Όταν ένας πρωθυπουργός κλίνει την κεφαλή σε άγημα ξένης χώρας ο λαός είναι ελεύθερος ή υπόδουλος;

Πηγή: militaire.gr/i-ypoklisi-mitsotaki-sto-toyrkiko-agima-kai-ta-pyrotechnimata-poy-kryvoyn-ta-mayra-synnefa
Τον περασμένο Δεκέμβριο (του 2023) ο υπουργός των εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσπαθώντας να δικαιολογήσει την υπόκλιση στον Τούρκο πρόεδρο κατά την είσοδό του στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι «εγώ θα αποδίδω πάντα τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», εννοώντας ότι υποκλίθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία εισήλθε μετά τον Ερντογάν.

Μάλιστα ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τα περί υπόκλισης «γελοιότητες» και ότι ο υπουργός των εξωτερικών υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο με μία «απλή χειραψία».

Ωστόσο ένα βίντεο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu από την άφιξη του Τούρκου προέδρου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διέψευσε τις διπλωματικές πηγές και τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, αφού φαίνεται αδιάψευστα ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποκλίθηκε στον Ερντογάν με το που πάτησε το πόδι του στο ελληνικό έδαφος. Εδώ το επίμαχο βίντεο του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου Anadοlu:

https://www.facebook.com/anadoluajansi/videos/295204439564779/?ref=embed_video&t=0 .

Και εδώ η φωτογραφική απεικόνιση της επίμαχης στιγμής:


Πηγή: tribune.gr/politics/news/article/874380/temena-kai-sto-aerodromio-ekane-o-gerapetritis-ston-erntogan-vinteo.html

Αλλά οι υποκλίσεις δε λένε να σταματήσουν.

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας μας με το που πάτησε το πόδι του στο τουρκικό έδαφος έκλινε το κεφάλι του στο τουρκικό στρατιωτικό άγημα που τον υποδέχθηκε (φωτογραφία στην αρχή του κειμένου). Δεν ανταπόδωσε τιμή σε στάση προσοχής.

Αν προβλέπεται από κάποιο πρωτόκολλο τότε καλό θα ήταν να σπεύσουν οι διπλωματικές πηγές και τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης να το δημοσιοποιήσουν. Μόνο που ταυτόχρονα θα πρέπει να προβάλουν και τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στο ελληνικό άγημα κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη στάση άλλων αρχηγών κρατών.

Το μέγιστο όμως ζήτημα είναι αν ο ελληνικός λαός αποδέχεται αυτές τις μάλλον καθόλου τυχαίες δημόσιες σωματικές εκδηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών μας αξιωματούχων ψηφίζοντας ξανά το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Και δυστυχώς οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Διότι οι πολιτικές υποκλίσεις έχουν υπόβαθρο πολλών ετών και κατευθύνσεων με παράλληλη ευθεία ή και σιωπηρή κοινωνική-εκλογική αποδοχή τους.

Αλλά όταν ένα κρίσιμο μέρος ενός λαού υποκλίνεται σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, τότε η χώρα τείνει να χάσει την εθνική της υπόσταση. Και μία χώρα με μειούμενη εθνική υπόσταση και κυρίως με ελαττούμενο σεβασμό προς τον Θεό, υποτάσσεται όλο και πιο εύκολα απέναντι σε επιταγές και απειλές. Μία τέτοια χώρα μπορεί τυπικά να είναι ελεύθερη αλλά πρακτικά είναι υπόδουλη.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι ένα ορισμένο σημείο, σε μία υπόδουλη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι.

Κι όταν αυτή η χώρα λέγεται Ελλάδα υπάρχουν πάντοτε.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 17η Μαΐου 2024

www.eksadaktylos.gr

Πηγές:

https://www.militaire.gr/i-ypoklisi-mitsotaki-sto-toyrkiko-agima-kai-ta-pyrotechnimata-poy-kryvoyn-ta-mayra-synnefa/

https://www.iefimerida.gr/politiki/ypoklisi-gerapetriti-ston-erntogan

https://www.liberal.gr/politiki/diplomatikes-piges-geloiotites-ta-peri-ypoklisis-gerapetriti-ston-erntogan-vid
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail