Οι ΗΠΑ επιτρέπουν τώρα πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας

Ένα από τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά του ΝΑΤΟ-ρωσικού πολέμου με αντιπροσώπους στην Ουκρανία είναι ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν στο κράτος-πελάτη τους να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, παρά το γεγονός πως επίσημα της απαγορεύουν να το κάνει. Ο Σεργκέι Πολετάεφ εξήγησε τα ψευδο-«νόμιμα» μέσα μέσω των οποίων συμβαίνει αυτό στο τελευταίο του άρθρο για το RT, αλλά τώρα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει την παρωδία και να επιτρέψει πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να το κάνει χωρίς να περάσει από αυτές τις εν πολλοίς συμβολικές παρακάμψεις.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Απάντησε στην κριτική του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul για αυτούς τους επιχειρησιακούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει και θα λάβει τις δικές της αποφάσεις» σχετικά με τη χρήση αυτών των όπλων, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Στη συνέχεια, οι New York Times ανέφεραν την ίδια ημέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά αν θα επισημοποιήσει αυτή τη νέα ανεπίσημη πολιτική, αν και αυτή η συζήτηση είναι πλέον περιττή και απλώς ένας αντιπερισπασμός.

Η πραγματικότητα είναι πως οι ΗΠΑ ανέκαθεν ενέκριναν σιωπηρά τη χρήση αυτών των όπλων από την Ουκρανία για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, απλώς τώρα το επιτρέπουν πιο ανοιχτά ως ηθικό πλεονέκτημα εν μέσω της νέας προώθησης της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο, στην οποία εισέρχεται εκ νέου χωρίς καμία αντίσταση λόγω των αδόμητων συνοριακών οχυρώσεων. Ωστόσο, βλέποντας ότι αυτό συμπίπτει με τη συζήτηση για την επισημοποίηση των ανεπίσημων εκπαιδευτικών αποστολών ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της χώρας αυτής, είναι σαφές πως η Δύση κλιμακώνει την εμπλοκή της στη σύγκρουση.

Η διατήρηση των δύο προαναφερθέντων πολιτικών ως ανοιχτό μυστικό επιτρέπει σε αυτές τις δύο πλευρές να «σώσουν τα προσχήματα» σε ένα βαθμό, διευκολύνοντας έτσι τη διαχείριση του διλήμματος ασφαλείας τους, μειώνοντας τις πιθανότητες «υπερβολικής αντίδρασης» της μιας ή της άλλης πλευράς, όπως όταν η Ουκρανία χτυπήσει τη Ρωσία με δυτικά όπλα και η Ρωσία σκοτώσει εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ. Εάν οποιαδήποτε από τις δύο αναγνωριζόταν επίσημα κατά την πλήρη κατάργηση αυτής της παρωδίας, τότε θα υπήρχε μεγάλη πίεση από τους γερακίστικους πολιτικούς και τα μέλη της κοινωνίας να αντιδράσουν αμοιβαία, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτά τα δύο τελευταία παραδείγματα «ερπυσμού αποστολών» που πιέζονται από την Ουκρανία - αποκλειστικά και μόνο όσον αφορά την οπτική τους, δεδομένου ότι αυτές οι πολιτικές έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό - αποσκοπούν επομένως προφανώς στο να φέρουν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης. Αυτό ακριβώς εκτίμησε ο Ρώσος πρέσβης στην Αμερική Ανατόλι Αντόνοφ, όταν αντέδρασε στην πρόσφατη ακρόαση στο Κογκρέσο, όταν ο Μπλίνκεν έδωσε σήμα ότι η χώρα του θα επιτρέψει πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας.
 
Η Ρωσία φαινομενικά προέβλεψε αυτή την εξέλιξη και αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσε ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως εξηγήθηκε τότε εδώ, με πρωταρχική πρόθεση να αποτρέψει μια πλήρη εισβολή του ΝΑΤΟ, ειδικά μια που πλησιάζει ή διασχίζει τον Δνείπερο. Στο τελευταίο σενάριο, η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε αυτοάμυνα σύμφωνα με το δόγμα της, προκειμένου να σταματήσει προληπτικά μια επικείμενη εισβολή του ΝΑΤΟ στις πρόσφατα ενοποιημένες πρώην ουκρανικές περιοχές της.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μην προσεγγιστεί αυτή η κόκκινη γραμμή, πόσο μάλλον να μην ξεπεραστεί, διαφορετικά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει από λάθος υπολογισμό, δεδομένων των αντιλήψεων της Ρωσίας για την εθνική ασφάλεια που μόλις εξηγήθηκαν. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι καλύτερο να διχοτομηθεί ασύμμετρα η Ουκρανία μέσω του μοντέλου που μοιράστηκε εδώ νωρίτερα αυτή την άνοιξη, το οποίο περιλαμβάνει μια αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές ανατολικά του Δνείπερου. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για αυτό το σενάριο, εξ ου και συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Τούτων δοθέντων, δεν αποκλείεται τα δύο τελευταία παραδείγματα «mission creep» που πιέζουν την Ουκρανία να ωθήσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει σε απάντηση, ανεβαίνοντας έτσι τη σκάλα της κλιμάκωσης και φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού χωρίς να φταίει η ίδια, αφού έχει το δικαίωμα να το κάνει για λόγους αυτοάμυνας. Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος δεν σταματήσει σύντομα μέσω μιας δημιουργικής διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, τότε μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόκληση του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail