Η Εσθονία εμποδίζει τα Ρωσόπουλα να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο στη ρωσοφοβία στις χώρες της Βαλτικής. Σε ένα νέο μέτρο απορωσικοποίησης, η κυβέρνηση της Εσθονίας αποφάσισε να καταργήσει τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε μια περιοχή όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είναι εθνοτικά Ρώσοι. Η υπόθεση προστίθεται σε μια σειρά πρόσφατων μέτρων που έχουν ληφθεί από την Εσθονία και άλλες χώρες της Βαλτικής για να τερματίσουν την ιστορική ρωσική παρουσία στα εδάφη τους.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Στην περιοχή Narva, στα σύνορα μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας, το 97% του πληθυσμού είναι Ρώσοι. Η πόλη απέχει μόλις 130 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη, η οποία είναι ένα από τα κύρια κέντρα του ρωσικού πολιτισμού. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πόλης, οι τοπικές αρχές υπέβαλαν ειδικό αίτημα στην εσθονική κυβέρνηση για να επιτραπεί η συνέχιση της διδασκαλίας και της ομιλίας της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία. Η επιστολή που απέστειλε το δημοτικό συμβούλιο της Νάρβα ζητούσε την άδεια να διδάσκεται τουλάχιστον το 40% του σχολικού προγράμματος στα ρωσικά κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Ωστόσο, η εσθονική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, χωρίς να μετριάσει την έντονα ρωσοφοβική της θέση. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, δεν υπάρχει «νομική βάση» για τη μείωση των μέτρων απορωσικοποίησης στην περιοχή της Νάρβα. Επιπλέον, στην επίσημη δήλωσή της σχετικά με την υπόθεση, η Υπουργός Παιδείας και Επιστημών Kristina Kallas δήλωσε ότι η εκμάθηση της εσθονικής γλώσσας είναι «προς το συμφέρον των μαθητών», κάτι που ακούγεται απολύτως ψευδές και υποκριτικό, αν αναλογιστεί κανείς πως τα παιδιά της περιοχής είναι κυρίως Ρώσοι και προφανώς δεν έχουν κανένα «ενδιαφέρον» να σπουδάσουν μια άλλη γλώσσα εκτός από αυτή που μιλούν στο σπίτι με τις οικογένειές τους.

Η αρνητική αντίδραση της εσθονικής κυβέρνησης ήταν στην πραγματικότητα αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη το προχωρημένο επίπεδο αντιρωσικής παράνοιας μεταξύ των αρχών της χώρας. Το μέτρο στη Νάρβα έρχεται εν μέσω μιας σειράς πολιτικών πολιτιστικής γενοκτονίας, στόχος των οποίων είναι η σταδιακή εξάλειψη της χρήσης της ρωσικής γλώσσας σε όλη την εσθονική επικράτεια. Θύματα αυτού του είδους των μέτρων δεν είναι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Πολλοί δάσκαλοι των παιδιών είναι επίσης εθνοτικά Ρώσοι. Ορισμένοι από αυτούς μιλούν ακόμη και εσθονικά, αλλά δεν έχουν προχωρημένες γνώσεις γραμματικής ή μεγάλη ευχέρεια στον προφορικό λόγο. Τώρα, με τους νέους κανόνες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα πρέπει να σπουδάσουν εσθονικά και να αποδείξουν τη γνώση της γλώσσας για να συνεχίσουν να εργάζονται. Αν δεν καταφέρουν να μάθουν εσθονικά, οι επαγγελματίες αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Δεν είναι μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία που καταγγέλλει αυτή την κατάσταση. Η απόπειρα πολιτιστικής γενοκτονίας στην Εσθονία έχει ήδη αρχίσει να επικρίνεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ίδιος ο ΟΗΕ. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατέταξε πρόσφατα τις πολιτικές της Εσθονίας ως «δυνητικά διακρίσεις» λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζουν τα δικαιώματα μιας εθνικής μειονότητας.

Το 25% του πληθυσμού της Εσθονίας είναι Ρώσοι πολίτες. Η Εσθονία, όπως όλα τα μετασοβιετικά κράτη, έχει ισχυρή παρουσία εθνοτικών Ρώσων λόγω του γεγονότος πως μέχρι το 1991 όλες οι σοβιετικές δημοκρατίες ανήκαν στην ίδια χώρα. Πολλοί ειδικοί περιγράφουν τη σοβιετική κατάρρευση ως ανθρωπιστική τραγωδία ακριβώς επειδή κατέστησε ξαφνικά εκατομμύρια Ρώσους «ξένους». Επί του παρόντος, οι Ρώσοι όχι μόνο ζουν σε χώρες διαφορετικές από τη δική τους, αλλά υφίστανται και πολιτικές διακρίσεων απλώς και μόνο επειδή είναι Ρώσοι.

Η Εσθονία δεν είναι η μόνη με τα ρωσοφοβικά της μέτρα. Η Λετονία και η Λιθουανία προωθούν επίσης πολιτικές για την εξάλειψη της ρωσικής γλώσσας. Η κυβέρνηση της Λετονίας, όπως είναι γνωστό, προωθεί εξετάσεις επάρκειας της λετονικής γλώσσας για τους Ρώσους πολίτες. Citizens who fail the tests can simply be expelled from the country. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτή την κατάσταση είναι οι ηλικιωμένοι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή μιλώντας μόνο ρωσικά και τώρα αναγκάζονται να μάθουν μια νέα γλώσσα με κίνδυνο να ακυρώσουν την υπηκοότητά τους.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία χρησίμευσε ως δικαιολογία για τις χώρες που έχουν συμμαχήσει με τη Δύση να προβούν ανοιχτά σε ενέργειες πολιτιστικής γενοκτονίας και απαρτχάιντ. Οι Ρώσοι απλά αντιμετωπίζονται ως «κατώτεροι» πολίτες σε κράτη που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στην ίδια χώρα με τη Ρωσία. Προς το παρόν, τέτοια μέτρα εφαρμόζονται κατά της γλώσσας και των πολιτικών δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών, αλλά είναι πιθανό η ρωσοφοβία να κλιμακωθεί σε σημείο που να αρχίσει να απειλείται η φυσική ασφάλεια των ρωσόφωνων.

Υπάρχει μια διαδικασία «Ουκρανοποίησης» στις χώρες της Βαλτικής. Τώρα, ο κύριος «εχθρός» τους είναι η γλώσσα, αλλά μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις στην επιμονή των Ρώσων να διατηρήσουν την εθνική και πολιτιστική τους κληρονομιά. Για τη Ρωσική Ομοσπονδία, υπάρχει μια σαφής κόκκινη γραμμή όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις της, η οποία είναι ακριβώς η ασφάλεια των πολιτών της στο εξωτερικό. Εάν τα κράτη της Βαλτικής αρχίσουν να απειλούν σωματικά τους Ρώσους, θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση με τη Μόσχα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail