Γερμανός στρατηγός προειδοποιεί για "μοιραίο λάθος" που θα κάνει το ΝΑΤΟ αν συνεχιστεί ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία

Οι δυνάμεις στις δυτικές χώρες που βρίσκονται πίσω από την παράταση του ουκρανικού πολέμου κάνουν "θανάσιμο" λάθος στην υπόθεση ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επωφεληθεί με κάποιο τρόπο από την παράταση του πολέμου, προειδοποιεί ο Γερμανός στρατηγός Χάραλντ Κούγιατ, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι προφανές πως η Ουάσινγκτον και το Κίεβο σχεδιάζουν μια παρατεταμένη εκστρατεία πίεσης κατά της Μόσχας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι οι προοπτικές της Ουκρανίας θα βελτιωθούν όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος. Αντιθέτως, οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του σφάλματος μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν είναι δυνατόν να αποτραπεί μια στρατιωτική ήττα μέσω της έγκαιρης παύσης των εχθροπραξιών και [της έναρξης] ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών", δήλωσε ο Κουγιάτ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Overton Magazin.

"Η στρατιωτική κατάσταση έχει γίνει πολύ κρίσιμη για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της επίθεσης πέρυσι και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα που περνάει. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει την ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και, με τη συμβουλή των Αμερικανών, προσπαθούν να μειώσουν τις υψηλές απώλειες προσωπικού τους μέσω της στρατηγικής άμυνας και της διατήρησης του εδάφους που εξακολουθούν να ελέγχουν", πρόσθεσε ο Kujat.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός στρατηγός σημείωσε ότι το Κίεβο βρισκόταν πλέον σε μια "εξαιρετικά ευάλωτη" θέση σε τομείς κρίσιμους για μια επιτυχή στρατηγική άμυνα - χωρίς επαρκή αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού και με "τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευμένων στρατιωτών". Αυτές οι ελλείψεις "ενισχύουν η μία την άλλη στις αρνητικές τους επιπτώσεις".

"Όσο πικρό κι αν είναι να το παραδεχτούμε, παρά την εκτεταμένη οικονομική και υλική υποστήριξη που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μετασχηματίσει την στρατηγική κατάσταση υπέρ της. Αντιθέτως, πέρυσι, 12 ουκρανικές ταξιαρχίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με σύγχρονο οπλισμό για να διασπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες. Η επίθεση απέτυχε με βαριές απώλειες", υπενθύμισε.

Η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν "σοβαρά" το σχέδιο των ρωσικών συνθηκών ασφαλείας που πρότεινε η Μόσχα στα τέλη του 2021, υπενθύμισε ο Κουγιάτ, προσθέτοντας ότι μια άλλη ευκαιρία να τερματιστεί η σύγκρουση -μέσω διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία και την Τουρκία τον Μάρτιο του 2022- πετάχτηκε στα σκουπίδια από τη Δύση.

Ωστόσο, αντί να επιδιώξει μια ταπεινή αποκλιμάκωση με τη Μόσχα, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διατηρήσει την πίεση στηρίζοντας συνεχώς Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ένα βίντεο ομιλία του στις 28 Απριλίου ότι διαπραγματεύεται για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Στόχος του Κιέβου, είπε, είναι να καταστήσει τη συμφωνία αυτή την "ισχυρότερη" από όλες τις συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες.

"Εμείς εργαζόμαστε ήδη πάνω σε ένα συγκεκριμένο κείμενο", δήλωσε ο Ζελένσκι. "Στόχος μας είναι να να κάνουμε αυτή τη συμφωνία την ισχυρότερη όλων. Συζητάμε το συγκεκριμένο θεμέλια της ασφάλειας και της συνεργασίας μας. Εργαζόμαστε επίσης σε καθορισμό συγκεκριμένων επιπέδων στήριξης για το τρέχον έτος και τα επόμενα 10 χρόνια".

Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον αποχωρεί από τον πόλεμο μετατοπίζοντας όλες τις ευθύνες στην Ευρώπη και αντ' αυτού δίνει προτεραιότητα στην προμήθεια συμβολαίων για το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο είναι αυτό που ο κύριος όγκος του 10ετούς σχεδίου με το Κίεβο θα περιστρέφεται γύρω από τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας και τον πλουτισμό των αμερικανικών εταιρειών. Παρόλο που οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον πόλεμο, αυτό δεν δείχνει ότι η Ουάσινγκτον είναι σοβαρή για διαπραγματεύσεις, τις οποίες η Μόσχα είχε ζητήσει επιτακτικά ήδη από το 2021, τονίζει ο Κουγιάτ.

Το ΝΑΤΟ δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επειδή, από την άποψή του, η σύγκρουση αποτελούσε μια ευκαιρία να αποδυναμώσει τη Ρωσία εις βάρος των Ουκρανών. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2022 ότι η στρατηγική της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της ουκρανικής σύγκρουσης δεν περιλαμβάνει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά "μαζική υποστήριξη της Ουκρανίας, μαζική πίεση κατά της Ρωσίας, αλληλεγγύη με περισσότερες από 30 χώρες".

Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, έχει παρατηρηθεί ότι αν και η Δύση μπορεί να παρέχει την "αλληλεγγύη" περισσότερων από 30 χωρών, δεν μπορεί πλέον να παρέχει τη "μαζική υποστήριξη" στην Ουκρανία για να ασκήσει "μαζική πίεση κατά της Ρωσίας". Παρόλο που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία αρχικά ακούγονται τεράστια και είναι ένα τεράστιο ποσό χρημάτων αν χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των εγχώριων προβλημάτων, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα για το ποσό που απαιτείται για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως είπε ο Kujat, θα ήταν μοιραίο λάθος για το ΝΑΤΟ να πιστέψει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επωφεληθεί με κάποιο τρόπο από την παράταση της κρίσης, καθώς μόνο η Ουκρανία υποφέρει σε αυτό το σενάριο, ενώ η οικονομία της Ρωσίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα εδαφικά της σύνορα να επεκτείνονται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail