Alexander Shcherbak/TASS |
«Εάν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, η χώρα μας, η Ρωσία, διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει αναλόγως, δηλαδή να θεωρήσει ως στόχους τις βρετανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται τόσο στην Ουκρανία όσο και εκτός των συνόρων της: στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπλα και ούτω καθεξής», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η ίδια χαρακτήρισε την παρατήρηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ότι το Λονδίνο θεωρεί νόμιμο το καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιεί βρετανικά όπλα για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος ως «κάτι απολύτως παράλογο».
«Η δήλωση αυτή δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και παράλογη, διότι η ίδια η Βρετανία δήλωσε κυριολεκτικά το αντίθετο πριν από λίγο καιρό», δήλωσε η Ζαχάροβα.
«Θυμάστε πώς εξελίχθηκε η διαμάχη. Αυτή η δήλωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ροή ειδήσεων ενός βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων. Στη συνέχεια, αφού έμεινε εκεί για δύο ώρες, αφαιρέθηκε. Ολόκληρο το άρθρο με τις δηλώσεις του Κάμερον αφαιρέθηκε", σημείωσε η Ζαχάροβα. «Και λίγες ώρες αργότερα, προφανώς μετά από κάποιες λεκτικές μάχες που γίνονταν, είμαι σίγουρη, στη Downing Street 10, στο Foreign Office και στην έδρα του ίδιου του Reuters, αποφασίστηκε να μην θυσιαστεί η φήμη του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων και αλλά να δημοσιευτεί η φράση που πραγματικά ειπώθηκε».
«Αντιδράσαμε αμέσως. Η κατάλληλη αντίδραση παρουσιάστηκε στον κόσμο μέσω της διπλωματικής οδού. Ο πρέσβης κλήθηκε. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν τον κάλεσε απλώς για μια επίπληξη, αλλά απολύτως απερίφραστα απάντησε στον Βρετανό πρέσβη για τις εν λόγω δηλώσεις με τον τρόπο που το κάναμε εμείς", δήλωσε η Ζαχάροβα.