«Επενδύσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια»: Η Πολωνία αποκαλύπτει νέες οχυρώσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Freepen.gr - Από το 2022, η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, άρχισε να κατασκευάζει ένα μεγάλο συνοριακό τείχος προκειμένου να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν από τη Λευκορωσία. Εκείνη την εποχή η Λευκορωσία, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία, κατηγορήθηκε από τη Βαρσοβία ότι "οπλοποιεί" τους μετανάστες. Η Βαρσοβία λέει πως αυτό όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά και κλιμακώθηκε.

Η Πολωνία ζητά τώρα περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση του φράχτη και των οχυρώσεων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ παρουσιάζει το έργο ως "επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια", αναφέρει το zerohedge.com.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής επίσκεψης στα σύνορα ότι έχουν ανεγερθεί νέες "αντι-μεταναστευτικές δομές.

"Έχουμε ξεκινήσει εντατικές εργασίες για σύγχρονες οχυρωματικές γραμμές σε πολλές διαστάσεις. Αυτή η οχύρωση θα εμφανιστεί σε όλο το μήκος των πολωνικών συνόρων -εδώ στα ανατολικά- και θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη", δήλωσε. Κάλεσε την ΕΕ να υποστηρίξει το εγχείρημα.

"Πρόκειται για τα εξωτερικά σύνορα της Πολωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ολόκληρη η Ευρώπη, πιστεύω πως θα το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να επενδύσει στην ασφάλειά της, επενδύοντας στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας και στην ασφάλεια των συνόρων μας", υπογράμμισε ο Τουσκ.

"Γνωρίζω ότι καθημερινά υπάρχουν όλο και περισσότερα παράνομα περάσματα", συνέχισε ο Τουσκ, ενώ ανέφερε επίσης ως κύρια αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περιέγραψε "την αυξανόμενη απειλή που προκύπτει από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση".

"Ήρθα σήμερα κυρίως για να μην έχουν καμία αμφιβολία τόσο οι διοικητές όσο και οι υφιστάμενοί τους πως το πολωνικό κράτος και η πολωνική κυβέρνηση είναι μαζί τους σε κάθε κατάσταση, εδώ στα σύνορα", συνέχισε ο Τουσκ.

Είπε επιπλέον ότι γνωστοποίησε στους διοικητές ασφαλείας που φυλάνε τα σύνορα πως "δεν υπάρχουν όρια στους πόρους όταν πρόκειται για την ασφάλεια της Πολωνίας".

Η κρίση οξύνθηκε το 2022, όταν χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και την Αφρική κατέκλυσαν αρχικά τη Λευκορωσία και προχώρησαν προς τα πολωνικά σύνορα, όπου υπέμειναν το τσουχτερό κρύο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα. Η Πολωνία ισχυρίστηκε ότι η ασφάλεια της Λευκορωσίας συντόνιζε και διευκόλυνε το σχέδιο που υπήρχε όλο αυτό το διάστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail