Οι Χούτι συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με πλήρη ισχύ

Freepen.gr - Οι συμμαχικοί με το Ιράν Χούτι (Ansar Allah) στην Υεμένη επανέλαβαν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια τακτική παύση, αναφέρει το southfront.press.

Η ομάδα άρχισε να επιτίθεται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν τον περασμένο Νοέμβριο. Αργότερα τον Ιανουάριο άρχισε να επιτίθεται σε πλοία που ανήκουν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι δύο χώρες εξαπέλυσαν πλήγματα κατά της Υεμένης. Οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν επίσης στην Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στις 24 Απριλίου, οι Χούτι επιτέθηκαν σε δύο, όπως ισχυρίστηκαν, αμερικανικής ιδιοκτησίας πλοία, το Maersk Yorktown στον Κόλπο του Άντεν και το MSC Veracruz, στον Ινδικό Ωκεανό. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι οι δυνάμεις της αναχαίτισαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε εναντίον του Maersk Yorktown και αναχαίτισαν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη εκείνη την ημέρα.

Και στις 25 Απριλίου, οι Χούτι ανακοίνωσαν πως είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα υποτιθέμενο ισραηλινό πλοίο, το MSC Darwin, στον Κόλπο του Άντεν. Είπαν επίσης ότι εκτόξευσαν έναν αριθμό "βαλλιστικών και φτερωτών πυραύλων" εναντίον της νοτιότερης ισραηλινής πόλης Eilat.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε ένα περιστατικό νοτιοδυτικά της νότιας λιμενικής πόλης Άντεν της Υεμένης την ίδια ημέρα. Ωστόσο, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν εκρήξεις ή αναχαιτίσεις στο Εϊλάτ.

Στις 27 Απριλίου, οι Χούτι δήλωσαν πως είχαν πλήξει ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο, το Andromeda Star, στην Ερυθρά Θάλασσα μια μέρα νωρίτερα και κατέρριψαν ένα αμερικανικό πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 πάνω από τη βόρεια επαρχία Σαντάα της Υεμένης πριν από δύο ημέρες. Τόσο η CENTCOM όσο και η UKMTO επιβεβαίωσαν ότι το Andromeda Star επλήγη. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης την απώλεια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Υεμένη.

Οι Χούτι συνέχισαν τις επιθέσεις τους και στις 29 Απριλίου στόχευσαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο "Κυκλάδες" που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Το UKMTO επιβεβαίωσε ότι το πλοίο υπέστη ζημιές.

Ένα άλλο πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ, το MSC Orion, έγινε στόχος στον Ινδικό Ωκεανό την ίδια ημέρα. Η CENTCOM ανέφερε επίσης ότι οι Χούτι εκτόξευσαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς την κατεύθυνση του USS Philippine, καταδρομικού κλάσης Ticonderoga, και του USS Laboon, αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την 1η Μαΐου, οι ΗΠΑ αντεπιτέθηκαν. Η CENTCOM δήλωσε ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας αποτέλεσε στόχο σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι. Αναφέρθηκαν πλήγματα στο λιμάνι Ras Issa στη δυτική επαρχία al-Hodeidah της Υεμένης.

Η Υεμένη αποτελεί πλέον το πιο καυτό μέτωπο στην περιφερειακή αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του άξονα αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν, που ξέσπασε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Θα μπορούσαμε ωστόσο να δούμε περισσότερη κλιμάκωση από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, αν το Ισραήλ συνεχίσει τα σχέδιά του να επιτεθεί στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail