Θα προδώσει η Γερμανία τα θύματα της γενοκτονίας των Γιαζίντι;

Χιλιάδες αντιμετωπίζουν την απέλαση στην Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ, όπου η διωκόμενη θρησκευτική μειονότητα ζει σε στρατόπεδα που μοιάζουν με φυλακές, υπό τον διαρκή φόβο της επανάληψης της γενοκτονίας του 2014 που διεξήγαγε το ISIS σε συνεργασία με την κυβερνώσα οικογένεια Μπαρζανί.

Χιλιάδες επιζώντες Γιαζίντι της γενοκτονίας που διέπραξε το ISIS το 2014 κινδυνεύουν τώρα με απέλαση από τη Γερμανία στο Ιράκ, παρά το συνεχή κίνδυνο που διατρέχουν τα μέλη της πολιορκημένης θρησκευτικής μειονότητας στην πατρίδα τους.

The Cradle's Iraq Correspondent - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και το ISIS έχει ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι Γιαζίντι δεν είναι ακόμη ασφαλείς στην ιρακινή πατρίδα τους, επειδή η γενοκτονία δεν πραγματοποιήθηκε μόνο από το ISIS, αλλά και από τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), το οποίο εξακολουθεί να κυβερνά την Περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν (IKR).

Επειδή η φατρία Μπαρζανί εξακολουθεί να επιδιώκει τον εδαφικό έλεγχο του Σιντζάρ και επειδή εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Γιαζίντι εξακολουθούν να ζουν σε στρατόπεδα που μοιάζουν με φυλακές υπό τον έλεγχο της φατρίας Μπαρζανί στην IKR, ο κίνδυνος μιας νέας γενοκτονίας των Γιαζίντι παραμένει.

Γιαζίντι στη Γερμανία

Πολλοί Γεζίντι αναζήτησαν ασφάλεια και έγιναν δεκτοί στη Γερμανία μετά τη γενοκτονία του 2014, κατά την οποία χιλιάδες άνδρες Γεζίντι σφαγιάστηκαν και χιλιάδες γυναίκες οδηγήθηκαν ως σκλάβες του έρωτα για τους ηγέτες και τους μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας σε όλο το Ιράκ και τη Συρία.

Η γενναιόδωρη υποστήριξη του Βερολίνου προς τους Γιαζίντι ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Γιαζίντι.

Ωστόσο, οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τώρα όλο και περισσότερο πως είναι ασφαλές για τους Ιρακινούς όλων των θρησκειών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους επειδή το ISIS ηττήθηκε εδαφικά το 2017 και δεν αποτελεί πλέον την απειλή που αποτελούσε κάποτε.

Πέρυσι, η Γερμανία κλιμάκωσε τις απελάσεις Ιρακινών όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων μετά από μυστική συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Βαγδάτης.

Αλλά παρόλο που το Ιράκ στο σύνολό του απολαμβάνει τώρα μια σπάνια περίοδο σταθερότητας μετά από δεκαετίες πολέμων και κυρώσεων, οι Γιαζίντι συνεχίζουν να ζουν υπό το φόβο μιας νέας εκστρατείας εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας.

Ο κρυφός κουρδικός ρόλος στη γενοκτονία των Γιαζίντι

Είναι ευρέως γνωστό πως το ISIS πραγματοποίησε τη γενοκτονία κατά των Γιαζίντι όταν εισέβαλε στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ τον Αύγουστο του 2014.

Αλλά είναι σχεδόν εντελώς άγνωστο - εκτός της ίδιας της κοινότητας των Γιαζίντι - ότι ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί συνεργάστηκε με το ISIS για να διευκολύνει τη σφαγή.

Αφού το ISIS ανέλαβε τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, οι μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας άρχισαν σιγά σιγά να περικυκλώνουν την περιοχή Sinjar, που αποτελεί την πλειοψηφία των Yazidi, στα δυτικά, στα σύνορα με τη Συρία.

Παρά τον ευρέως διαδεδομένο φόβο και την προσδοκία ότι το ISIS θα προχωρούσε σύντομα στην κατάληψη και του Σιντζάρ, οι Κούρδοι αξιωματούχοι κατάσχεσαν όπλα και εμπόδισαν τους Γιαζίντι να διαφύγουν, ενώ υποσχέθηκαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας του KDP, γνωστές ως Πεσμεργκά, θα υπερασπίζονταν την ευάλωτη θρησκευτική μειονότητα.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Christine Van Den Toorn ανέφερε στο Daily Beast ότι, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο του KDP, «ανώτερα στελέχη του κόμματος είπαν στους εκπροσώπους να διατηρήσουν την ψυχραιμία του κόσμου και πως αν οι άνθρωποι στις περιοχές κάλυψης τους έφευγαν, θα περικόπτονταν οι μισθοί τους».

Η Van Den Toorn αναφέρει ακόμη ότι ο αξιωματούχος ασφαλείας του KDP, Sarbast Baiperi, δήλωσε στους Yazidis πως «μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος θα υπερασπιστούμε το Sinjar».

Αλλά ο Baiperi ήταν ένας από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το Sinjar πριν από την επίθεση του ISIS. «Έφυγε με ένα μόνο όχημα, χωρίς να το πει σε κανέναν εκτός από τους φρουρούς του», έγραψε ο Van Den Toorn.

Τον Baiperi ακολούθησαν χιλιάδες Πεσμεργκά που εγκατέλειψαν το Sinjar πριν από την επίθεση του ISIS χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα, ενώ περίπου 200 ντόπιοι Γιαζμίντι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να υπερασπιστούν το Sinjar μόνοι τους.

Οι ενέργειες του KDP και των Πεσμεργκά εξασφάλισαν ότι το ISIS θα μπορούσε να σφαγιάσει και να υποδουλώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Γιαζίντι.

Οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι για τους Γιαζίντι

Αλλά όταν άρχισε η σφαγή των αμάχων Γιαζίντι, δεν ήταν μόνο σουνίτες Άραβες μέλη του ISIS αλλά και σουνίτες Κούρδοι μέλη του ISIS που πραγματοποίησαν τις απαγωγές και τις δολοφονίες.

Η Salwa Khalaf Rasho, ένα 16χρονο κορίτσι Yazidi που αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε ως σκλάβα του έρωτα κατά τη διάρκεια της επίθεσης τον Αύγουστο του 2014, κατέθεσε αργότερα στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι όταν η ίδια και η οικογένειά της αιχμαλωτίστηκαν από το ISIS, «οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Αραβες και Κούρδοι σουνίτες από την περιοχή».

Μια πηγή των Γιαζίντι μιλώντας στο The Cradle δήλωσε: «Οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι για τους Γιαζίντι είναι οι Κούρδοι. Στο Σιντζάρ ζούσαν και Κούρδοι, όχι μόνο Άραβες. Τα κουρδικά μέλη του ISIS σκότωσαν πολλούς Γεζίντι τον Αύγουστο του 2014».

Αν και συχνά παραβλέπεται, «η παρουσία των Κούρδων στις τζιχαντιστικές ομάδες δεν είναι καθόλου νέο φαινόμενο», σημείωσε ο Aymenn al-Tamimi για το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο West Point. Οι κουρδικές τζιχαντιστικές ομάδες έχουν την έδρα τους στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν εδώ και δεκαετίες, ακόμη και πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Όπως το χιόνι στη λιακάδα

Ο κουρδικός διωγμός των Γιαζίντι το 2014 δεν ήταν επίσης νέο φαινόμενο. Ένα υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ του 2008 που δημοσιεύθηκε από τα WikiLeaks καταγράφει μια συνομιλία μεταξύ του Thomas Krajeski, τότε ανώτερου συμβούλου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, και του θρησκευτικού ηγέτη των Γιαζίντι Tahsin Saeed Ali, η οποία συζητούσε τις προσπάθειες των Κούρδων να πάρουν τον έλεγχο των παραδοσιακών εδαφών των Γιαζίντι.

Ο Saeed Ali δήλωσε ότι «όπως το χιόνι στη λιακάδα», η κοινότητα των Γιαζίντι «θα λιώσει κάτω από την πίεση του KDP να ελέγξει την εθνοτική και θρησκευτική σύνθεση των αμφισβητούμενων εδαφών στη Νινευή [όπου ζουν οι περισσότεροι Γιαζίντι]».

Το υπόμνημα σημειώνει ότι ο Saeed Ali περιέγραψε πώς το KPD κλέβει τη γη των Yazidi και «εξαφανίζει την κοινότητα των Yazidi από τον χάρτη».

Κουρδική Ιερουσαλήμ

Τα εδαφικά σχέδια των Κούρδων επικεντρώθηκαν όχι μόνο σε περιοχές των Γιαζίντι, όπως το Σιντζάρ και το Σεϊχάν, αλλά και στην πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ, όπου ζει ένα μείγμα Κούρδων, Αράβων και Τουρκμένων.

Όταν το ISIS επιτέθηκε στη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014, ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε και τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας τον έλεγχο της πόλης στα χέρια της εξτρεμιστικής ομάδας. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά του KDP άρπαξαν αμέσως την ευκαιρία για να καταλάβουν το Κιρκούκ, το οποίο θεωρούσαν ως την «Ιερουσαλήμ του Κουρδιστάν».

Με τον τρόπο αυτό επέτρεψαν στον Μπαρζανί να αυξήσει δραστικά τα αποθέματα πετρελαίου της κουρδικής περιοχής και να εξάγει πετρέλαιο ανεξάρτητα από τη Βαγδάτη μέσω της Τουρκίας στο Ισραήλ. Αυτό, με τη σειρά του, παρείχε την οικονομική βάση που χρειαζόταν για να στηρίξει το μελλοντικό ανεξάρτητο κουρδικό κράτος που επιθυμούσαν ο Μπαρζανί και οι ηγέτες του KDP.

Δύο εβδομάδες μετά την πτώση της Μοσούλης από το ISIS, ο Μπαρζανί δήλωσε στο BBC: «Όλα όσα συνέβησαν πρόσφατα δείχνουν ότι είναι δικαίωμα του Κουρδιστάν να επιτύχει την ανεξαρτησία του. Από εδώ και στο εξής, δεν θα κρύψουμε πως αυτός είναι ο στόχος μας. Το Ιράκ είναι πλέον ουσιαστικά διχοτομημένο».

Αν και πολλοί επικεντρώθηκαν στο μέγεθος της επικράτειας που κατέκτησε το ISIS για το λεγόμενο χαλιφάτο του, η Denise Natali του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι λόγω της κατάληψης της Μοσούλης από το ISIS, «οι Κούρδοι είχαν επεκτείνει την επικράτειά τους κατά περίπου 40%».

Ο Gareth Stansfield του Πανεπιστημίου του Exeter σημείωσε πως το ISIS έδωσε στο KDP «την στιγμή που θα ξαναγράψει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής».

Όλα τα κομμάτια για την κουρδική ανεξαρτησία έμπαιναν γρήγορα στη θέση τους, δήλωσε ο Stansfield στο Time Magazine, «και το ISIS το έφερε στην πραγματικότητα».

Μια ρητή συμφωνία

Ωστόσο, η κουρδική κατάληψη του Κιρκούκ και άλλων αμφισβητούμενων εδαφών δεν ήταν απλώς καιροσκοπική.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ακαδημαϊκό και εμπειρογνώμονα του Ιράκ Pierre-Jean Luizard του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) με έδρα το Παρίσι, υπήρξε «ρητή συμφωνία» μεταξύ του Μπαρζανί και του ISIS, η οποία «αποσκοπεί στο να μοιραστούν ορισμένα εδάφη».

Στο ISIS δόθηκε ο ρόλος της «αναδίπλωσης του ιρακινού στρατού, με αντάλλαγμα οι Πεσμεργκά να μην εμποδίσουν το ISIS να εισέλθει στη Μοσούλη ή να καταλάβει το Τικρίτ».

Σύμφωνα με τον Luizard, η συμφωνία προέβλεπε ότι οι Κούρδοι θα έπαιρναν εδάφη σε «μικτές αραβοκουρδικές και σουνιτικές-σιιτικές περιοχές, που συχνά κατοικούνται επίσης από χριστιανικές μειονότητες ή μειονότητες Γεζίντι».

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, υψηλόβαθμο μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μπαρζανί έκανε συμφωνία με το ISIS για να επιτρέψει την πτώση της Μοσούλης.

Σύμφωνα με αναφορά του Michael Rubin του American Enterprise Institute, ο Μπαρζανί προμήθευσε αντιαρματικούς πυραύλους Kornet στο ISIS πριν από την επίθεση στη Μοσούλη.

Δημοσιογράφοι και μέλη του κοινοβουλίου της KRG εξακρίβωσαν αργότερα πως ανώτεροι διοικητές των Πεσμεργκά είχαν πουλήσει όπλα στο ISIS και ότι κανένας από αυτούς δεν συνελήφθη ποτέ ούτε κατηγορήθηκε.

Κατάκτηση μεταμφιεσμένη σε απελευθέρωση

Αφού βοήθησε το ISIS να κατακτήσει το Σιντζάρ και να σφαγιάσει τους Γιαζίντι τον Αύγουστο του 2014, ο Μπαρζανί έκανε γρήγορα στροφή, απαιτώντας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να δώσουν στους Πεσμεργκά του τεράστιες ποσότητες όπλων για να πολεμήσουν το ISIS.

Αλλά όταν οι Πεσμεργκά ενώθηκαν τελικά με το PKK για να καταλάβουν το Σιντζάρ από το ISIS τον Νοέμβριο του 2015, δεν σημειώθηκαν σχεδόν καθόλου μάχες και η πόλη κατακτήθηκε σε μία μόνο ημέρα.

Οι μαχητές του ISIS, οι οποίοι προηγουμένως προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ξαφνικά τράπηκαν σε φυγή καθώς έφτασαν οι Πεσμεργκά του Μπαρζανί.

«Όλη την ώρα είδα μόνο έναν νεκρό μαχητή του ΙΚ», δήλωσε στους New York Times ο Carsten Stormer, Γερμανός ντοκιμαντερίστας που είχε ενσωματωθεί με τους μαχητές του PKK.

Σύμφωνα με μια πηγή των Γιαζίντι που μίλησε στο The Cradle, το ISIS εγκατέλειψε την πόλη Sinjar σε μια άλλη συμφωνία με τον Barzani και τους Peshmerga.

Αλλά αντί να επιστρέψει τη Σιντζάρ στους επιζώντες Γεζίντι της γενοκτονίας, ο Μπαρζανί διεκδίκησε την περιοχή για το μελλοντικό κουρδικό του κράτος.

Αφού ύψωσε μια τεράστια κουρδική σημαία πάνω από την πόλη, ο Μπαρζανί δήλωσε: «Το Σιντζάρ απελευθερώθηκε με το αίμα των Πεσμεργκά και ανήκει με κάθε τρόπο στο Κουρδιστάν».

Το Foreign Policy έγραψε πως οι τοπικοί μαχητές Γιαζίντι κατηγόρησαν στη συνέχεια τον Μπαρζανί ότι προσπαθεί να «καταλάβει το Σιντζάρ με συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση».

Όπως κατέγραψε το Πρόγραμμα για την Οικοδόμηση της Ειρήνης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η Τουρκία συνεργάστηκε επίσης στενά με το ISIS, κυρίως κατά τη διάρκεια της επίθεσης της ομάδας στην πόλη Κομπάνι που ελέγχεται από το PKK στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2014, μόλις ένα μήνα μετά τις σφαγές στο Σιντζάρ.

Μετά την ανακατάληψη της πόλης Σιντζάρ, οι Πεσμεργκά επέβαλαν στη συνέχεια οικονομικό αποκλεισμό στο Σιντζάρ, ο οποίος διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και εμπόδισε τις οικογένειες των Γιαζίντι που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας να επιστρέψουν και να ξαναχτίσουν τα σπίτια και τις ζωές τους, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ασσύριος συγγραφέας Max Joseph συνόψισε την στρατηγική του Barzani: «Πρόκειται για κατάκτηση που μεταμφιέζεται σε απελευθέρωση».

Στρατόπεδα σαν φυλακές

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, εκατοντάδες χιλιάδες Γιαζίντι από το Σιντζάρ δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο Σιντζάρ και συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές σε στρατόπεδα εσωτερικά εκτοπισμένων (IDP) στην IKR υπό τον έλεγχο του KDP και της οικογένειας Μπαρζανί.

Όσον αφορά τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Γιαζίντι, ο ειδικός στη Δυτική Ασία Matthew Barber του Πανεπιστημίου του Σικάγο δήλωσε:

Έτσι, ταΐζετε ανθρώπους, εκτοπισμένους, οι οποίοι τώρα ζουν σε φυλακές που μοιάζουν με στρατόπεδα. Και στην πραγματικότητα βοηθάτε στη διατήρηση αυτού του status quo μέσω μιας βιομηχανίας ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αγνοείτε τους πολιτικούς παράγοντες που εμποδίζουν αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Νέοι άνθρωποι που μπήκαν ως έφηβοι ή παιδιά έζησαν ολόκληρη την εφηβεία τους σε σκηνές πάνω σε λωρίδες χαλικιού στον καυτό ήλιο που καίει το καλοκαίρι και στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα. Και αυτό είναι αρρωστημένο. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια συνέχεια αυτής της γενοκτονίας. Η κουρδική κυβέρνηση είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη γι' αυτό.

Άλλη μια γενοκτονία;

Οι φόβοι των Γιαζίντι για μια νέα γενοκτονία μεγεθύνθηκαν τον Απρίλιο του 2023, όταν οι Κούρδοι εξτρεμιστές στο Ζάχο κάλεσαν σε τρομοκρατική επίθεση κατά των Γιαζίντι στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Τσάμισκο. Η ομάδα συζητούσε τη χρήση χειροβομβίδων και άλλων όπλων και ενθάρρυνε και άλλους στην Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια να συμμετάσχουν.

Ορισμένοι από αυτούς τους εξτρεμιστές μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι νυν ή πρώην μέλη του ISIS. Τον Νοέμβριο του 2023, οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα του KDP, ανακοίνωσαν τη σύλληψη 55 υπόπτων για το ISIS στην περιοχή Sulaymaniyah.

Ακόμα πιο ανησυχητικός είναι ο ισχυρισμός του διακεκριμένου Κούρδου ακτιβιστή Qadir Nadir, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ηγέτες του ISIS που βρίσκονται κοντά στον Abu Bakir al-Baghdadi ζουν σήμερα στο Ερμπίλ υπό την προστασία του KDP του Barzani, το οποίο τους παρέχει ασφαλή διαμερίσματα και γενναιόδωρους μισθούς.

Τον Ιανουάριο, το InfoMigrants προειδοποίησε ότι «η απειλή διώξεων και γενοκτονίας συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μετανάστευση» των Γιαζίντι. Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ ομάδα σημείωσε πως περίπου 2.900 Γιαζίντι που διέφυγαν από το Ιράκ προς τη Γερμανία υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023.

Ένας Γιαζίντι που επέζησε από τη γενοκτονία του 2014 αλλά τώρα απειλείται με απέλαση από τη Γερμανία είναι ο 21χρονος Shahab Smoqi.

«Είχα μια ελπίδα: να πάω σε μια χώρα που θα με σέβεται, θα σέβεται τη θρησκεία μου και ελπίζω να προστατεύει εμένα και την οικογένειά μου από εκείνους που μισούν τους Γιαζίντι», δήλωσε ο Smoqi στο InfoMigrants.

Η Γερμανία, που τόσο γενναιόδωρα υποδέχτηκε τους Γιαζίντι στην πιο σκοτεινή στιγμή της ανάγκης τους, βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα να τους προδώσει και αυτούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail