Οι πέντε μεγαλύτερες προκλήσεις της Ουκρανίας είναι άλυτες

Οι περισσότεροι Δυτικοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που καθυστερούσε επί μακρόν δεν είναι αυτό που είχε υποσχεθεί και θα επιβραδύνει το πολύ προσωρινά το ρυθμό των ολοένα και ταχύτερων προόδων της Ρωσίας. Ο ρυθμός της σύγκρουσης εντάθηκε σταδιακά, καθώς η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την καταστροφική αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακτήσει την στρατιωτικοστρατηγική πρωτοβουλία. Τα προβλήματα της Ουκρανίας είναι τεράστια και πολύπλευρα, αλλά όλα συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους πέντε παρακάτω παράγοντες:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

1. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας συνεχίζει να υπερτερεί του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία κέρδισε την «κούρσα της υλικοτεχνικής υποδομής»/«πόλεμο φθοράς» με το ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό και γι' αυτό συνέχισε να κερδίζει έδαφος τους τελευταίους 18 μήνες. Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να χρεοκοπήσουν το Κρεμλίνο, οι απαιτούμενοι πόροι για την παραγωγή παραμένουν άμεσα διαθέσιμοι και το σαμποτάζ δεν είχε αντίκτυπο στις γραμμές συναρμολόγησης. Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν μπόρεσε να σταματήσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, αλλά δεν μπόρεσε να αυξήσει ούτε το δικό του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιουργώντας έτσι ένα αγεφύρωτο χάσμα που αποδυναμώνει την Ουκρανία περισσότερο από εβδομάδα σε εβδομάδα.

2. Η Ουκρανία πασχίζει να αναπληρώσει τις εξαντλημένες στρατιωτικές της τάξεις

Η ήττα του ΝΑΤΟ στον προαναφερθέντα στρατιωτικο-βιομηχανικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η συνακόλουθη αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας και τα επακόλουθα κέρδη της Ρωσίας επί του εδάφους συνδυάστηκαν για να τρομάξουν τους Ουκρανούς άνδρες από το να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις και να συμβάλουν στην αναπλήρωση των εξαντλημένων τάξεών τους. Χωρίς αρκετούς στρατιώτες, η Ουκρανία δεν μπορεί να συγκρατήσει με σιγουριά τις προόδους της Ρωσίας, διακινδυνεύοντας έτσι μια επικείμενη κατάρρευση κατά μήκος του μετώπου. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι αριθμών, και η Ουκρανία συνεχίζει να τείνει προς τα κάτω.

3. Λιγότερος εξοπλισμός και στρατεύματα σημαίνουν μεγαλύτερη δυσκολία στην οικοδόμηση νέων αμυντικών συστημάτων

Ο ρυθμός με τον οποίο η Ρωσία κέρδισε πρόσφατα έδαφος στο Ντονμπάς καταπονεί τις υπάρχουσες αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας όσο ποτέ άλλοτε, αναγκάζοντάς την έτσι να χτίσει νεότερες πιο πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Παρόλο που ο Ζελένσκι απαίτησε να γίνει αυτό στα τέλη του περασμένου έτους, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και στρατευμάτων για την ανάσχεση της ρωσικής προέλασης και την ταυτόχρονη εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος. Η διάρρηξη του μετώπου για την οποία προειδοποίησε η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας είναι τώρα πιο πιθανή από ποτέ.

4. Η πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να αποτελεί Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από την Ουκρανία

Η Επιτροπή προειδοποιούσε επίσης στο ίδιο μήνυμα του Φεβρουαρίου ότι η πολιτική αναταραχή μπορεί να εκραγεί τον επόμενο μήνα, περίπου την ώρα που η θητεία του Ζελένσκι λήγει στις 21 Μαΐου. Ισχυρίστηκαν βέβαια  η Ρωσία θα βρισκόταν πίσω από αυτό, κάτι που επίσης προκάλεσε στους εταίρους του να πιστέψουν ψευδώς στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια πραγματική απάντηση στα αυξανόμενα προβλήματα. Ο αυταρχισμός, η διαφθορά, η βίαιη επιστράτευση, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη ενός ρεαλιστικού τελικού παιχνιδιού εξοργίζουν τους Ουκρανούς.

5. Η Ουκρανία συνεχίζει να πιστεύει πως ξέρει καλύτερα από τις ΗΠΑ

Η διμερής έκθεση post mortem της Washington Post για την αποτυχημένη αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού αποκάλυψε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους απέτυχε ήταν πως η Ουκρανία αρνήθηκε να ακούσει τις συμβουλές των ΗΠΑ. Το πρόβλημα αυτό αποδίδεται στον Ζελένσκι και πιο πρόσφατα πήρε τη μορφή ότι διέταξε τις δυνάμεις του να επιτεθούν στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές σε πείσμα των ΗΠΑ εις βάρος πιο σημαντικών από άποψη τακτικής στόχων. Στην πραγματικότητα, όμως, φταίνε οι ίδιες οι ΗΠΑ, αφού τα μέσα ενημέρωσης τους τον έπεισαν πως είναι «θεός μεταξύ των ανθρώπων».

----------
Αυτές οι άλυτες προκλήσεις έχουν συγκλίνει για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη κρίση για την Ουκρανία, την οποία ο αρχιστράτηγος Σύρσκι δεν είναι σε θέση να επιλύσει, γι' αυτό και ενημέρωσε με ειλικρίνεια τους εταίρους της Ουκρανίας ότι «η δύσκολη επιχειρησιακή και στρατηγική κατάσταση... έχει την τάση να επιδεινωθεί». Αν η Ουκρανία δεν συμφωνήσει να αποστρατιωτικοποιήσει τις περιοχές που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχό της ανατολικά του Δνείπερου και να τις μετατρέψει σε νεκρή ζώνη, το μέτωπο μπορεί να καταρρεύσει μέχρι το καλοκαίρι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε συνθηκολόγηση είτε σε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail