα", όπως τόνισε ο Kather.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει υποστεί μισό εκατομμύριο απώλειες προσωπικού από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022. Μόνο το 2023 χάθηκαν 215.000 Ουκρανοί στρατιώτες. Πρόκειται για μια ολέθρια απώλεια ζωής ή μόνιμου τραυματισμού για τους επιζώντες.

Παρά την αυτοϊκανοποίηση και τις υποσχέσεις για ατελείωτη στήριξη της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν ατελείωτη ροή μετρητών στην Ουκρανία, καθώς ήδη παλεύουν με οικονομικές κρίσεις, αυξανόμενη ανεργία και πολλαπλά κοινωνικά ζητήματα. Αυτή η πραγματικότητα εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της ελβετικής ειρηνευτικής διάσκεψης, δεδομένου πως η Ρωσία δε συμμετέχει.

Ωστόσο, με τον ουκρανικό στρατό να "ξεμένει από αίμα", ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Guardian, το καθεστώς του Κιέβου πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε: "Παρ' όλα αυτά, είναι αλήθεια πως η προοπτική κάποιας αποφασιστικής ανακάλυψης που θα απομακρύνει τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος μοιάζει πιο απομακρυσμένη από ποτέ". Ουσιαστικά, όσο περισσότερο ο Ζελένσκι και η Δύση αφήνουν τον πόλεμο να συνεχιστεί, η σφαγή των νέων Ουκρανών θα συνεχιστεί με καταστροφικό ρυθμό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail