Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί τακτικές των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ

Global Look Press / Mykola Tys
Freepen.gr - Η ουκρανική πολεμική αεροπορία προσπαθεί να υιοθετήσει μια αμερικανική τακτική δεκαετιών για να εξουδετερώσει τη ρωσική αεράμυνα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, ανέφερε το Business Insider (BI) το Σάββατο. Με την ονομασία "Project Wild Weasel", το αμερικανικό σύστημα περιελάμβανε αποστολές υψηλού κινδύνου στις οποίες οι πιλότοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους αεροπλάνα ως δολώματα για να προσελκύσουν την αεράμυνα του εχθρού κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Η στρατηγική χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM), εντοπίζοντας πρώτα τα ραντάρ τους και στη συνέχεια χτυπώντας τα με βόμβες ή πυραύλους πριν προλάβουν να κλειδώσουν το αμερικανικό αεροσκάφος-δόλωμα. Τώρα, οι Ουκρανοί πιλότοι προσπαθούν να μιμηθούν αυτή την προσέγγιση, επιτρέποντας στα ρωσικά συστήματα να ανιχνεύσουν τα αεροσκάφη τους πριν εντοπίσουν τα κύματα των ραντάρ τους πίσω στην πηγή τους και χτυπήσουν την υποτιθέμενη θέση τους με πυραύλους AGM-88 HARM αμερικανικής κατασκευής.

Οι ουκρανικές αποστολές εξακολουθούν να είναι "πολύ επικίνδυνες", ιδιαίτερα για τις ίδιες τις "άγριες νυφίτσες", δήλωσε στο BI ο Frederik Mertens, στρατηγικός αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης. Χαρακτήρισε επίσης τη ρωσική αεράμυνα ως "βασικό στόχο" για την Ουκρανία. "Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν όλα τα όπλα, τα στρατεύματα και τα συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους για να καταστείλουν και να καταστρέψουν τη ρωσική αεράμυνα", δήλωσε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι οι πιλότοι του Κιέβου συχνά "υπερβαίνουν κατά πολύ τις κλασικές αποστολές των αγριονυφιτσών".

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει πυραύλους δυτικής προέλευσης με τα μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 και Su-27 της σοβιετικής εποχής.

It is unclear if the risky tactic has been effective. “Russian SAM operators quickly adapted their tactics,” Justin Bronk, a senior research fellow at the London-based think tank Royal United Services Institute (RUSI), told BI. The HARM launches end up serving “a suppressive rather than a destructive purpose,” he added.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail