Ποιος σκότωσε τον Ραΐσι

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ηγέτης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ Σεγιέντ Μοχάμαντ Αλί Αλ-Ε Χασέμ και ο σωματοφύλακας Μαχντί Μουσαβί, μαζί με το πλήρωμα του ελικοπτέρου τους, έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη στα βουνά εν μέσω πυκνής ομίχλης. Επέστρεφαν από μια εκδήλωση στον ποταμό Αράζ, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχαν εγκαινιάσει ένα νέο έργο.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την Κοινότητα Alt-Media (AMC) προέκυψαν εικασίες που έκαναν λόγο για σαμποτάζ ή σχέδιο δολοφονίας, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων του Ιράν με την Αμερική και το Ισραήλ. Ορισμένοι μάλιστα ενέπλεξαν το Αζερμπαϊτζάν λόγω των στενών δεσμών του με το Ισραήλ. Ωστόσο, οι εικασίες αυτές είναι πρόωρες, καθώς η έρευνα μόλις ξεκίνησε. Η βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων απαξιώνει την AMC, αντικατοπτρίζοντας την τάση των Mainstream Media (MSM) να κατηγορούν τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης χωρίς αποδείξεις.

Η ιστοσελίδα του Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δημοσίευσε το κείμενο της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο Ραΐσι εκείνη την άτυχη ημέρα, τονίζοντας τις ισχυρές διμερείς σχέσεις τους. Ο Ραΐζι επαίνεσε το Αζερμπαϊτζάν και προειδοποίησε για ανώνυμους αντιπάλους που ζηλεύουν τους δεσμούς τους.

Ο Ραΐζι υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας τους, δηλώνοντας: "Αυτή είναι μια πολύ αξιομνημόνευτη και ιστορική ημέρα για τους λαούς του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, ιδιαίτερα για εκείνους στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, το Αρνταμπίλ, το Ταμπρίζ και τις παραμεθόριες περιοχές. Ο ποταμός Αράζ συμβόλιζε πάντα τη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν".

Και συνέχισε: "Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και καλλιεργεί την ελπίδα μεταξύ των λαών μας, ενώ κάνει τους εχθρούς μας να ζηλεύουν. Όπως σημείωσε ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης μας, η σχέση του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι περισσότερο από γειτονική, είναι συγγένεια. Αυτός ο βαθύς δεσμός, που έχει τις ρίζες του στην κοινή μας ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία, είναι άρρηκτος και θα γίνει μόνο ισχυρότερος".

Ο Ραΐσι αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο των κυρώσεων, δηλώνοντας: "Παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της ανάπτυξής μας, ο ιρανικός λαός έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό, προηγμένο έθνος στην επιστήμη και την τεχνολογία. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ ότι τίποτα δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Οι δεσμοί μας θα πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε όλους τους τομείς".

Σε μια χειρονομία αλληλεγγύης, ο Raisi συνεχάρη το Αζερμπαϊτζάν για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του Ιράν στις εδαφικές διεκδικήσεις του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως στο Καραμπάχ. Επανέλαβε την ετοιμότητα του Ιράν να συνεργαστεί σε προγράμματα περιφερειακής αναζωογόνησης, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία των εν εξελίξει έργων, συμπεριλαμβανομένων του σιδηροδρόμου 140 χιλιομέτρων και των γεφυρών στην περιοχή Kalalah-Aghband.

Το περιστατικό αυτό και τα λόγια του Ραΐσι υπογραμμίζουν τον πολύπλοκο και ευαίσθητο χαρακτήρα των σχέσεων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν την περιοχή.

Η τραγική συντριβή ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους έχει προκαλέσει εικασίες και διαμάχες. Επέστρεφαν από μια εκδήλωση στον ποταμό Αράζ, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε μέσα σε ομίχλη.

Ορισμένοι στην Κοινότητα Alt-Media (AMC) υπονοούν σαμποτάζ ή σχέδιο δολοφονίας, επισημαίνοντας τις εντάσεις του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Άλλοι εμπλέκουν το Αζερμπαϊτζάν, δεδομένων των δεσμών του με το Ισραήλ. Ωστόσο, τέτοιες εικασίες είναι πρόωρες και κινδυνεύουν να απαξιώσουν την AMC, αντικατοπτρίζοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς που συχνά διατυπώνονται από τα Mainstream Media (MSM).

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ μοιράστηκε ένα αντίγραφο της τελευταίας συνομιλίας του με τον πρόεδρο Ραΐσι. Ο Raisi επαίνεσε το Αζερμπαϊτζάν και προειδοποίησε για τους μη κατονομαζόμενους εχθρούς που ζηλεύουν τον δεσμό τους. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τους, λέγοντας: "Αυτή είναι μια αξέχαστη μέρα για τους λαούς του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν. Ο ποταμός Αράζ συμβόλιζε πάντα τη σύνδεσή μας".

Ο Ραΐσι συνέχισε: "Το έργο αυτό ενισχύει την ελπίδα μεταξύ των λαών μας, ενώ κάνει τους εχθρούς μας να ζηλεύουν. Η σχέση του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι περισσότερο από γειτονική, είναι συγγένεια. Αυτός ο βαθύς δεσμός, που έχει τις ρίζες του στην κοινή μας ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία, είναι άρρηκτος και θα γίνει μόνο ισχυρότερος".

Παρά τις κυρώσεις, ο Ραΐσι σημείωσε: "Ο ιρανικός λαός έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό έθνος στην επιστήμη και την τεχνολογία. Οι δεσμοί μας με το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε όλους τους τομείς".

Ο Raisi τόνισε την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, συγχαίροντας το Αζερμπαϊτζάν για την αποκατάσταση της κυριαρχίας του και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των εδαφικών του διεκδικήσεων, ιδίως στο Καραμπάχ. Τόνισε την εταιρική τους σχέση μέσω περιφερειακών έργων, όπως ο σιδηρόδρομος μήκους 140 χιλιομέτρων και οι γέφυρες στην περιοχή Kalalah-Aghband.

Η εικασία ότι το Αζερμπαϊτζάν εμπλέκεται στη συντριβή δε σέβεται την κληρονομιά του Ραΐσι. Στόχος του ήταν να αποκαταστήσει τη δυσπιστία του παρελθόντος και να οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση με το Αζερμπαϊτζάν. Η παρουσία του στην εκδήλωση έδειξε την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και τη σημασία της συνεργασίας τους.

Ενώ η αμερικανική ή ισραηλινή ανάμειξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, οι έκτακτοι ισχυρισμοί χρειάζονται έκτακτες αποδείξεις. Οι εικασίες χωρίς αποδείξεις κινδυνεύουν να δυσφημίσουν το Ιράν εάν η έρευνα κρίνει πως επρόκειτο για τραγικό ατύχημα. Η βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με μια συνωμοσία δολοφονίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αντίδραση του Ιράν.

Σε αυτό το περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο, είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς και να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για να τιμήσουμε την κληρονομιά και τις προθέσεις του προέδρου Ραΐσι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail