Η επίθεση στη Ράφα θα λυγίσει τον Νετανιάχου;

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu. - JΑCK GUΕΖ / ΑFΡ
Η νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ισραήλ επικρίνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί ακόμα να μετατρέψει την κατάσταση προς όφελός του


Έχουν περάσει επτά μήνες από την τραγική επίθεση παλαιστινιακών ριζοσπαστικών ομάδων σε ισραηλινό έδαφος. Εκείνο το χτύπημα ήταν ασύγκριτο με οποιοδήποτε άλλο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους όσον αφορά τις μεθόδους και τον αριθμό των ισραηλινών θυμάτων. Ωστόσο, η ισραηλινή απάντηση αποδείχθηκε ακόμη πιο τραγική και επιθετική.

Του Murad Sadygzade, Προέδρου του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής, Επισκέπτη Λέκτορα του Πανεπιστημίου HSE (Μόσχα) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Διυπουργική Επιτροπή της 37ης κυβέρνησης του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία συγκροτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023 για να διαχειριστεί τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, απειλεί όλο και περισσότερο να στρέψει ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ράφα στη νότια Γάζα. Το βράδυ της 6ης Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως πραγματοποιούσε στοχευμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις της Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της Ράφα. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περισσότερους από 50 στόχους στην πόλη, σύμφωνα με τους Times of Israel, που επικαλούνται τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πρόσθεσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προετοιμασιών για στρατιωτική επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφα. Ο Hagari υπενθύμισε πως την προηγούμενη Δευτέρα, οι IDF είχαν διατάξει την εκκένωση των αμάχων από αυτό το τμήμα της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή, σύμφωνα με διάφορες πηγές, περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στη Ράφα, έχοντας βρει εκεί καταφύγιο μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Η στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα επιδιώκει δύο βασικούς στόχους: την επιστροφή των Ισραηλινών που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Οκτωβρίου και την καταστροφή του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, όπως δήλωσε σε ομιλία του ο Νετανιάχου. "Έχουμε ήδη αποδείξει κατά την προηγούμενη απελευθέρωση των απαχθέντων ότι μόνο η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους", δήλωσε ο ηγέτης.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, ο έλεγχος του σημείου ελέγχου της Ράφα ήταν ένα "πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία για την υπονόμευση των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς". Ευχαρίστησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες για την "τέλεια εκτέλεση του καθήκοντος" και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών των τελευταίων ημερών.

Στις 6 Μαΐου, η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι συμφωνεί με την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετέδωσε το Al Jazeera, επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή του κινήματος. Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει τρία στάδια διευθέτησης, το καθένα από τα οποία διαρκεί 42 ημέρες. Προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, καθώς και ανταλλαγή ομήρων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς.

Η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς ήρθε την επόμενη ημέρα. Ο Νετανιάχου θεώρησε ότι η συμφωνία της Χαμάς με τις παραμέτρους της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προσπάθεια να διαταράξει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Επισήμανε την έντονη απόκλιση των αιτημάτων των μαχητών από τους στόχους του εβραϊκού κράτους. "Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχθεί μια πρόταση που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον του κράτους μας", δήλωσε ο Νετανιάχου. Έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο να επιμείνει στους όρους που είναι απαραίτητοι για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας.

Ο σύμβουλος του Νετανιάχου, Ντμίτρι Γκέντελμαν, δήλωσε πως το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για προέλαση στην πόλη, αν και η παλαιστινιακή ομάδα αποδέχθηκε την πρόταση των διαμεσολαβητών από το Κατάρ και την Αίγυπτο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στις 7 Μαΐου, ο επικεφαλής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, Yoav Gallant, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να σταματήσει την επιχείρηση στη Ράφα μέχρι να εξασφαλιστεί η νίκη επί της Χαμάς ή μέχρι να αρχίσει η επιστροφή των ομήρων.

"Χθες διέταξα τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή της Ράφα, να καταλάβουν το συνοριακό πέρασμα και να προχωρήσουν περαιτέρω. Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να αρχίσει να επιστρέφει τους ομήρους", δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε θέσεις των στρατευμάτων στο νότιο τμήμα των συνόρων του Ισραήλ και της Γάζας.

Έτσι, οι ισραηλινές αρχές δεν σκοπεύουν να σταματήσουν και θα συνεχίσουν την επίθεση στη Ράφα. Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει προηγουμένως πως το εβραϊκό κράτος θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του ενέργειες εναντίον της Χαμάς, ακόμη και αν η χώρα του "μείνει μόνη της".

Διεθνής αντίδραση στην επίθεση στη Ράφα

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα, μετά την εντολή του Ισραήλ για την εκκένωση των αμάχων από το νότιο τμήμα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ και η αναμενόμενη επίθεση αποτελούν "μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες".

"Επιβεβαιώνουμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη Ράφα δεν θα είναι πικνίκ για τον φασιστικό στρατό κατοχής. Η γενναία μας αντίσταση στην κορύφωσή της, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, είναι πλήρως προετοιμασμένες να προστατεύσουν το λαό μας και να νικήσουν αυτόν τον εχθρό", είπε.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, δήλωσε: "Οι κατοχικές αρχές έχουν ουσιαστικά αρχίσει να προετοιμάζονται για να διαπράξουν το μεγαλύτερο έγκλημα της γενοκτονίας, εισβάλλοντας στη Ράφα".

"Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην κατοχή και στέκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα για να εμποδίσει την εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων νομιμότητας και να σταματήσει την επιθετικότητα, είναι αυτή που ενθαρρύνει τον Νετανιάχου και τους ηγέτες του να συνεχίσουν τη σφαγή εναντίον του παλαιστινιακού λαού", πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε το Ισραήλ να "επιδείξει το υψηλότερο επίπεδο αυτοσυγκράτησης" και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση αυτή την "πολύ ευαίσθητη στιγμή", καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Οι Αιγύπτιοι σημείωσαν πως η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα δημιουργήσει "ακραίο ανθρωπιστικό κίνδυνο που απειλεί πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στην περιοχή".

Στη δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, δήλωσε: "Προετοιμάζεται άλλη μια σφαγή των Παλαιστινίων. Η ανικανότητα να αποτραπεί η σφαγή θα είναι μια ανεξίτηλη κηλίδα για τη διεθνή κοινότητα. Έχουν επιτραπεί πάρα πολλές μαζικές δολοφονίες. Αρκετά".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απαίτησε διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα εν μέσω της επιχείρησης στη Ράφα. "Το υπουργείο επιβεβαιώνει την κατηγορηματική απόρριψη του Βασιλείου των συνεχιζόμενων κατάφωρων παραβιάσεων όλων των διεθνών ψηφισμάτων που ζητούν τον τερματισμό αυτών των μαζικών δολοφονιών και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου χωρίς περιορισμό, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση και εμποδίζοντας τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες", ανέφερε το υπουργείο.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν απαιτήσει τον τερματισμό των αποστολών όπλων προς το Ισραήλ, καθώς "χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία γυναικών και παιδιών". Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις αναφορές για μαζικούς τάφους που βρέθηκαν πρόσφατα στη Γάζα. "Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις λεπτομέρειες σχετικά με τους μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. Τα νοσοκομειακά συγκροτήματα Nasser και Al-Shifa στη Γάζα "βρέθηκαν να έχουν πάνω από 390 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, πολλά από τα οποία φέρονται να φέρουν σημάδια βασανιστηρίων", σημείωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Την επίθεση στη Ράφα καταδίκασαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κίνας. Αξιωματούχοι της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι η επιχείρηση στη Ράφα είναι απαράδεκτη.

Σε πολλές πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, φοιτητές σε κορυφαία δυτικά πανεπιστήμια προκαλούν μαζικές αναταραχές και προτρέπουν τις αρχές των χωρών τους να σταματήσουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ.

Υπάρχει επίσης συζήτηση για κυρώσεις κατά του Ισραήλ μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι πιέζει για την επιβολή εμπορικών κυρώσεων σε όλη την ΕΕ κατά των προϊόντων που κατασκευάζονται στους ισραηλινούς οικισμούς. Σύμφωνα με τον πολιτικό, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς κατά του Ισραήλ πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά αν μόνο το Βέλγιο από όλο το μπλοκ τους υιοθετήσει, "οι εμπορικές διαδρομές απλώς θα αλλάξουν". "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συζητάμε -όχι δυνατά δηλώνοντας το- με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές εβδομάδες για το πώς μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα", είπε.

Ο De Croo υπενθύμισε ότι υπάρχει συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει επίσης όρους για τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν αποδειχθεί ότι το Ισραήλ τους παραβιάζει, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, πιστεύει ο Βέλγος πρωθυπουργός: "Ζητήσαμε από τον Josep Borrell να μελετήσει αυτή την πτυχή".

Νωρίτερα, το NBC News ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ενδέχεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Γκαλάντ και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους σε σχέση με τη βία στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει να αποτραπεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ για υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η αλήθεια αυτής της πληροφορίας υποστηρίζεται από την είδηση ότι μια ομάδα Αμερικανών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών προειδοποίησε τον επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, να μην εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, απειλώντας με "σκληρές κυρώσεις".

Παρόλο που όλα παραμένουν στο επίπεδο της καταδίκης χωρίς να λαμβάνονται πραγματικά μέτρα κατά του Ισραήλ, η ένταση αναμφίβολα αυξάνεται. Αν οι ισραηλινές αρχές θα μπορέσουν να αντέξουν τη διεθνή πίεση και αν οι απειλές θα κλιμακωθούν από λόγια σε πράξεις, μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Παρ' όλα αυτά, η τρέχουσα κατάσταση καταδεικνύει πρωτοφανή δυσαρέσκεια για την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Πού μπορεί να οδηγήσει η επιχείρηση στη Ράφα;

Τουλάχιστον 30 άτομα φέρεται να σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επιθέσεις των IDF σε στόχους στη Ράφα. Σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης ένα σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Ash-Shati, με αποτέλεσμα έναν θάνατο και αρκετούς τραυματισμούς. Εν τω μεταξύ, αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας Εβραίος επιχειρηματίας σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προφανώς για εθνικιστικούς λόγους.

Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη. Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβή είναι τα ισραηλινά πλήγματα, θα οδηγήσουν στη μαζική θανάτωση χιλιάδων αμάχων. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την αρνητική αντίληψη του κόσμου για το Ισραήλ. Οι εβραϊκές κοινότητες παγκοσμίως ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι οι ενέργειες των ισραηλινών αρχών θα οδηγήσουν σε αύξηση του αντισημιτισμού και της επιθετικότητας κατά των εθνοτικών Εβραίων.

Παρόλο που επίσημα στελέχη στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες των IDF στη Ράφα αποσκοπούν στην εξάλειψη των απειλών από τη Χαμάς, υπάρχει μια εναλλακτική άποψη που υποδηλώνει πως ο Νετανιάχου θέλει να παρατείνει τη σύγκρουση για να παραμείνει στην εξουσία.

Υπάρχει λογική σε αυτή την άποψη, καθώς το Ισραήλ βίωνε μια σοβαρή εσωτερική κρίση πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε μια σοβαρή εσωτερική κρίση λόγω μιας προτεινόμενης νομικής μεταρρύθμισης, η οποία προκάλεσε σημαντική διαμάχη στην ισραηλινή κοινωνία. Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης του «δόγματος της λογικής» που επέτρεπε στο δικαστήριο να αξιολογεί την κυβερνητική πολιτική, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και μαζικές διαμαρτυρίες.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της δημοκρατίας με την επιστροφή του ελέγχου του δικαστικού σώματος στην εκλεγμένη κυβέρνηση και την απλούστευση της διοίκησης της χώρας. Ωστόσο, οι επικριτές πιστεύουν ότι οι ενέργειες αυτές θα υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα αυξήσουν τη διαφθορά, καθώς και θα επηρεάσουν αρνητικά την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τη συνολική δημοκρατική δομή της χώρας.

Οι αλλαγές αυτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο πλαίσιο της τρέχουσας υπόθεσης διαφθοράς του Νετανιάχου, καθώς η αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος θα μπορούσε ενδεχομένως να τον βοηθήσει να αποφύγει την τιμωρία. Αυτό προκαλεί πρόσθετη δυσαρέσκεια και ανησυχίες στον πληθυσμό. Η πρόταση για νομική μεταρρύθμιση οδήγησε επίσης σε πρωτοφανή μέτρα, όπως οι εκκλήσεις των στρατιωτικών εφέδρων να μποϊκοτάρουν τα καθήκοντά τους ως μορφή διαμαρτυρίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές.

Έτσι, η σύγκρουση στη Γάζα βοήθησε τις ισραηλινές αρχές να αποσπάσουν την προσοχή του πληθυσμού. Τα ζητήματα ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας για κάθε πολίτη του εβραϊκού κράτους. Επιπλέον, η ιστορία των συγκρούσεων του Ισραήλ δείχνει ότι κάθε φορά που υπήρξε μια μεγάλη ένοπλη σύγκρουση με τις παλαιστινιακές δυνάμεις, περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη τέθηκαν υπό τον de facto έλεγχο του Ισραήλ. Ενδεχομένως, η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ θέλει όχι μόνο να επιλύσει την εσωτερική κρίση αλλά και να επεκτείνει τα εδάφη της καταλαμβάνοντας τη Γάζα.

Αλλά τίθεται ένα άλλο ερώτημα: θα τα καταφέρουν οι ισραηλινές αρχές; Ίσως δεν περίμεναν ότι η στρατιωτική επιχείρηση με τη Χαμάς θα προκαλούσε τέτοια απήχηση στην παγκόσμια σκηνή. Από την άλλη πλευρά, μέχρι πρόσφατα, ο Νετανιάχου υπέθετε πως αν μπορούσε να παρατείνει την «κατάσταση σύγκρουσης» μέχρι την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να τον βοηθήσει στην επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων. Είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου είχε πάντα τεταμένες σχέσεις με τις Δημοκρατικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, και ο Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ήλπιζε στην επιστροφή του Τραμπ, αλλά φαίνεται πως η ελπίδα αυτή αρχίζει να εξανεμίζεται. Η άποψη αυτή συνάγεται από μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Τραμπ στο περιοδικό Time, όπου δήλωσε επίσημα ότι δεν πιστεύει πλέον στην επίλυση της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραήλ μέσω της δημιουργίας δύο κρατών. Έτσι, απαρνήθηκε δημοσίως την ιδέα της υποστήριξης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Ενώ αυτό θα πρέπει να αποτελεί καλό σημάδι για την εθνικιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου, στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ επαίνεσε τον υπουργό Μπένι Γκαντζ, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως αντίπαλο του Νετανιάχου και πιθανότερο διάδοχο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ προσπαθεί να μην αναφέρει τον Νετανιάχου περισσότερο από όσο χρειάζεται, γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα κακό σημάδι για τον σημερινό Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μια από τις βασικές φράσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν: «Ο Νιανεχάου είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος που έχει να κάνει με την πολιτική του: «υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», υπονοώντας πως ο Νετανιάχου δεν είναι αναντικατάστατος.

Συμπερασματικά, ο Νετανιάχου μπορεί να ειπωθεί ότι έχει γίνει όμηρος των ιδεών του. Όλα δείχνουν πως το στοίχημά του μάλλον δεν απέδωσε και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τον ίδιο, καθώς όλο και περισσότεροι δυτικοί σύμμαχοι του προτείνουν να παραιτηθεί και μάλιστα βλέπουν τον Γκαντζ ως μια πιο βολική εναλλακτική λύση. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαγράψουμε τον Μπίμπι, καθώς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να μετατρέψει τις πιο σοβαρές αποτυχίες σε προσωπικές νίκες. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή φοβούνται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας με το Ιράν, καθώς έχουν ήδη γίνει απόπειρες και όλοι έχουν καταλάβει πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail