Καθώς το δολάριο καταρρέει, ο χρυσός γίνεται ασφάλεια, όχι κερδοσκοπία

Τα οικονομικά υπερισχύουν του συναισθηματισμού, και η αυξημένη τιμή του χρυσού κάνει κάποιους ανθρώπους να κάνουν επιδρομή στην οικογενειακή κοσμηματοθήκη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς. «Οι νέοι άνθρωποι δε φορούν τα κοσμήματα της γιαγιάς. Οι περισσότεροι νέοι θέλουν ένα ρολόι της Apple. Δε θέλουν ρολόι τσέπης", δήλωσε στο Bloomberg η Tobina Kahn, πρόεδρος του House of Kahn Estate Jewelers. «Τα συναισθηματικά είναι πλέον έξω από την πόρτα».

Douglas French - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, οι θησαυροί αλλάζουν χέρια, συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Burt Blumert, κάποτε έμπορος χρυσού και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Mises. «Οι τιμές είναι υψηλές και χρειάζομαι μετρητά», δήλωσε ο Branden Sabino, ένας τριαντάχρονος εργαζόμενος στην τεχνολογία πληροφοριών, προσθέτοντας πως με το κόστος του ενοικίου, των τροφίμων και της ασφάλισης του αυτοκινήτου να αυξάνεται, δεν έχει αποταμιεύσεις. Πούλησε ένα χρυσό κολιέ και ένα χρυσό δαχτυλίδι στο King Gold and Pawn στη λεωφόρο 5 στο Μπρούκλιν. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως ΑΤΜ που δεν είχαν ποτέ», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gene Furman.

Στο King Gold, η πενηνταπεντάχρονη Mirsa Vijil έβαλε ενέχυρο ένα βραχιόλι για να πληρώσει το λογαριασμό της βενζίνης. «Ο χρυσός είναι ψηλά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είχε βάλει ποτέ ξανά ενέχυρο τα κοσμήματά της, αλλά θα το ξανακάνει αν χρειαστεί.

Ο Adrian Ash, διευθυντής ερευνών της διαδικτυακής υπηρεσίας επενδύσεων χρυσού BullionVault, λέει πως στην πλατφόρμα της BullionVault γίνονται διπλάσιες πωλήσεις από ό,τι πριν από ένα χρόνο. «Οι άνθρωποι είναι πολύ χαρούμενοι που δέχονται αυτή την τιμή».

«Έχει πολύ δουλειά και δεχόμαστε περισσότερα τηλεφωνήματα από ποτέ για πελάτες που θέλουν να φέρουν τα κοσμήματά τους», δήλωσε ο Kahn. «Λέω στους πελάτες να τα φέρουν τώρα, καθώς βρισκόμαστε σε πρωτοφανή επίπεδα».

Έτσι, ενώ υπάρχουν πολλές ρευστοποιήσεις για να πληρωθούν οι λογαριασμοί, η ζήτηση στο Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι χλιαρή, με τις πωλήσεις του Μαρτίου να είναι οι χειρότερες από το 2019 για το χρυσό νόμισμα American Eagle.

Αποδεικνύεται ότι περισσότεροι από μερικούς από αυτούς τους πολυδιαφημισμένους αγοραστές ράβδων χρυσού Costco έχουν πρόβλημα να τις πουλήσουν. Οι ράβδοι, που δεν είναι American Eagle ή άλλα παρόμοια χρυσά νομίσματα, δεν είναι τόσο ρευστοποιήσιμες, δεδομένου πως ο πωλητής, η Costco, δε θα τις αγοράσει πίσω. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο τριαντατριάχρονος Adam Xi τηλεφώνησε σε πέντε διαφορετικούς εμπόρους χρυσού για να βρει μια τιμή που θα δεχόταν για τη ράβδο χρυσού που αγόρασε στο Costco τον Οκτώβριο.

Ένας έμπορος του πρόσφερε 200 δολάρια λιγότερα από τα 2.000 δολάρια που είχε πληρώσει. Βρήκε όμως έναν έμπορο νομισμάτων στη Φιλαδέλφεια, κοντά στο σπίτι του, πρόθυμο να πληρώσει 1.960 δολάρια, ή είκοσι δολάρια κάτω από την τιμή της αγοράς.

Ο κ. Xi έμαθε, ή θα έπρεπε να είχε μάθει, ότι η αγορά χρυσού για να αποκομίσει γρήγορο κέρδος είναι μια φαντασίωση. Το σχέδιό του ήταν να συγκεντρώσει πόντους πιστωτικής κάρτας αγοράζοντας τον χρυσό και στη συνέχεια να τον μεταπωλήσει γρήγορα με κέρδος.

Οι αγοραστές μπορούν να αναμένουν πως ο χρυσός τους θα χάσει αμέσως περίπου το 5% της αξίας του, σύμφωνα με τον Τομ Γκραφ, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία παροχής συμβουλών πλούτου Facet. Κάποιος πληρώνει ασφάλιστρο για να αγοράσει και πληρώνει τέλη για να πουλήσει. «Χρειάζεστε μια περίοδο διακράτησης που είναι αρκετά μεγάλη ώστε να υπερκαλύψετε αυτό το κόστος», δήλωσε ο Graff.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση στα χρήματά μας;

Ο Luke Greib δήλωσε στη Wall Street Journal πως πούλησε μια ράβδο μιας ουγγιάς της Credit Suisse σε μια σελίδα του Reddit που είναι αφιερωμένη στην εμπορία πολύτιμων μετάλλων για να αποφύγει φόρους και αμοιβές. Η αγορά φυσικού χρυσού είναι η αγορά ασφάλισης κατά των νομισματικών αταξιών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όχι για να κερδίσετε κέρδος μέσω μιας γρήγορης ανταλλαγής.

Ίσως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την καταστροφή του νομίσματος τόσο καταστροφική που ο χρυσός σας θα χρησίμευε όχι μόνο ως αποθήκη αξίας αλλά και ως μέσο συναλλαγής. Ο Peter C. Earle εξηγεί σε ένα άρθρο του για το Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών: «Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του υπερπληθωρισμού του 2008, [η Ζιμπάμπουε] βίωσε μια καταστροφική οικονομική ύφεση, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έκδοση χαρτονομισμάτων δισεκατομμυρίων και τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν, παρά το ονομαστικό τους μέγεθος, ουσιαστικά άχρηστα».

Ο Dr. Earle γράφει πως επί είκοσι οκτώ χρόνια ο πληθωρισμός «ξεπέρασε συνολικά το 231 εκατομμύρια τοις εκατό» και «το ZWD απονομιμοποιήθηκε το 2009». Η κυβέρνηση κάνει την έκτη της προσπάθεια για ένα νέο νόμισμα, το χρυσό της Ζιμπάμπουε (ZiG). «Το ZiG είναι εκεί για να μείνει για πάντα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Constantino Chiwenga. «Αυτό το τολμηρό βήμα συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα απο-δολαριοποίησης που βασίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, τη νομισματική σύνεση και την οικονομική αναζωογόνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ZiG «υποστηρίζεται από ένα καλάθι πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2,5 τόνων χρυσού, μαζί με 100 εκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων που κατέχει η κεντρική τράπεζα». Όπως πάντα, οι αρχές της Ζιμπάμπουε κατηγορούν ήδη τους κερδοσκόπους για τις αυξήσεις των τιμών. «Οι κερδοσκόποι θα πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Chiwenga. «Συμμορφωθείτε, αλλιώς θα σας κλείσουμε ή θα σας κλείσουμε μέσα».

Ο Δρ Ερλ έχει τις αμφιβολίες του για το αν οι αρχές της Ζιμπάμπουε θα διατηρήσουν τη στήριξη της ZiG με την απαιτούμενη αυστηρότητα. Αν και ελπίζει σε επιτυχία, «χωρίς όμως θεμελιώδεις αλλαγές που να εγγυώνται την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς και διασφαλίσεις κατά της διαφθοράς, η ZiG είναι πιθανό να ακολουθήσει τα ατυχή βήματα των προκατόχων της».

Ο λόγος για να αγοράσετε και να κρατήσετε χρυσό είναι ακριβώς σε περίπτωση που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολουθήσει το δρόμο της Ζιμπάμπουε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail