Οι ΗΠΑ ευνοούν περισσότερη κλιμάκωση στην Ουκρανία και τη Γάζα

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να υποστηρίζουν τον ισραηλινό πόλεμο στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να διαδραματίσει έναν πιο επικίνδυνο ρόλο και στους δύο τομείς, γράφει το southfront.press.

Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν περαιτέρω τη Ρωσία, επιτρέποντας στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα, όπως οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS, σε πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.

Στις 22 Μαΐου, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήταν υπέρ του επικίνδυνου σχεδίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε μια "έντονη συζήτηση" στο εσωτερικό της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με το σχέδιο αυτό μετά τη διήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της νέας επίθεσης της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την έγκριση χτυπημάτων εναντίον ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά ίσως όχι διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων υποδομών, στις οποίες η Ουκρανία επιτίθεται με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν άφησε να εννοηθεί στις 20 Μαΐου πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να χρησιμοποιούν αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας εναντίον εναέριων στόχων πάνω από τη Ρωσία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αντιτίθεται στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Βρετανία, στα οποία περιλαμβάνονται πύραυλοι Storm Shadow, για να πλήξει το ρωσικό έδαφος.

Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι σε απάντηση σε ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να προετοιμάζεται για να διευκολύνει μια διαρκή ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας μεταπολεμικά.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Politico στις 23 Μαΐου, οι ΗΠΑ αναμένουν να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στη Γάζα μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται για να καθορίσουν πώς ακριβώς θα μοιάζει αυτό.

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι ο διορισμός ενός Αμερικανού αξιωματούχου που θα υπηρετήσει ως "πολιτικός σύμβουλος" σε μια παλαιστινιακή ειρηνευτική δύναμη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ εργάζονται επίσης για να πείσουν την Αίγυπτο, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμμετάσχουν στη δύναμη, εφόσον αυτή συγκροτηθεί.

Ο Αμερικανός σύμβουλος δεν θα βρίσκεται στην ίδια τη Γάζα, δήλωσαν ανώνυμοι αξιωματούχοι στο Politico, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του παλαιστινιακού θύλακα.

Η έκθεση δεν αναφέρει τίποτα για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων που σήμερα καταλαμβάνουν ένα διάδρομο στο κέντρο της Γάζας και προελαύνουν στη Ράφα κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας με την Αίγυπτο.

Συνολικά, οι ΗΠΑ φαίνεται να ετοιμάζονται να ενισχύσουν διπλά την υποστήριξη προς τους συμμάχους τους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν σημαντικά επιτεύγματα. Τα σχέδια για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και η βοήθεια προς το Ισραήλ να εδραιώσει την κατοχή του στη Γάζα θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail