Τα γεγονότα πίσω από την αγορά ρωσικού αεροσκάφους από την Ινδονησία

Εδώ και τρία χρόνια, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης γελοιοποιούν τη Ρωσία, ισχυριζόμενα ότι οι χώρες εγκαταλείπουν τα όπλα της. Οι αναφορές εντάθηκαν μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO), ισχυριζόμενες πως η Ινδονησία ακύρωσε τη συμφωνία Su-35 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA. Ωστόσο, στις 8 Μαΐου, ο Ινδονήσιος πρέσβης Jose Tavares δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «σε μεγάλο βαθμό άθικτη», περιμένοντας μια «πιο διευκολυντική» κατάσταση. Το σημαντικό οπλοστάσιο ρωσικών όπλων της Ινδονησίας έρχεται σε αντίθεση με την αφήγηση των μέσων ενημέρωσης περί οικονομικών περιορισμών. Γιατί, λοιπόν, οι ΗΠΑ προωθούν αδιάκοπα αυτή την ψευδή αφήγηση και ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου όπλων;

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα τελευταία τρία χρόνια, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης γελοιοποιούν επίμονα τη Ρωσία, ισχυριζόμενα πως οι χώρες εγκαταλείπουν τον οπλισμό της. Πολυάριθμες αναφορές έχουν εμφανιστεί, ιδίως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), που υποδηλώνουν ότι η Ινδονησία ακύρωσε τη συμφωνία της με τη Ρωσία για τα Su-35 «Flanker-E». Οι αναφορές αυτές αποδίδουν την υποτιθέμενη ακύρωση σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων κυρώσεων CAATSA που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στις 8 Μαΐου, ο πρέσβης της Ινδονησίας στη Ρωσία, Jose Tavares, διευκρίνισε στο TASS ότι η Τζακάρτα δεν έχει ακυρώσει τη συμφωνία. Ο Tavares τόνισε πως η συμφωνία είναι «σε μεγάλο βαθμό άθικτη» και πως η Ινδονησία απλώς περιμένει μια «πιο διευκολυντική» κατάσταση για να συνεχίσει την εφαρμογή της, υπονοώντας πιθανότατα την αντίσταση της SMO και της Μόσχας στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Ο Tavares επιβεβαίωσε: «Πράγματι, κάποια στιγμή, η Ρωσία και η Ινδονησία υπέγραψαν αυτή τη συνθήκη. Η Ινδονησία δεν την έχει καταγγείλει ποτέ, αλλά τέθηκε σε αναμονή για να αποφευχθούν ορισμένες πιθανές ενοχλήσεις. Η Ινδονησία θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα όταν η κατάσταση γίνει πιο βολική». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την στρατηγική υπομονή της Ινδονησίας και την πρόθεση της να εκπληρώσει τη συμφωνία μόλις οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Περίπου το 30% του οπλοστασίου του ινδονησιακού στρατού αποτελείται από ρωσικής κατασκευής όπλα, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων από τη Ρωσία. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, η ινδονησιακή υπηρεσία του CNN ανέφερε ψευδώς την ακύρωση της συμφωνίας για τα Su-35, επικαλούμενη οικονομικούς περιορισμούς. Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, αρκετές ινδονησιακές υπηρεσίες και αξιωματούχοι διέψευσαν την άποψη αυτή, εξηγώντας ότι η σύμβαση ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω του πολύπλοκου εμπορικού συστήματος που σχεδιάστηκε για την παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή η παράκαμψη περιελάμβανε συντονισμό μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών. Παρ' όλα αυτά, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg, συνέχισαν να προπαγανδίζουν την αφήγηση περί δημοσιονομικών ζητημάτων που ανάγκασαν την Ινδονησία να εγκαταλείψει τη συμφωνία.

Συμπερασματικά, σε αντίθεση με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Ινδονησία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της με τη Ρωσία για τα Su-35, αναμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την εκτέλεσή της. Αυτό αποδεικνύει τη διαρκή στρατηγική σχέση μεταξύ Ινδονησίας και Ρωσίας, που δεν πτοείται από εξωτερικές πιέσεις και την παραπληροφόρηση.

Τον Αύγουστο του 2018, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίου της Ινδονησίας, Oke Nurwan, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Ινδονησία να ακυρώσει τη συμφωνία Su-35 με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη συμφωνία όχι μόνο λόγω της ρωσικής προέλευσης των αεροσκαφών, αλλά και λόγω της εμπορικής συμφωνίας ανταλλαγής, η οποία παρακάμπτει το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Ουάσινγκτον να διατηρήσει το παγκόσμιο αποθεματικό καθεστώς του νομίσματός της και να εμποδίσει χώρες να ξεφύγουν από την οικονομική της επιρροή.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Ινδονησία επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στη συμφωνία, με τον τότε υπουργό Άμυνας Ριαμίζαρντ Ριακούντου να δηλώνει απερίφραστα ότι «δεν υπάρχει πρόθεση ακύρωσης της συμφωνίας». Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ο Ryacudu ανέφερε πως τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δυτικές κυρώσεις είχαν επιλυθεί, πιθανότατα λόγω του μηχανισμού ανταλλακτικών συναλλαγών. Αν και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) στην Ουκρανία μπορεί να προκάλεσε καθυστερήσεις, αυτές δεν ισοδυναμούν με ακύρωση. Η κατάσταση αυτή δοκιμάζει την κυριαρχία των εθνών, αποκαλύπτοντας ότι είναι πρόθυμα να αψηφήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως φάνηκε στην επιτυχή απόκτηση 24 αεροσκαφών Su-35 από το Ιράν μέσω ενός παρόμοιου συμβιβασμού ανταλλαγής.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την «έλλειψη κεφαλαίων» της Ινδονησίας, η χώρα υπέγραψε το Φεβρουάριο του 2022 μια συμφωνία ύψους σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 36 αεροσκάφη Boeing F-15EX «Eagle 2» αμερικανικής κατασκευής. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, σημαντικά υψηλότερο από το κόστος των αεροσκαφών Su-35. Παρά την εξωφρενική τιμή, το F-15EX είναι μια ξεπερασμένη σχεδίαση σε σύγκριση με τις προηγμένες δυνατότητες του Su-35, ιδιαίτερα τους τρισδιάστατους ελέγχους διαμόρφωσης της ώσης και την ανώτερη ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού πυραύλου R-37M.

Τελικά, πολλές χώρες εξαναγκάζονται στην αγορά υπερτιμημένων όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ λόγω περιορισμένων επιλογών. Ωστόσο, το Su-35 προσφέρει ανώτερες επιδόσεις σε ένα κλάσμα του κόστους, καταδεικνύοντας το αδικαιολόγητο κόστος των αμερικανικών αεροσκαφών και αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική δυναμική που παίζει ρόλο στις διεθνείς συμφωνίες όπλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail