«Το Βερολίνο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σφοδρούς αντιπάλους της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπάθειας να επιτάξει μέρος των σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών που έχουν δεσμευτεί. [...] Η Γερμανία φοβάται πως η κατάσχεση, αντί της δέσμευσης, των κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να εμπνεύσει νέες αξιώσεις εναντίον της για εγκλήματα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Βερολίνο δήλωσε ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε ιδιώτες να μηνύουν κράτη σε ξένα δικαστήρια και πως τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από τη δήμευση. Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η παραβίαση αυτής της αρχής στην περίπτωση της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μακροχρόνια νομική θέση της Γερμανίας, ανέφερε η εφημερίδα.
Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι χώρες της G7 και η ΕΕ έχουν παγώσει σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι δυτικές χώρες αναζητούν ενεργά έναν τρόπο να κατασχέσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα παραδώσουν στο Κίεβο.
Στις 23 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε το μπλοκ να κατασχέσει όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις για την Ουκρανία. Αυτό έρχεται μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενός σχεδίου νόμου στις 20 Απριλίου για τη μεταφορά των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοιες αποφάσεις «θα ήταν ένα ακόμη βήμα στην περιφρόνηση όλων των κανόνων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κλοπή, σημειώνοντας ότι τα βήματα αυτά δεν στοχεύουν μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας.