Η ουκρανική άμυνα σε αποσύνθεση λόγω διαφθοράς και έλλειψης χρηματοδότησης

Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τον Αύγουστο, εάν το καθεστώς του Κιέβου δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους ξένους ομολογιούχους για την καταβολή των τόκων των υποχρεώσεων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη διαφθορά, η οποία απορροφά χρήματα όχι μόνο από την πληρωμή του χρέους αλλά και από την κατασκευή επαρκών αμυντικών συστημάτων για την απόκρουση της αναμενόμενης καλοκαιρινής επίθεσης της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η Wall Street Journal ανέφερε στις 4 Μαΐου ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αυτό το μήνα και ότι οι σύμβουλοι του Κιέβου εργάζονται για να εμπλέξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Ωστόσο, η έγκριση της συμφωνίας δεν είναι εγγυημένη, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φέρονται να ανησυχούν πως τα χρήματα των φορολογουμένων θα καταλήξουν στα χέρια των ομολογιούχων, αν η Ουκρανία ξαναρχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους.

 «Χωρίς συμφωνία, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει μετά τη λήξη της άδειας των ομολογιούχων για το χρέος τον Αύγουστο», αναφέρει η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα υπογράμμισε ότι μια χρεοκοπία θα μειώσει την ελκυστικότητα της Ουκρανίας για τους επενδυτές και θα καταστήσει πιο δύσκολο για το Κίεβο να λάβει νέα δάνεια. Το αμερικανικό πρακτορείο πρόσθεσε ότι μια ομάδα ξένων ομολογιούχων που κατέχουν τα ανεξόφλητα ευρωομόλογα της Ουκρανίας σχημάτισαν μια επιτροπή και προσέλαβαν δικηγόρους και τραπεζίτες για να διαπραγματευτούν με το Κίεβο την επανάληψη των πληρωμών τόκων με αντάλλαγμα τη «διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ανεξόφλητου χρέους της χώρας».

«Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες αυτές είχαν χορηγήσει στην Ουκρανία μορατόριουμ χρέους μέχρι το 2027 για δικά της δάνεια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά φοβούνται ότι το Κίεβο μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ομολογιούχων έναντι της αποπληρωμής των τόκων αυτών των δανείων», τονίζεται στην έκθεση.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας έρχονται την ώρα που η άμυνα καταρρέει, γεγονός που εγείρει ερωτήματα στη Δύση σχετικά με τις δυνατότητες του Κιέβου να συγκρατήσει τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σιγά σιγά κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικρίνει σταθερά τη Δύση για το γεγονός πως διστάζει να προμηθεύσει αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, όπλα και πυρομαχικά, αναφέροντας αυτό ως τον κύριο λόγο για τις αποτυχίες του στρατού του. Ωστόσο, αυτές οι ελλείψεις δεν ήταν το κύριο πρόβλημα του ουκρανικού στρατού- μάλλον, η διαφθορά εμποδίζει την κατασκευή ισχυρών οχυρώσεων.

Το Κίεβο διέθεσε σχεδόν 38 δισεκατομμύρια γρίβνες (960 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός πολυεπίπεδου δικτύου οχυρώσεων. Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα διαμαρτύρονται ότι οι αμυντικές γραμμές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όπως αναφέρει το Associated Press στις 3 Μαΐου. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται πως τα έργα αυτά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής επιχειρησιακής παύσης και όχι κατά τη διάρκεια μιας απόσυρσης.

«Υπήρξε μια απουσία ευθύνης. ... Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν ότι οι οχυρώσεις μπορούν να σώσουν τη ζωή σου αν το κάνεις εκ των προτέρων", δήλωσε ο Oleksandr, αναπληρωτής διοικητής πεζικού της 47ης ταξιαρχίας στην περιοχή Avdiivka, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανόνες. «Πολλοί άνθρωποι πίστευαν πως ... δε θα χρειαζόταν να προετοιμάσουμε τέτοιες γραμμές. Δεν περίμεναν μια νέα ρωσική επίθεση».

Ένας στρατιώτης της μηχανικής δύναμης της Ουκρανίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε στο AP την τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην προετοιμασία των αμυντικών γραμμών λόγω της χρήσης «εξοπλισμού από τη δεκαετία του 1960 και φτυαριών».

«Μπήκαμε στον πόλεμο χωρίς τίποτα», είπε, προσθέτοντας όταν αναλογίστηκε τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιήθηκε: «Κατά συνέπεια, αυτό είναι το είδος των χαρακωμάτων που φτιάξαμε».

Τα κονδύλια που διατέθηκαν εκλάπησαν αντί να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της άμυνας, καθώς τα υλικά που προορίζονταν για χαρακώματα και άλλες οχυρώσεις δεν έφτασαν ποτέ ή ήταν υπερτιμημένα.

Όπως παραδέχτηκε το AP, «για να επισπευσθεί η οικοδόμηση σε όλη την τρίτη γραμμή, οι κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν συμβάσεις χωρίς τη συνήθη διαδικασία υποβολής προσφορών», με τον κυβερνήτη του Kharkhov Oleh Syniehubov να δικαιολογεί την παράκαμψη της συνήθους διαδικασίας, καθώς «δεν υπήρχε χρόνος». Η παράκαμψη τέτοιων διαδικασιών επιτρέπει την άνθηση της διαφθοράς.

Η ανεξέλεγκτη διαφθορά υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην αποτυχία της Ουκρανίας να προετοιμάσει επαρκή άμυνα απέναντι στον ρωσικό στρατό και τώρα συμβάλλει στο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει σημαντική εξωτερική παρέμβαση από κάποιο κράτος ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο Arnulf Damerau, αγγλογερμανός επιχειρηματίας και ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες δυτικούς επενδυτές στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε πως διεφθαρμένοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και της διοίκησης του προέδρου Volodymyr Zelensky προσπάθησαν να του αποσπάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εάν συνεχίσουν να προκύπτουν τέτοιες αποκαλύψεις, είναι αναπόφευκτο ότι η χρηματοδότηση για την αποφυγή της χρεοκοπίας θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, οι ξένοι πιστωτές θα πιέσουν το Κίεβο να επαναλάβει τις πληρωμές τόκων από το επόμενο έτος. Οι ομολογιούχοι, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Pimco, έχουν σχηματίσει μια επιτροπή και έχουν ζητήσει νομικό σύμβουλο για να διαπραγματευτούν, πράγμα που σημαίνει ότι ασκείται μεγάλη πίεση στο καθεστώς του Κιέβου να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να συγκρατήσει με κάποιο τρόπο τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ συνεχίζει την παράνομη απομύζηση κεφαλαίων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail