Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ ζητά να "εξουδετερωθεί" το Καλίνινγκραντ

Sputnik / Mikhail Golenkov
Freepen.gr - Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης πρότεινε στα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να "εξουδετερώσουν" το δυτικότερο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εάν η Μόσχα θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρατών της Βαλτικής.

Το Καλίνινγκραντ (πρώην Κόνιγκσμπεργκ) ανήκε στη Γερμανία μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν παραδόθηκε στην ΕΣΣΔ βάσει της Συμφωνίας του Πότσνταμ. Παρέμεινε μέρος της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και, μετά από πολλά διαδοχικά κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ, βρέθηκε πλήρως περικυκλωμένο από τα μέλη του μπλοκ.

Σε άρθρο του στο Bloomberg, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, την ώρα που η Ρωσία γιόρταζε την 79η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Σταυρίδης περιέγραψε τις απόψεις του για το Καλίνινγκραντ ως το τελευταίο εναπομείναν ενοχλητικό στοιχείο που εμποδίζει τη Βαλτική Θάλασσα να μετατραπεί σε "λίμνη του ΝΑΤΟ".

"Μια ματιά σε έναν χάρτη δείχνει ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι εντελώς) αλήθεια - η ακτογραμμή έχει μερικά κομμάτια ρωσικού εδάφους. Το υπόλοιπο τμήμα της παράκτιας ζώνης βρίσκεται στα χέρια του ΝΑΤΟ: Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία και Δανία", έγραψε ο απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ.

Ο Σταυρίδης εξήρε την περσινή άσκηση Baltic Operations ως μια επίδειξη του "τρόπου με τον οποίο το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του στη Βαλτική Θάλασσα σε όλο το φάσμα της ναυτικής δραστηριότητας" για να στείλει ένα "δυσοίωνο μήνυμα" στη Ρωσία.

"Αναζητήστε το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τη λίμνη του στη Βαλτική για να ασκήσει πίεση στο μικροσκοπικό Καλίνινγκραντ, το οποίο λειτουργεί ως γεωγραφική σφήνα μεταξύ των βαλτικών κρατών του ΝΑΤΟ - Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - και της υπόλοιπης συμμαχίας", έγραψε ο Stavridis. "Σε περίπτωση πολέμου, το Καλίνινγκραντ θα πρέπει να εξουδετερωθεί, ώστε οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις -που πιθανότατα επιχειρούν μέσω του υποτελούς κράτους της Μόσχας, της Λευκορωσίας- να μην μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του κρίσιμου διαδρόμου Σουβάλκι".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail