Η Ουκρανία εφαρμόζει απελπισμένη πολιτική στρατολόγησης: «Διάλεξε τη δική σου περιπέτεια»

Οι Financial Times έφεραν στο φως της δημοσιότητας τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να στρατολογήσει περισσότερους Ουκρανούς για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, επιτρέποντας στους πολίτες να επιλέξουν πού θέλουν να υπηρετήσουν στο νέο πρόγραμμα «Choose Your Own Adventure». Η εισαγωγή του προγράμματος δείχνει ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο προβληματική και απελπιστική.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Ο στρατός της Ουκρανίας, ο οποίος υπερτερεί σε άνδρες και όπλα από τις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, χρειάζεται επειγόντως νέους μαχητές, καθώς αναμένεται να φτάσει περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά οι ουρές των πατριωτών εθελοντών που στήνονταν έξω από τα κέντρα στρατολόγησης» στην αρχή της σύγκρουσης “έχουν εξαφανιστεί προ πολλού”, γράφουν οι FT σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως η νέα πολιτική στρατολόγησης είναι μια προσπάθεια να κάνει την στρατιωτική θητεία «να ακούγεται πιο συναρπαστική», καθώς επιτρέπει «στους άνδρες να επιλέξουν τη δική τους μονάδα, ακόμη και τον ακριβή ρόλο τους». Αυτή η στρατηγική στρατολόγησης επιβλήθηκε λόγω της κοινής γνώσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο στρατός, από τη διαφθορά και την έλλειψη πυρομαχικών μέχρι τους ανίκανους διοικητές, την έλλειψη εκπαίδευσης και την αδυναμία των στρατευμάτων πρώτης γραμμής να πάνε σε άδεια. Τα ζητήματα αυτά συνέβαλαν στον χαμηλό αριθμό εθελοντών.

«Όλοι θα πολεμήσουν - επιλέξτε τη δική σας μονάδα τώρα», γράφει ένας υπαίθριος προπαγανδιστικός πίνακας στρατολόγησης για το Τάγμα Λύκων Da Vinci, το οποίο, όπως παραλείπουν οι FT, δημιουργήθηκε αρχικά ως παραστρατιωτική πτέρυγα της νεοναζιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας.

Μια άλλη έγραφε: «Γίνετε μέλος της καλύτερης ομάδας!», αναφερόμενη στη μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Αχιλλέας, μέρος της επίλεκτης 92ης ταξιαρχίας εφόδου.

«Η ιδέα είναι ότι, δίνοντάς τους την αίσθηση του ελέγχου, οι Ουκρανοί μπορούν να πειστούν να εγγραφούν σε μονάδες με μεγαλύτερο κύρος και ενδεχομένως καλύτερα εξοπλισμένες. Ή πως θα αναλάβουν εξειδικευμένους ρόλους στα μετόπισθεν, προς υποστήριξη των αποστολών στην πρώτη γραμμή", εξήγησαν οι FT, παραδεχόμενοι ότι “το σιωπηρό μήνυμα ορισμένων ταξιαρχιών είναι πως αν οι Ουκρανοί δεν προσφερθούν τώρα εθελοντικά, κινδυνεύουν να επιστρατευτούν αργότερα σε τυπικούς σχηματισμούς πεζικού υπό πιο αδύναμους διοικητές”.

Η επιστράτευση στην Ουκρανία έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο απελπιστικής κατάστασης στο μέτωπο, με την διάσπαση από τη Ρωσία βαριά οχυρωμένων περιοχών στο Ντονμπάς νωρίτερα φέτος και τη μεθοδική προέλαση στην περιοχή του Χάρκοβο να προκαλεί φόβους στο Κίεβο, την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνουν ότι η γραμμή του μετώπου μπορεί να είναι κοντά στην κατάρρευση, προκαλώντας όλο και πιο ανησυχητικές απειλές κλιμάκωσης από το δυτικό μπλοκ, ιδίως τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Washington Post επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα έναν Ουκρανό νομοθέτη, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας πως η δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Φεβρουάριο σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών υποβαθμίστηκε για να μην τρομάξουν οι πολίτες εν μέσω προβλημάτων στρατολόγησης. Τότε, ο Ζελένσκι, πάρα πολύ χλευαστικά όπως και η τρέχουσα διαφημιστική εκστρατεία, ισχυρίστηκε πως μόνο 31.000 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από το 2022.

«Δε νομίζω ότι είναι επείγουσα ανάγκη αυτή την στιγμή. Χρειαζόμαστε όντως περισσότερους ανθρώπους, αλλά πρέπει να εξισορροπήσουμε ... Βλέπουμε τόσους πολλούς νεκρούς και τόσους πολλούς τραυματίες. Αν πάνε, [τα στρατεύματα] θέλουν να ξέρουν πόσο καιρό θα είναι εκεί", δήλωσε ο νομοθέτης.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Ουκρανία πιθανότατα δε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια επίθεση φέτος λόγω της σοβαρής έλλειψης στρατευμάτων και της ανώτερης ρωσικής δύναμης πυρός.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 11 Απριλίου νομοσχέδιο για την επιστράτευση πολιτών για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εξαντληθεί από τα δύο χρόνια στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι υπέγραψε το νόμο στις 16 Απριλίου και ο νόμος αναφέρει ότι όλοι οι υπόχρεοι σε στρατιωτική θητεία πρέπει να παρουσιαστούν στις επιτροπές κατάταξης για να διευκρινίσουν τα στοιχεία εγγραφής τους εντός 60 ημερών από την ανακοίνωση της επιστράτευσης, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 18 Μαΐου. Ο νέος νόμος υποχρεώνει επίσης τα άτομα που υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία να φέρουν στρατιωτικές ταυτότητες και να τις επιδεικνύουν όταν τους ζητείται από τα κέντρα στρατολόγησης, την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες.

Σε ένα άλλο άρθρο τον περασμένο μήνα, ένας Ουκρανός στρατιώτης δήλωσε στην Washington Post ότι οι λόχοι του τάγματός του ήταν στελεχωμένοι στο 35% του κανονικού επιπέδου, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα λειτουργούν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο όλες αυτές τις εβδομάδες αργότερα. Οι Ουκρανοί έχουν πλήρη επίγνωση ότι ο πόλεμος κατά της Ρωσίας είναι μάταιος και δεν έχουν κίνητρο να πολεμήσουν, ακόμη και αν το καθεστώς του Κιέβου εισάγει ένα σύστημα «διαλέξτε τη δική σας περιπέτεια», το οποίο κάνει την ισχυρή πιθανότητα θανάτου ή μόνιμης παραμόρφωσης να ακούγεται σαν διακοπές σε μια εξωτική τοποθεσία.

Ο ουκρανικός στρατός θέλει να επιστρατεύσει έως και 500.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Αλλά αυτό θα αποδειχθεί αδύνατο, εκτός αν οι άνθρωποι στρατολογηθούν με τη βία, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα έχουν κίνητρο και, το σημαντικότερο, δε θα επηρεάσουν θετικά τις μειωμένες δυνατότητες ακριβείας του Κιέβου. Οι Ουκρανοί καταλαβαίνουν πως το να ξεκινήσουν πόλεμο με τη Ρωσία είναι ουσιαστικά σαν να ζητούν μια θανατική καταδίκη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail