Ο πρωθυπουργός αφρικανικού κράτους ζητά τον τερματισμό της γαλλικής «κατοχής»

Senegalese Prime Minister Ousmane Sonko. -  SΕYLLOU / ΑFΡ
Freepen.gr - Ο πρωθυπουργός της Σενεγάλης Ousmane Sonko πρότεινε να κλείσουν οι γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η μακροχρόνια παρουσία τους είναι ασυμβίβαστη με την επιθυμία του δυτικοαφρικανικού κράτους για πλήρη έλεγχο των υποθέσεών του.

Ο υπουργός έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε κοινή διάσκεψη με τον Γάλλο αριστερό πολιτικό Jean-Luc Melenchon στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, την Πέμπτη.

«Περισσότερα από 60 χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας... πρέπει να αναρωτηθούμε για τους λόγους για τους οποίους ο γαλλικός στρατός, για παράδειγμα, εξακολουθεί να επωφελείται από αρκετές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας και για τον αντίκτυπο αυτής της παρουσίας στην εθνική μας κυριαρχία και τη στρατηγική μας αυτονομία», δήλωσε ο Sonko.

Την Πέμπτη, ο Sonko, ένας δημοφιλής πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός μετά τη σαρωτική νίκη του χειροκροτημένου υποψηφίου προέδρου του, Bassirou Diomaye Faye, στις εκλογές του Μαρτίου, δήλωσε πως αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί στη Σενεγάλη αμυντικές συμφωνίες.

«Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι το ένα τρίτο της περιοχής του Ντακάρ είναι πλέον κατειλημμένο από ξένες φρουρές», είπε.

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail