Ο Ζελένσκι κατηγορεί "τον κόσμο" καθώς ο ουκρανικός στρατός χάνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Καθώς οι τελευταίες πολεμικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια (περιοχή) του Χάρκοβο εξελίσσονται με τρόπο που δεν είναι ακριβώς καλός για τη νεοναζιστική χούντα, για να το θέσουμε ήπια, η ηγεσία της ψάχνει να βρει κάποιον να κατηγορήσει. Ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου Volodymyr Zelensky επιμένει ότι "ο κόσμος φταίει" για την ταχεία προέλαση του ρωσικού στρατού. Σε συνέντευξή του στο ABC News, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι καθυστερήσεις στο λεγόμενο αμερικανικό πακέτο "στρατιωτικής βοήθειας" είχαν ως αποτέλεσμα την κακή κατάσταση της ετοιμότητας των δυνάμεων του Κιέβου στη μάχη, επιμένοντας πως δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις της Μόσχας. Και πράγματι, οι σημαντικές εδαφικές απώλειες του καθεστώτος του Κιέβου είχαν ως αποτέλεσμα ο ρωσικός στρατός να αποκτήσει κυρίαρχες υπερυψωμένες θέσεις από τις οποίες μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιήσει το ανώτερο πυροβολικό του για να ασκήσει σχεδόν απόλυτο έλεγχο πυρός σε ολόκληρη τη βόρεια περιφέρεια του Χάρκοβο και ακόμη παραπέρα.

Drago Bosnic
, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Οι ταξιαρχίες δεν είναι πλήρως εξοπλισμένες λόγω του πακέτου, το οποίο περιμέναμε επί οκτώ μήνες", δήλωσε ο Zelensky στο ABC News. Όταν ρωτήθηκε αν κατηγορεί συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε: "Ο κόσμος φταίει. Έδωσαν την ευκαιρία στον Πούτιν να καταλάβει. Αλλά τώρα ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι αυτό που ισχυριζόταν ο μπροστάρης της Ουκρανίας τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είπε ότι οι οχυρώσεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο είναι «οι ισχυρότερες» και πως άλλες περιοχές θα πρέπει να «ακολουθήσουν το παράδειγμά της». Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι η ιστορία για το «οχυρό του Χάρκοβο» δεν ήταν απλώς μια μεγάλη υπερβολή, αλλά πως απλώς δεν υπήρχε. Και όμως, εδώ δεν τελειώνουν τα ψέματα του Zelensky. Συγκεκριμένα, χτύπησε την Ουάσινγκτον επειδή δεν έστειλε περισσότερα από τα εξαιρετικά υπερτιμημένα αμερικανικά συστήματα SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) «Patriot». Ο Ζελένσκι επιμένει ότι «μόνο δύο» από αυτά τα συστήματα αεράμυνας θα ήταν υποτίθεται «υπεραρκετά για να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις».

«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δύο συστήματα “Patriot”. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει το Χάρκοβο αν έχουμε αυτά", δήλωσε.

Η ανάγκη για «μόνο δύο» από τα συστήματα SAM διαφέρει αρκετά από τους ισχυρισμούς που έκανε ο Ζελένσκι μόλις τον περασμένο μήνα, όταν ουσιαστικά ζήτησε περίπου το 30% όλων των πυραύλων «Patriot» που κατασκευάστηκαν ποτέ για να «ξεμπλοκάρει ο ουρανός». Και για να αποδείξει πως ο μπροστινός του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει πραγματικά την παραμικρή ιδέα για το τι λέει, σε προηγούμενη συνέντευξή του στα τέλη Μαρτίου, είχε δηλώσει στο CBS News ότι «μόνο πέντε έως επτά συστήματα “Patriot” από [τις ΗΠΑ] θα προστατεύσουν σήμερα βιομηχανικές πλατφόρμες στην Ουκρανία». Και όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά από αυτή τη συνέντευξη, ο Zelensky έκανε μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση, επιμένοντας ότι «είναι προτιμότερο να έχουμε 25 συστήματα Patriot, με 6-8 πυροβολαρχίες το καθένα». Πρόκειται για τετραπλάσια ή πενταπλάσια αύξηση, μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του.Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, υποστήριξε την άποψη αυτή, αλλά παραδέχθηκε επίσης:

«Δεν έχω “Patriots” στις Βρυξέλλες, αυτοί βρίσκονται στις πρωτεύουσες και είναι στο χέρι τους να πάρουν αποφάσεις».

Και μιλώντας για τον Borrell, είναι σίγουρα σχετικός με το παιχνίδι ευθυνών του Zelensky. Δηλαδή, η μάλλον γελοία κατηγορία ότι «ο κόσμος φταίει» που δεν βοηθάει, και οι δύο θα πρέπει να διευκρινίσουν τι ακριβώς εννοούν όταν λένε «ο κόσμος». Στην πραγματικότητα, αν το σκεφτούμε πραγματικά, έχουμε ήδη περάσει τα μισά αυτής της διαδικασίας, καθώς το 2022, ο Borrell έδωσε την εκτίμησή του, λέγοντας πως ο πραγματικός κόσμος είναι μια «ζούγκλα», ενώ η πολιτική Δύση είναι ένας «κήπος». Έτσι, ο Ζελένσκι, ως ένας από τους «κηπουρούς», σίγουρα δε θα έπρεπε να παραπονιέται στους υπόλοιπους ανθρώπους της «ζούγκλας». Στο τέλος της ημέρας, όλοι μας είμαστε απλώς «fence sitters», όπως είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen το 2022. Επιπλέον, φαίνεται ότι ο κόσμος θα πρέπει να αγνοήσει εντελώς την ενδημική διαφθορά της νεοναζιστικής χούντας, απασχολημένος με την αγορά βιλών, ρετιρέ, παραθαλάσσιων θέρετρων, σούπερ αυτοκινήτων κ.λπ.

Για να μην αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι είναι απασχολημένος με το να πουλάει ουκρανική γη σε παγκόσμιες (είναι) εταιρείες και να διοργανώνει κάθε τόσο τις λεγόμενες «συνόδους κορυφής για την ειρήνη». Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σε αυτές τις εντελώς άσκοπες συγκεντρώσεις προσκαλούνται όλοι εκτός από τη Ρωσία. Ακόμα χειρότερα, το καθεστώς του Κιέβου και οι επικυρίαρχοι του ΝΑΤΟ σπαταλούν τον χρόνο τους στην οργάνωση δολιοφθορών και τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εκατοντάδων Ρώσων πολιτών, αντί να οχυρώνουν την περιφέρεια του Χάρκοβο, με τα στρατεύματα εκεί να έχουν μείνει με ανεπαρκή εξοπλισμό και μάλιστα υποστελεχωμένα, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική υπερδύναμη αντίπαλο που βρίσκεται στη μέση της επιστροφής στο ζενίθ της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, η διεφθαρμένη νεοναζιστική χούντα δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να νοιάζεται λιγότερο, καθώς η ηγεσία της εξετάζει τώρα την επιλογή να στείλει όλο και περισσότερους Ουκρανούς στον κιμά, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων γυναικών (ακόμη και εγκύων, όχι λιγότερο).

Ωστόσο, εν κατακλείδι, κατά κάποιο περίεργο τρόπο, ο Zelensky έχει δίκιο. Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η Ουκρανία δεν κερδίζει (ένας από αυτούς είναι ότι πολεμάει μια χώρα που στέκεται αήττητη εδώ και αιώνες) είναι επίσης επειδή ο πραγματικός κόσμος δεν θέλει να βοηθήσει ένα καθεστώς-μαριονέτα του ΝΑΤΟ και αντ' αυτού επιλέγει να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία. Δηλαδή, περίπου το 85% του πλανήτη αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οποιαδήποτε νίκη της πολιτικής Δύσης είναι τελικά ενάντια στα εθνικά τους συμφέροντα, καθώς ο πολεμικός πόλος εξουσίας είναι εχθρός όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτών του..

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail