Ο Γερμανός στρατηγός προβλέπει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

FILE PHOTO: German Chancellor Olaf Scholz visits the NATO enhanced Forward Presence battlegroup German troops in Pabrade, Lithuania June 7, 2022. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo
Οι δυνάμεις των δυτικών χωρών που παρατείνουν τον ουκρανικό πόλεμο κάνουν "θανάσιμο" λάθος υποθέτοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παράταση του πολέμου, προειδοποιεί ο Γερμανός στρατηγός Harald Kujat, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Παρά ταύτα, είναι προφανές πως η Ουάσινγκτον και το Κίεβο σχεδιάζουν μια παρατεταμένη εκστρατεία πίεσης κατά της Μόσχας.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

"Θα ήταν μοιραίο σφάλμα να πιστεύουμε ότι οι προοπτικές της Ουκρανίας θα βελτιώνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Αντιθέτως, οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του σφάλματος μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν αποτραπεί μια στρατιωτική ήττα μέσω της έγκαιρης παύσης των εχθροπραξιών και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών", δήλωσε ο Kujat σε συνέντευξή του στο περιοδικό Overton.

"Η στρατιωτική κατάσταση έχει γίνει πολύ κρίσιμη για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της επίθεσης πέρυσι και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα που περνάει. Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει την ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και, κατόπιν συμβουλής των Αμερικανών, προσπαθούν να μειώσουν τις υψηλές απώλειες προσωπικού τους μέσω της στρατηγικής άμυνας και της διατήρησης του εδάφους που εξακολουθούν να ελέγχουν", πρόσθεσε ο Kujat.

Παράλληλα, ο Γερμανός στρατηγός σημείωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται πλέον σε "εξαιρετικά ευάλωτη" θέση σε τομείς κρίσιμους για μια επιτυχημένη στρατηγική άμυνα -δεν διαθέτει επαρκή αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού και υποφέρει από "τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευμένων στρατιωτών". Αυτές οι ελλείψεις "ενισχύουν η μία την άλλη στις αρνητικές τους επιπτώσεις".

"Όσο πικρό κι αν είναι να το παραδεχτούμε, παρά την εκτεταμένη οικονομική και υλική υποστήριξη που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μετασχηματίσει τη στρατηγική κατάσταση υπέρ της. Αντιθέτως, πέρυσι, 12 ουκρανικές ταξιαρχίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με σύγχρονο οπλισμό για να διασπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες. Η επίθεση απέτυχε με βαριές απώλειες", υπενθύμισε.

Η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν "σοβαρά" το σχέδιο των ρωσικών συνθηκών ασφαλείας που πρότεινε η Μόσχα στα τέλη του 2021, υπενθύμισε ο Κουγιάτ. Πρόσθεσε ότι μια άλλη ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης -μέσω διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία και την Τουρκία τον Μάρτιο του 2022- σπαταλήθηκε από τη Δύση.

Η Ουάσινγκτον, αντί να επιδιώκει μια ταπεινή αποκλιμάκωση με τη Μόσχα, προσπαθεί να διατηρήσει την πίεση στηρίζοντας συνεχώς την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στις 28 Απριλίου πως διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, διεξάγονται στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Στόχος του είναι η συμφωνία αυτή να γίνει η "ισχυρότερη" από όλες τις συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες.

"Εργαζόμαστε ήδη πάνω σε ένα συγκεκριμένο κείμενο", δήλωσε ο Zelensky. "Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία την ισχυρότερη όλων. Συζητάμε τα συγκεκριμένα θεμέλια της ασφάλειας και της συνεργασίας μας. Εργαζόμαστε επίσης για τον καθορισμό συγκεκριμένων επιπέδων στήριξης για το τρέχον έτος και τα επόμενα δέκα χρόνια".

Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον μεταθέτει την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ευρώπη, ενώ δίνει προτεραιότητα στα συμβόλαια για το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Το δεκαετές σχέδιο με το Κίεβο επικεντρώνεται στον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας και στον πλουτισμό των αμερικανικών εταιρειών. Παρόλο που οι ΗΠΑ αποχωρούν σιγά σιγά από τον πόλεμο, αυτό δεν υποδηλώνει σοβαρή πρόθεση για διαπραγματεύσεις, τις οποίες ο Γερμανός στρατηγός Χάραλντ Κούγιατ τονίζει πως η Μόσχα προέτρεπε από το 2021.

Το ΝΑΤΟ δεν εξέτασε ποτέ σοβαρά το ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, επειδή η σύγκρουση θεωρήθηκε ως ευκαιρία για την αποδυνάμωση της Ρωσίας εις βάρος των Ουκρανών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τον Απρίλιο του 2022 ότι η στρατηγική της Ουάσινγκτον ήταν "μαζική υποστήριξη της Ουκρανίας, μαζική πίεση κατά της Ρωσίας και αλληλεγγύη με περισσότερες από 30 χώρες".

Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, είναι προφανές ότι ενώ η Δύση μπορεί να παρέχει "αλληλεγγύη" σε περισσότερες από 30 χώρες, δεν μπορεί πλέον να παρέχει τη "μαζική υποστήριξη" στην Ουκρανία για να ασκήσει "μαζική πίεση κατά της Ρωσίας". Παρόλο που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία σημαντική χρηματοδότηση, αυτή δεν επαρκεί για να ξεπεράσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Kujat προειδοποίησε πως θα ήταν μοιραίο λάθος για το ΝΑΤΟ να πιστέψει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παράταση της κρίσης, καθώς μόνο η Ουκρανία υποφέρει, ενώ η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται και τα σύνορά της επεκτείνονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail