Η Σερβική Δημοκρατία θα παρουσιάσει σχέδιο για τη διάσπαση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης - Σέρβος ηγέτης

 ΕLVΙS ΒΑRUΚCIC / ΑFΡ
Freepen.gr - Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα παρουσιάσει προτάσεις για ειρηνική απόσχιση από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντός 30 ημερών, δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής Μίλοραντ Ντόντικ. Σύμφωνα με τον Σέρβο ηγέτη, η σημερινή ρύθμιση της χώρας είναι δυσλειτουργική.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαιρέθηκε στην εθνοτικά σερβική Republika Srpska και σε μια ομοσπονδία που διοικείται από τους Βόσνιους μουσουλμάνους και τους Κροάτες, βάσει της συμφωνίας του Ντέιτον του 1995 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Ο Ντόντικ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν ανέκαθεν ένα ξένο σχέδιο χωρίς καμία πιθανότητα επιτυχίας. Δεν υπάρχουν λογικοί ή ιστορικοί λόγοι για την ύπαρξη της χώρας, έχει επιμείνει, και «το μόνο λογικό πράγμα είναι η διαίρεσή της». Αυτό θα ένωνε όλους τους Σέρβους που βρέθηκαν να ζουν σε διαφορετικές χώρες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

«Στις επόμενες 30 ημέρες θα προταθεί μια συμφωνία για ειρηνική οριοθέτηση», έγραψε ο Ντόντικ στο Χ (πρώην Twitter) την Πέμπτη, προσθέτοντας: «Σήμερα ξεκινάμε με μια επίσημη απόφαση να επιδιώξουμε μια ειρηνική οριοθέτηση».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη επί ψηφίσματος που πρότειναν η Γερμανία και η Ρουάντα για τον ορισμό της 11ης Ιουλίου ως Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995 - ένα βήμα στο οποίο αντιτίθενται ο Ντόντικ και η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Ο σερβικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει σε αυτή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό που έκαναν οι Βόσνιοι με το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα είναι παράνομο και δε σεβάστηκαν τους Σέρβους", υποστήριξε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail