Η νέα βοήθεια για την Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα;

ukrinform.net
Η νέα χρηματοδότηση για τα όπλα θα βοηθήσει να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά πιθανότατα δε θα είναι αρκετή για να κερδηθεί ο πόλεμος

Όταν το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία έφτασε στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, όλα ήταν ήδη έτοιμα για να επιταχύνουν τον αντίκτυπό του. Το Πεντάγωνο είχε δουλέψει υπερωρίες για να προετοιμάσει ένα τεράστιο φορτίο όπλων, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα μπορούσε να αρχίσει να αποστέλλεται «εντός ωρών» από την υπογραφή του προέδρου. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μάλιστα προ-διαθέσει πολλά από τα όπλα σε ευρωπαϊκά αποθέματα, μια προσπάθεια που σίγουρα θα βοηθήσει να φτάσει το υλικό στις γραμμές του μετώπου πολύ πιο γρήγορα.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για την Ουκρανία, το νέο πακέτο βοήθειας είναι τεράστιο, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Το Κογκρέσο ενέκρινε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο, εκ των οποίων τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για μεταφορές και αγορές όπλων. Η νέα χρηματοδότηση ωθεί την επένδυση της Ουάσινγκτον στην άμυνα της Ουκρανίας σε πολύ περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2022.

Πέρα από τα νέα όπλα, οι νέες δαπάνες παρέχουν επίσης μια πολυπόθητη τόνωση του ηθικού των Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι αγωνίζονται να κρατήσουν τη γραμμή απέναντι στη Ρωσία καθώς τα αποθέματά τους έχουν μειωθεί. Αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει το ίδιο όπως και την περασμένη εβδομάδα: Έχει η Ουκρανία μια πραγματική ευκαιρία να αντιστρέψει την κατάσταση και να κερδίσει τον πόλεμο;

Οι ειδικοί λένε πως είναι στην καλύτερη περίπτωση μικτή η κατάσταση. Στα θετικά, η νέα βοήθεια μειώνει δραματικά την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης καταστροφής, όπως μια κατάρρευση των ουκρανικών μετώπων που θα ακολουθηθεί από μια ταχεία ρωσική προέλαση.

Ωστόσο, η βοήθεια έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα θεμελιώδη στοιχεία της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου μειονεκτήματος της Ουκρανίας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Με απλά λόγια, το πακέτο μπορεί να βοηθήσει μόνο εάν το Κίεβο καταφέρει να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των μαχητών που έχει στη διάθεσή του πριν από την αναμενόμενη ρωσική αντεπίθεση αυτό το καλοκαίρι.

«Θα περίμενα ότι η κατάσταση θα συνεχίσει πιθανότατα να επιδεινώνεται τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά αν η επιστράτευση πάει σύμφωνα με το σχέδιο και ξεμπλοκάρει η αμερικανική βοήθεια, τότε η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί από το φθινόπωρο και μετά», δήλωσε στο Reuters ένας σχετικά αισιόδοξος Πολωνός αναλυτής.

Η Ουκρανία αναγνωρίζει αυτή τη δυσχέρεια και κάνει τα πάντα για να διογκώσει τις τάξεις του στρατού της. Μετά την ψήφιση ενός νέου νόμου που διευρύνει την επιλεξιμότητα για στράτευση, το Κίεβο ανέστειλε προσωρινά όλες τις προξενικές υπηρεσίες για τους Ουκρανούς στρατιωτικής ηλικίας που ζουν στο εξωτερικό - εκτός, φυσικά, αν χρειάζονται βοήθεια για να επιστρέψουν στην πατρίδα και να καταταγούν. Η Ουκρανία προσφέρει επίσης κίνητρα για την ενίσχυση της εθελοντικής στράτευσης, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων που επιτρέπουν στους στρατεύσιμους να επιλέγουν τη μονάδα και την ειδικότητά τους, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα υπηρετήσουν.

Αλλά καμία από αυτές τις προσπάθειες δε θα αποδώσει πριν από μια πιθανή ρωσική επίθεση αυτό το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί κάλλιστα να χάσει περισσότερα εδάφη φέτος. Η έκβαση της ρωσικής επίθεσης θα αποτελέσει επίσης σημαντικό δείκτη των πιθανοτήτων της Ουκρανίας για μακροπρόθεσμη επιτυχία, ιδίως δεδομένου του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και οι μικρές ρωσικές προόδους στην εσωτερική πολιτική των υποστηρικτών του Κιέβου.

Όσον αφορά τις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, το νέο πακέτο βοήθειας παρέχει ορισμένα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα. «Είναι σημαντικό πως θα μπορούσε να μειώσει τη ρωσική αισιοδοξία σχετικά με το μακροπρόθεσμο παιχνίδι και έτσι να κάνει τη Μόσχα πιο διατεθειμένη να συμβιβαστεί», δήλωσε στο Politico ο Samuel Charap της RAND Corporation.

Αλλά αυτό το πλεονέκτημα παραμένει υποθετικό όσο τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσινγκτον παραμένουν δεσμευμένοι να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη της Ουκρανίας πριν από το 2014, σύμφωνα με τον George Beebe του Ινστιτούτου Quincy, το οποίο δημοσιεύει το Responsible Statecraft.

«Η πρόσθετη βοήθεια θα ήταν δικαιολογημένη - και μάλιστα, θα ήταν αναμφισβήτητα απαραίτητη - εάν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης σε μια ευρύτερη διπλωματική στρατηγική για τη διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής διευθέτησης του πολέμου», έγραψε ο Beebe, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της ανάλυσης της Ρωσίας στη CIA. «Αλλά δε συνδέεται με καμία τέτοια στρατηγική».

Ο Beebe φοβάται πως, χωρίς μια σαφή στρατηγική για τη νίκη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το νέο πακέτο βοήθειας «θα εγγυηθεί σχεδόν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να ρίχνει τα λιγοστά αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού της σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει».

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να επιστρέψουν μια ομάδα εκτοπισμένων παιδιών στις πατρίδες τους μετά τις πρώτες γνωστές προσωπικές διαπραγματεύσεις των χωρών εδώ και μήνες, σύμφωνα με το France 24. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της ανταλλαγής παραμένουν θολές. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι 16 Ουκρανόπουλα επέστρεψαν στην πατρίδα τους μέσω της συμφωνίας που έγινε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι θα επαναπατριστούν 29 ανήλικοι Ουκρανοί και 19 παιδιά από τη Ρωσία.

Η ανταλλαγή έδειξε σπάνια πρόοδο σε ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για τα αντιμαχόμενα μέρη. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία ουσιαστικά απήγαγε Ουκρανόπουλα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές και τα έβγαλε με τη βία από την Ουκρανία, ένας ισχυρισμός που έχει οδηγήσει σε κατηγορίες κατά Ρώσων αξιωματούχων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως τα παιδιά ήταν κυρίως ορφανά που στάλθηκαν μακριά από τις γραμμές του μετώπου για τη δική τους ασφάλεια.

- Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε κρυφά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αφού εξασφάλισε υποσχέσεις ότι τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν μόνο για να πλήξουν στόχους εντός του ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με το CNN. Η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως επιλέξει να μη δώσει στο Κίεβο τους πυραύλους λόγω φόβων για πιθανή κλιμάκωση, καθώς και λόγω της μείωσης των δυτικών αποθεμάτων. Αν και ο κίνδυνος κλιμάκωσης παραμένει, η αυξημένη παραγωγή πυραύλων οδήγησε το Πεντάγωνο να αποσύρει τις ανησυχίες του για την ετοιμότητά του.

— Το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία εξουσιοδότησε σιωπηλά την κυβέρνηση Μπάιντεν να κατάσχει μέχρι και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, ανέφερε το AP News. Θεωρητικά, ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να ξεκινήσει την κατάσχεση των χρημάτων πριν από το τέλος του έτους, αν και το AP σημειώνει ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τους συμμάχους για ένα συντονισμένο σύνολο κατασχέσεων, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την κίνηση. Ένας τέτοιος συντονισμός θα παρείχε κάλυψη στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέχουν συνολικά πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να πολεμήσει δικαστικά οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και δήλωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα σε είδος εάν η Δύση προχωρήσει στο σχέδιο.

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Σε ενημέρωση Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel καταδίκασε τη φυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Evan Gershkovich από τη Ρωσία και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. «Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί άτομα όπως ο Evan Gershkovich και ο Paul Whelan, ο οποίος επίσης κρατείται εδώ και πέντε χρόνια, ως διαπραγματευτικά χαρτιά», δήλωσε ο Patel. «Ο Έβαν και ο Πολ θα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail