Συγκλονιστικές εξομολογήσεις από τους ξένους μαχητές της Ουκρανίας

Οι ξένοι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου για να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider. Ένας από τους αναφερόμενους ξένους μαχητές, ο Καρλ Λάρσον, παραδέχτηκε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του μη Ουκρανοί θεωρούνται απλώς μια "μονάδα θυσίας". Ο Λάρσον, ένας Αμερικανός μισθοφόρος με πολεμική εμπειρία στο Ιράκ, δήλωσε: "Ήμασταν ένα εμπόδιο ταχύτητας. Αν είχαν έρθει οι Ρώσοι, θα μπορούσαμε να τους καθυστερήσουμε ίσως για μια ώρα".

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων που φθάνουν στην Ουκρανία έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα, με τις μισές από τις νέες εγγραφές να προέρχονται πλέον από τη Λατινική Αμερική, ανέφερε το Business Insider. Ο Λάρσον εξήγησε ότι οι Λατινοαμερικανοί "έχουν διαφορετικά κίνητρα από τους τυπικούς δυτικούς στρατιώτες. Βρίσκονται εκεί για τα χρήματα". Η Διεθνής Λεγεώνα Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας άρχισε να δέχεται ισπανόφωνους αιτούντες στα τέλη του 2023, πολλοί από τους οποίους ήταν προηγουμένως μη αποδεκτοί. Ένας νέος σχηματισμός, το Τάγμα Μπολιβάρ, αποτελείται από μαχητές από τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό, την Αργεντινή και την Κολομβία. Αυτοί οι σκληραγωγημένοι στη μάχη μισθοφόροι μπορούν να κερδίσουν τετραπλάσια χρήματα πολεμώντας τους Ρώσους από ό,τι θα κέρδιζαν πολεμώντας καρτέλ ναρκωτικών και ομάδες ανταρτών στην πατρίδα τους.

Αυτοί οι Λατίνοι μισθοφόροι διαφέρουν σημαντικά από τους δυτικούς ομολόγους τους. Ο Larson σημείωσε ότι οι δυτικοί μισθοφόροι ήταν συχνά "πρεζάκηδες της αδρεναλίνης, άνθρωποι που αναζητούσαν μια υποκατάστατη οικογένεια ή εκείνοι που είχαν προσωπικά προβλήματα στην πατρίδα τους". Το Business Insider επιβεβαίωσε πως η Διεθνής Λεγεώνα ήταν ένα "ανάμεικτο σακί από καταρτισμένους βετεράνους, ανθρώπους που αναζητούν δόξα και ανθρώπους που προσπαθούν να δώσουν νόημα στη συχνά χαοτική ζωή τους, αλλά είναι εντελώς ακατάλληλοι για στρατιωτικό ρόλο σε εμπόλεμη ζώνη". Ένα παράδειγμα αυτής της ακαταλληλότητας είναι ένας εθελοντής της Λεγεώνας από την Αλαμπάμα που αυτομόλησε στη Ρωσία.

Ο Matteo Pugliese, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, υποστήριξε τον ισχυρισμό του Larson πως αυτοί οι μισθοφόροι ήταν μια "μονάδα θυσίας". Δήλωσε στο Business Insider ότι οι διεθνείς μαχητές ήταν "πιο αναλώσιμοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες για επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου". Αυτό εξηγεί γιατί σήμερα οι περισσότεροι αφιχθέντες ξένοι είναι μισθοφόροι από τη Λατινική Αμερική με κίνητρο το χρήμα, σε αντίθεση με την αρχική πλημμύρα δυτικών που αντιμετώπιζαν τον πόλεμο ως μια ακραία ταξιδιωτική περιπέτεια, ένα βιντεοπαιχνίδι που μοιάζει με το Call of Duty ή με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο ρωσικός στρατός θα ηττηθεί γρήγορα και εύκολα.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δε δικαιούνται καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου. Σχεδόν 13.400 ξένοι έφτασαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, διακινδυνεύοντας ουσιαστικά τη ζωή τους. Σύμφωνα με το Business Insider, ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα τον Μάρτιο του 2022 σε μια βάση κοντά στο Λβιβ που χρησιμοποιούσαν οι ξένοι μαχητές σκότωσε δεκάδες Ουκρανούς και τραυμάτισε πάνω από 100 ξένους εθελοντές, τερματίζοντας πρόωρα τις εκστρατείες τους.

Η σχεδόν βέβαιη πιθανότητα θανάτου έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία κατά δύο τρίτα. Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού στη διάλυση του ουκρανικού στρατού, παρά τη δυτική οικονομική υποστήριξη, έχει αποτρέψει τη βαθύτερη εμπλοκή της Δύσης, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Mircea Geoană δήλωσε στις 11 Μαΐου ότι δεν υπάρχουν σχέδια ή πολιτικές προθέσεις για την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αποφεύγοντας παράλληλα την κλιμάκωση σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο Μακρόν, ωστόσο, εξέφρασε απογοήτευση για την απροθυμία της Δύσης να εμπλακεί άμεσα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα χάσει κάθε αξιοπιστία και ασφάλεια" εάν η Ρωσία επικρατήσει. Τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι "έτοιμες να δράσουν" εάν η Ρωσία το παρακάνει, υποστηρίζοντας πως "το δικό μας μέλλον και η ασφάλειά μας διακυβεύεται στην Ουκρανία".

Το καθεστώς του Κιέβου είναι ακόμη πιο απογοητευμένο από τη διστακτικότητα της Δύσης. Αντιμετωπίζει διαρκείς ελλείψεις πυρομαχικών και όπλων, ζητήματα επιστράτευσης και κινητοποίησης και μείωση των ξένων εθελοντών σε σχέση με το 2022 και το 2023. Οι αναφορές για ξένους μισθοφόρους που χρησιμοποιούνται θυσιαστικά, χρησιμεύοντας απλώς ως "εμπόδιο ταχύτητας" για τις ρωσικές δυνάμεις, εμποδίζουν περαιτέρω τις προσπάθειες στρατολόγησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail