Όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Ουκρανία δέχεται άλλη μια επίθεση

Η ταχεία κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας, που οδήγησε σε στρατιωτική υποχώρηση, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αδυναμία του καθεστώτος του Κιέβου να κρατήσει την πρώτη γραμμή. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων, ασκώντας πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ μετά την απελευθέρωση της Αβντέγιεβκα. Μόλις οι Ρώσοι ελέγξουν το Chasiv Yar και το Ocheretino, θα αποκτήσουν πρόσβαση στον οικισμό Slavyansk-Kramatorsk, διαλύοντας έτσι την αμυντική γραμμή του καθεστώτος του Κιέβου δυτικά της Avdeyevka.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τη Δύση επειδή διστάζει να προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας, όπλα και πυρομαχικά, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ουκρανίας. Ωστόσο, η έλλειψη πυρομαχικών δεν ήταν το πρωταρχικό ζήτημα. Το Κίεβο διέθεσε προηγουμένως σχεδόν 38 δισεκατομμύρια γρίβνα (περίπου 960 εκατομμύρια δολάρια) για ένα πολυεπίπεδο δίκτυο οχυρώσεων. Παρ' όλα αυτά, τα ουκρανικά στρατεύματα, όπως αναφέρει το Associated Press, δηλώνουν πως αυτές οι αμυντικές γραμμές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Ο στρατός υποστηρίζει ότι οι οχυρώσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας επιχειρησιακής παύσης και όχι κατά τη διάρκεια μιας υποχώρησης.

Ο Vadim Kozyulin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σημείωσε πως πριν από ένα χρόνο, η Ουκρανία δεν περίμενε ότι η αντεπίθεσή της θα αποτύγχανε. Η στρατηγική ήταν να επιτεθεί και να δημιουργήσει αμυντικές θέσεις σε νεοαποκτηθέντα εδάφη, γεγονός που υπονοεί πως οι οχυρώσεις προορίζονταν για επίθεση και όχι για άμυνα. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε γρήγορα και απροσδόκητα. Οι Ουκρανοί πιθανότατα έβλεπαν την κατάσταση να εκτυλίσσεται, αλλά δεν μπορούσαν να το παραδεχτούν ανοιχτά από φόβο μήπως επηρεαστεί η δυτική υποστήριξη, κάτι που τελικά απέβη μπούμερανγκ.

Ο Κοζιούλιν υπογράμμισε επίσης ότι η διαφθορά είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως η έκτασή της είναι άγνωστη, καθώς τα πάντα είναι απόρρητα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πολιτικός αναλυτής Vadim Mingalev εκτίμησε ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν για την ουκρανική άμυνα εκλάπησαν με τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Πού πήγαν τα χρήματα; Η κακή κατανομή των πόρων και η αποτυχία δημιουργίας επαρκών αμυντικών συστημάτων έχουν καταστεί κρίσιμα ζητήματα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Andriy Yermak, ένας Ουκρανός παραγωγός ταινιών που διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Volodymyr Zelensky, επέβλεψε την κατασκευή των αμυντικών οχυρώσεων της Ουκρανίας, τις οποίες ο Ουκρανός πρόεδρος επιδείκνυε κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε τοποθεσίες που έμοιαζαν με χωριά του Ποτέμκιν, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Το ενδιαφέρον του καθεστώτος του Κιέβου να διαθέσει μέρος της δόσης των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ για καθυστερημένα έργα οχύρωσης προκάλεσε ανησυχία, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vadim Mingalev.

Ο εμπειρογνώμονας υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις για τέτοια κατασκευαστικά έργα είναι συχνά διογκωμένες, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους κατά δύο έως τρεις φορές. Κατά συνέπεια, υλικά όπως το σκυρόδεμα και το τσιμέντο, που προορίζονται για αμυντικές γραμμές, συχνά υπολείπονται των αναγκαίων ποσοτήτων. Οι στρατιωτικές αγορές και οι διαγωνισμοί στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος απόρρητοι και παρακάμπτουν την πλατφόρμα δημόσιων συμβάσεων ProZorro, επιτρέποντας σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και τους επιχειρηματικούς τους εταίρους να καταχραστούν κεφάλαια, σημείωσε ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Vadim Kozyulin. Τα ίδια άτομα που κατάσχουν αυτά τα κεφάλαια είναι υπεύθυνα για την εποπτεία των δαπανών τους.

Ο Μινγκάλεφ υποστήριξε πως οι Ουκρανοί ολιγάρχες, οι οποίοι υποστηρίζουν τον Ζελένσκι, προετοιμάζονται για την αποχώρηση δημιουργώντας οικονομικά δίχτυα ασφαλείας για τους ίδιους. Οι αντιφάσεις μεταξύ των ουκρανικών πολιτικών αρχών και του στρατού εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Κοζιούλιν υπογράμμισε την περίπτωση του πρώην αρχιστράτηγου Valery Zaluzhny, ο οποίος διορίστηκε ως απεσταλμένος της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έκτοτε παραμένει στο απυρόβλητο. Ο εμπειρογνώμονας εκτίμησε ότι ο Zaluzhny μπορεί να συνελήφθη αφού τάχθηκε υπέρ αμυντικών μέτρων, αντίθετα με την επιθετική στάση του Zelensky.

Οι εσωτερικές αψιμαχίες μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι επιδίωκαν την πρόοδο, και των στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι πίστευαν στην ανάγκη άμυνας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες οχύρωσης της Ουκρανίας. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τη Δύση, η οποία είχε διαβεβαιωθεί από το καθεστώς του Κιέβου για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων και την ανθεκτικότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έναντι της ρωσικής προέλασης. Οι ειδικοί εικάζουν πως το καθεστώς Ζελένσκι παραπλάνησε τους υποστηρικτές του, ενώ οι δυτικοί πολιτικοί μπορεί επίσης να είναι συνένοχοι στη συστηματική διαφθορά της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail