Οι ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας έχουν σκοπό να αποτρέψουν μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το Sputnik μετέδωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ασκήσεις για την εξάσκηση της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, κάτι που ακολουθεί την προειδοποίηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα το Σαββατοκύριακο ότι οι ασκήσεις "Steadfast Defender" του ΝΑΤΟ είναι πιθανές προετοιμασίες για πόλεμο με τη Ρωσία. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε επίσης το Σαββατοκύριακο πως το ΝΑΤΟ ενδέχεται να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία περάσει εκεί από τη Λευκορωσία ή προβεί σε "προκλήσεις" κατά των συναδέλφων μελών του.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι εξελίξεις ακολουθούν την δήλωση του αναπληρωτή επικεφαλής της GUR, Σκιμπίτσκι, στο Economist την περασμένη εβδομάδα ότι οι γραμμές του μετώπου μπορεί σύντομα να καταρρεύσουν, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με το χειρότερο σενάριο της Ουκρανικής Επιτροπής Πληροφοριών που μοιράστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως ο Μακρόν μόλις επιβεβαίωσε την απειλή του από τότε να επέμβει στην Ουκρανία (πιθανότατα γύρω από την Οδησσό) σε αυτή την περίπτωση, ότι η Πολωνία δεν αποκλείει πλέον να κάνει το ίδιο, και ο Ουκρανός πρωθυπουργός μόλις δήλωσε πως μπορεί να ζητήσει στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Ρωσία ερμήνευσε αυτά τα μηνύματα ως προαπαιτούμενα για να αποδεχτεί η δυτική κοινή γνώμη αυτό το ενδεχόμενο, εξ ου και το Γενικό Επιτελείο της ετοιμάζεται τώρα να πραγματοποιήσει ασκήσεις για την εξάσκηση της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Το δημοσίευμα της La Repubblica υποστήριξε ότι ένα επιβλητικό πλήθος 100.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εισρεύσει στην Ουκρανία εάν ληφθεί η απόφαση, με το μόνο ρεαλιστικό τρόπο να τους σταματήσει από το να περάσουν τον Δνείπερο και να συγκρουστούν άμεσα με τα ρωσικά στρατεύματα να είναι η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε αυτοάμυνα.

Όλα κινούνται τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα συμβεί ή δε θα συμβεί, αλλά μια υπενθύμιση των συμφερόντων κάθε πλευράς, όπως τα αντιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσουμε μια καλύτερη ιδέα για το πόσο πιθανά είναι ορισμένα σενάρια. Η Ρωσία θέλει να αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ θέλει να τις σταματήσει, με κανέναν από τους δύο να μην είναι σε θέση να επιτύχει τους μέγιστους στόχους του σε αυτό το θέμα. Η μεταβλητή που θα αλλάξει το παιχνίδι, ωστόσο, θα είναι το τι θα κάνει ο καθένας αν/όταν οι γραμμές του μετώπου καταρρεύσουν.

Η Ρωσία θα κινηθεί τουλάχιστον για να διασφαλίσει τα πλήρη διοικητικά σύνορα των τεσσάρων πρόσφατα επανενωμένων περιοχών της, αλλά μπορεί να προχωρήσει και πέρα από αυτό και ενδεχομένως να ανοίξει και άλλα μέτωπα στο βορρά (είτε από τη Λευκορωσία ή/και γύρω από το Sumy-Kharkov), προκειμένου να επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους προαναφερθέντες στόχους της. Αν συμβεί αυτό, τότε το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πανικοβληθεί ανάλογα με το πόσο μακριά και γρήγορα θα προχωρήσει η Ρωσία, εξυπηρετώντας έτσι τη δικαιολόγηση της όποιας πρόκλησης σκαρφιστεί για την έναρξη μιας συμβατικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Το δίλημμα ασφάλειας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο πλαισιώνει την προαναφερθείσα αλληλουχία γεγονότων, θα επιδεινωθεί χωρίς προηγούμενο, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε στη συνέχεια να πανικοβληθεί ανάλογα με το πόσο μακριά και γρήγορα θα προχωρήσει το ΝΑΤΟ. Το μπλοκ θα μπορούσε απλώς να καταλάβει τα πάντα δυτικά του Δνείπερου, αλλά θα μπορούσε επίσης να διασχίσει τον ποταμό και να τοποθετήσει τις δυνάμεις του σε θέση να επιτεθούν στις ρωσικές. Οποιαδήποτε αντιληπτή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, πόσο μάλλον πραγματική, θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να την προλάβει με τακτικά πυρηνικά. Αν πέσουν, τότε όλος ο κόσμος θα αλλάξει.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκτονωθεί αυτό το αποκαλυπτικό δίλημμα ασφαλείας είναι να μεσολαβήσει ένα ουδέτερο τρίτο μέρος, όπως η Ινδία ή ο πάπας, μεταξύ των δύο πλευρών και να ανακαλύψει τις προθέσεις τους για να τις μεταβιβάσει στην άλλη. Αν η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προελάσει στο Κίεβο για άλλη μια φορά και το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να περάσει τον Δνείπερο, τότε κανένας από τους δύο δε θα μπορούσε να πανικοβληθεί και να αντιδράσει υπερβολικά, περνώντας κατά λάθος τις κόκκινες γραμμές του άλλου. Μια ημι-τακτική ουκρανική στρατιωτική απόσυρση πάνω από τον Δνείπερο για να αποστρατιωτικοποιηθεί το ανατολικό τμήμα ως ζώνη απομόνωσης θα μπορούσε τότε να συμβεί.

Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για την αποκλιμάκωση αυτών των επικίνδυνων δυναμικών, αν και φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, δεδομένου ότι κανείς δεν μεσολαβεί προς το παρόν μεταξύ τους και ο ένας ή ο άλλος μπορεί να πει ψέματα σε όποιον το κάνει για να εξαπατήσει τους αντιπάλους του. Παρ' όλα αυτά, ελπίζουμε πως κάποιος θα αναλάβει να προσπαθήσει πριν καταρρεύσει το μέτωπο και οι ευγενείς προσπάθειές του θα είναι ειλικρινά ευπρόσδεκτες και από τις δύο πλευρές, αφού η απροθυμία να το πράξει θα μπορούσε να καταδικάσει τον κόσμο στην καταστροφή στη χειρότερη περίπτωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail