Καθαρό θέατρο: Μπάιντεν-Νετανιάχου για τη Ράφα

Παρά τις δημόσιες διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ για τη Γάζα, οι συνεχιζόμενες προμήθειες όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ υποδηλώνουν ότι η διχόνοια είναι περισσότερο θέαμα στα μέσα ενημέρωσης παρά αλλαγή πολιτικής.

Με το Ισραήλ να εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να αντιστρέψει τη σημερινή εικόνα ήττας του στη Γάζα, μια άλλη δημόσια αντιπαράθεση - μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου - εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Abdel Qader Osman - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι σταμάτησε την αποστολή όπλων ακριβείας προς το Ισραήλ για να αποτρέψει μια μεγάλη επιχείρηση στη νότια Γάζα, όπου περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο, ενώ ο Νετανιάχου απειλεί να συνεχίσει τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια της Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του στο CNN την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: "Δεν προμηθεύω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για την αντιμετώπιση της Ράφα, για την αντιμετώπιση των πόλεων - που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα".

Στο οποίο ο Νετανιάχου απάντησε το ίδιο βράδυ, σε μια συζήτηση μέσω podcast με τον Αμερικανοεβραίο δημοσιογράφο Dan Senor: "Αν πρέπει να σταθούμε μόνοι μας, θα το κάνουμε, γιατί είμαι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, του ενός και μοναδικού εβραϊκού κράτους, και δε θα πέσουμε".

Με μια πρώτη ματιά, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων που διαδραματίζονται στην πολιτική σκηνή και στα μέσα ενημέρωσης έμοιαζαν ελπιδοφόρες για τα μέρη που επιθυμούν να τερματίσουν την παλαιστινιακή αιματοχυσία επτά μήνες μετά την έναρξη της βίαιης επίθεσης του Τελ Αβίβ στη Γάζα.

Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συχνά συλληφθεί από την κάμερα να καυχιέται για τον έλεγχο του Ισραήλ στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, μπορεί να κέρδισε αυτόν τον γύρο. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι προειδοποιήσεις και οι απειλές του Μπάιντεν σχεδόν εξανεμίστηκαν.

Ξεκίνησε με έναν καταιγισμό αμερικανών πολιτικών που βγήκαν στο τηλεοπτικό κύκλωμα για να κατακεραυνώσουν τον εν ενεργεία πρόεδρό τους επειδή παρεκκλίνει από την πολεμική ατζέντα του Ισραήλ, με ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν την απόφαση του Μπάιντεν ως «ενθάρρυνση του αντισημιτισμού».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, Τζακ Λιού, ακολουθώντας το σενάριο του υπουργού Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι «βασικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη βασική σχέση» - ότι μόνο μια παρτίδα αμερικανικών πυρομαχικών πάγωσε, αλλά όλα τα άλλα συνεχίζουν να ρέουν «κανονικά».

Και η ήπια πρωτοβουλία του Μπάιντεν έληξε αποφασιστικά την Τρίτη, όταν η κυβέρνησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο πως σχεδιάζει τη μεταφορά όπλων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ήξερε σίγουρα πώς να περιστρέφει τις βίδες.

Επιβεβαίωση του status quo

Καθώς επρόκειτο για την πρώτη ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πολλά αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν την ένταση των ανταλλαγών ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης απόκλισης μεταξύ μιας κυβέρνησης Μπάιντεν που ανησυχεί "για τις ζωές των αμάχων" και μιας κυβέρνησης Νετανιάχου που επιδιώκει να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ισχύ που έχασε στις 7 Οκτωβρίου με την επιχείρηση "Al-Aqsa Flood" και τα αντίποινα του Ιράν στις 13 Απριλίου.

Μιλώντας στο The Cradle, ο πολιτικός αναλυτής Hussein al-Dirani, με έδρα την Αυστραλία, λέει:

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι η κύρια υπεύθυνη για τον πόλεμο εξόντωσης που ασκούν οι σιωνιστικές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστινίων τώρα, στο παρελθόν και στο μέλλον, και η οντότητα δεν είναι παρά ένας από τους βραχίονες του αμερικανικού κακού στην αραβική και ισλαμική περιοχή. Ο Μπάιντεν μπορεί, μέσα σε μία ημέρα ή και λιγότερο, να σταματήσει αυτή τη σφαγή μέσω μιας διαταγής προς τους ηγέτες της επίθεσης με το εξής περιεχόμενο: "Σταματήστε τον πόλεμο τώρα", και θα σταματήσει αμέσως.

Η δέσμευση της Δύσης στο Σιωνισμό

Οι ρίζες της σημερινής σύγκρουσης παραμένουν πανάρχαιες: η εμφύτευση της ισραηλινής οντότητας στη Δυτική Ασία, ένα σχέδιο του παγκόσμιου σιωνισμού που προέρχεται από τη "Διάσκεψη του Χέρτσλ" στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εδώ και δεκαετίες, κανένας Αμερικανός ή Ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης δεν είχε την επιλογή να σταματήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ. Το παγκόσμιο ισραηλινό λόμπι, που έχει πλέον εδραιωθεί βαθιά στους δυτικούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογραφικούς και οικονομικούς θεσμούς, έχει ως στόχο να προστατεύσει την ύπαρξη του Ισραήλ με κάθε κόστος, να το σταθεροποιήσει στην περιοχή και να ωθήσει τις αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, εξηγεί ο πολιτικός δημοσιογράφος της Υεμένης Οσάμα Σάρι.

Ο Sari, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του πρακτορείου Τύπου της Υεμένης, λέει στο The Cradle ότι ο Biden δεν μπορεί να εγκαταλείψει το Ισραήλ σε αυτό το στάδιο, με τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να πλησιάζουν το Νοέμβριο και να αντιμετωπίζει μεγάλη εσωτερική πίεση από την αντιπολεμική νεολαία των ΗΠΑ και τους βασικούς ψηφοφόρους των μειονοτήτων.

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν πως η απειλή του Μπάιντεν να διακόψει τα επιθετικά όπλα προς το Ισραήλ ήταν ένα τέχνασμα για να κερδίσει πόντους με τους ανήσυχους, απογοητευμένους ψηφοφόρους του και για να ωθήσει το Ισραήλ να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία το Τελ Αβίβ απέρριψε πρόσφατα.

Άλλοι, όπως ο αναλυτής Ντιρανί, υποστηρίζουν ότι τα πολιτικά τεχνάσματα του Μπάιντεν δεν μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά την προεδρική αναμέτρηση, επειδή ο Μπάιντεν και ο κύριος ανταγωνιστής του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είναι αμφότεροι γνωστοί, μακροχρόνιοι, μέχρι το κόκκαλο υποστηρικτές του Ισραήλ.

Θεατρικές εντάσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Η βραχύβια δημοσιογραφική στρατηγική του Μπάιντεν είχε ως στόχο να προωθήσει την ιδέα ότι η Ουάσιγκτον είναι δυσαρεστημένη με την αδιαλλαξία του Νετανιάχου και την επιμονή του να εισβάλει στη Ράφα για να διαπράξει ακόμη περισσότερες σφαγές - στρέφοντας την παγκόσμια και αμερικανική κοινή γνώμη ακόμη περισσότερο εναντίον του Ισραήλ - παρά το γεγονός πως η Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της αιγυπτιακής-καταριανής πρότασης.

Πέρα από τη ρητορική και την στάση, η θέση των ΗΠΑ απέναντι στη Γάζα δε διαφέρει ουσιαστικά από τη θέση του Ισραήλ και μπορεί να είναι ακόμη πιο παρορμητική και παράλογη. Αν δεν υπήρχε η πρωτοφανής στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ από την πρώτη ημέρα αυτού του γύρου συγκρούσεων, ο πόλεμος στη Γάζα θα είχε σταματήσει έξι μήνες νωρίτερα. Το Ισραήλ δεν θα ήταν επίσης σε θέση να αντέξει τα αντίποινα του Ιράν τον Απρίλιο χωρίς τον αμερικανικό στρατό να ηγείται όλων των αμυντικών επιχειρήσεων, ούτε καν να ελπίζει ότι θα μπορούσε να ανακόψει τις συνδυασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άξονα Αντίστασης της περιοχής.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ έχουν μια μακρά ιστορία χρήσης της εξουσίας βέτο τους για να προστατεύσουν το Ισραήλ. Από τα 262 ψηφίσματα στα οποία έχει ασκηθεί βέτο από την ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, η Ουάσινγκτον έχει ασκήσει το βέτο της 116 φορές σε θέματα που σχετίζονται με την Παλαιστίνη.

Χρησιμοποίησε αυτή την εξουσία 80 φορές για να εμποδίσει την καταδίκη του Ισραήλ και 36 φορές κατά των νόμων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, με το τελευταίο βέτο να ασκείται μόλις πριν από ένα μήνα.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέχουν επίσης συστηματικά κάλυψη στο Ισραήλ, ισχυριζόμενοι παράλογα ότι το κράτος κατοχής υπερασπίζεται τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και πως οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει καμία παραβίαση στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών ξεπερνά τους 35.000 και ο αριθμός των τραυματιών τους 78.000.

Ποιανού είναι οι κόκκινες γραμμές;

Αυτή η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη του Ισραήλ, παρά τις μουρμούρες σε ορισμένους διαδρόμους της Beltway πως το Τελ Αβίβ μετατρέπεται σε "βάρος των ΗΠΑ", εγείρει το ερώτημα αν υπάρχει κάποια αμερικανική κόκκινη γραμμή για τις κακόβουλες ισραηλινές συμπεριφορές. Ο συντάκτης Sari από την Υεμένη δεν βλέπει τους Αμερικανούς να χαράζουν καμία γραμμή για το Ισραήλ, όποιο κι αν είναι το έγκλημα:

Μέχρι τώρα, κανένα διεθνές μέρος δεν ήταν σε θέση να ταξινομήσει τις κόκκινες γραμμές του Μπάιντεν. Η προσπάθειά του να υπονοήσει ότι επρόκειτο για εισβολή στη Ράφα δεν είναι καθόλου πειστική. Η οντότητα δεν έχει αφήσει καμία κόκκινη γραμμή από την αρχή της επίθεσής της κατά της Γάζας και τα εγκλήματά της επηρέασαν εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία στα οποία εισέβαλε.

Μάλιστα, ο Sari προσθέτει: «Το σημείο αυτό δεν αντανακλά πραγματική σοβαρότητα, καθώς ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν δήλωσαν το Νοέμβριο πως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές που θα εμπόδιζαν την στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ κατά της Χαμάς».

Ο δημοσιογράφος Ντιρανί συμφωνεί, αντανακλώντας την αυξανόμενη αραβική άποψη ότι οι ΗΠΑ απλώς σκηνοθετούν τα πράγματα και δείχνουν μικρή πρόθεση να πιέσουν το Τελ Αβίβ για μια λύση αυτού του βάναυσου πολέμου:

Ο Μπάιντεν θέλει να πει στον Νετανιάχου πως αντί να διαπράττει 100 σφαγές την ημέρα στη Ράφα, θα πρέπει να διαπράττει 90 σφαγές. Γι' αυτό και δεν έφτασε τις 100, δηλαδή οι σφαγές θα πρέπει να είναι ανάλογες με τη βιαιότητα της Αμερικής και όχι με τη γνωστή βιαιότητα του Νετανιάχου.

Ο Dirani εκτιμά περαιτέρω, με βάση τις δηλώσεις τους, ότι όλες οι παρατάξεις του Άξονα Αντίστασης κατανοούν πως οι ΗΠΑ είναι συνένοχες στη γενοκτονία της Γάζας και είναι τελικά η βασική αιτία όλων των τραγωδιών, των πληγών και των πολέμων στην περιοχή.

Πέρα από το δάχτυλο, αυτή η αντίληψη της συνενοχής των ΗΠΑ στη Γάζα αυξάνεται γρήγορα στον παγκόσμιο διάλογο. Οι προσπάθειες για εκποίηση και μποϊκοτάζ του Ισραήλ αυξάνονται- πολλοί από αυτούς τους στόχους είναι εργοστάσια όπλων και εταιρείες μεταφορών και εφοδιασμού.

Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, οδηγώντας σε συνολική κατάρρευση των αμερικανικών συμφερόντων στη Δυτική Ασία. Όπως έδειξαν οι αποκλεισμοί των πλωτών οδών της Υεμένης, τα ιρανικά χτυπήματα και οι στρατηγικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι βολές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της παλαιστινιακής αντίστασης και της ιρακινής αντίστασης, σήμερα είναι οι ηγέτες του Άξονα που θέτουν αυτές τις κόκκινες γραμμές, όχι οι δυτικές δυνάμεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail