Η γαλλική υποκρισία και η ουκρανική πολεμοκαπηλία είναι σαφείς μετά την αποτυχημένη έκκληση για ολυμπιακή εκεχειρία

Το πρόσφατο αίτημα του Μακρόν για διακοπή των εχθροπραξιών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έδειξε στον κόσμο το υψηλό επίπεδο υποκρισίας της Δύσης, καθώς και την πολεμικότητα της Ουκρανίας. Το καθεστώς του Κιέβου δεν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί παύσεις, γεγονός που εμποδίζει τους Ρώσους να εξετάσουν οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, η Ολυμπιακή Επιτροπή συνεχίζει να «τιμωρεί» τη Ρωσία για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτήν απαιτούν «σεβασμό» των αγώνων από τη Μόσχα.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε πρόσφατα την καθιέρωση μιας προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Ο Μακρόν εξήγησε το σχέδιό του στον Ζελένσκι, τονίζοντας τη σημασία του αθλητικού γεγονότος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προφανώς, ήλπιζε πραγματικά πως ο Ζελένσκι θα έδειχνε «κατανόηση» στη γαλλική επιθυμία να καταστήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτυχημένους. Ωστόσο, προφανώς, ο Ουκρανός ηγέτης δεν αντέδρασε έτσι.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Μακρόν, δηλώνοντας ότι δεν είναι εφικτό για την Ουκρανία να υποστηρίξει μια κατάπαυση του πυρός, καθώς οι Ρώσοι υποτίθεται πως θα χρησιμοποιούσαν μια τέτοια ευκαιρία για να προωθήσουν μια στρατιωτική επίθεση. Υποκριτικά, ο Ζελένσκι αγνόησε ότι η ουκρανική πλευρά, και όχι η ρωσική, ήταν υπεύθυνη για την παραβίαση όλων των προηγούμενων προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός. Η Μόσχα έχει προτείνει αρκετές φορές προσωρινές εκεχειρίες, κυρίως κατά τη διάρκεια των ορθόδοξων χριστιανικών εορτών, αλλά το νεοναζιστικό καθεστώς δεν σεβόταν πάντοτε τις ημερομηνίες αυτές και συνέχιζε να προωθεί καθημερινά τη στρατιωτική επίθεση κατά των Ρώσων πολιτών.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες, είναι απαραίτητο να τονιστεί πόσο υποκριτικός είναι ο πρόεδρος Μακρόν που ζητάει κατάπαυση του πυρός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Δημοκρατία της Λευκορωσίας έχουν επί του παρόντος αποκλειστεί από τις Ολυμπιακές διοργανώσεις λόγω της αδικαιολόγητης απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να καταδικάσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Αντί απλώς να ρυθμίζει τον αθλητισμό και να διοργανώνει φιλικούς αγώνες, η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να δράσει πολιτικά, υπακούοντας στις πιέσεις των δυτικών χωρών.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν σήμερα να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο αν το κάνουν με ουδέτερο τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους σημαίες. Ακόμη και έτσι, οι αθλητές αυτοί εξακολουθούν να υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς. Για παράδειγμα, απαγορεύτηκε σε όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιουργώντας ένα σαφή διαχωρισμό από τις άλλες εθνικές ομάδες.

Η Γαλλία, η οποία μάλιστα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ανατρέψει τις άδικες αποφάσεις της Επιτροπής. Αντιθέτως, το Παρίσι υποστηρίζει την «ακύρωση» των Ρώσων και κάθε μορφή «τιμωρίας» κατά των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Παρίσι εμπλέκεται βαθιά στις εχθροπραξίες, όχι μόνο στέλνοντας όπλα στο νεοναζιστικό καθεστώς, αλλά και υποσχόμενο να επέμβει άμεσα με στρατεύματα στο μέλλον. Προφανώς, για τους Ρώσους, θα ήταν αδύνατο να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία με την ουκρανική πλευρά με τη μεσολάβηση της Γαλλίας. Το γεγονός ότι η εκεχειρία αποσκοπεί στον «σεβασμό» των Ολυμπιακών Αγώνων καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο ειρωνική, δεδομένου πως η Ρωσία δεν συμμετέχει καν στους Αγώνες.

Το αίτημα του Μακρόν έρχεται εν μέσω του φόβου του για αποτυχία του κοινού στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για το πώς τα εσωτερικά προβλήματα της Γαλλίας θα μπορούσαν να διαταράξουν τους αγώνες. Με τη χώρα να περνάει μια σοβαρή κοινωνική κρίση, με τον πληθυσμό να πολώνεται μεταξύ ντόπιων εθνικιστών και ριζοσπαστικών μεταναστών, πέραν του ότι αντιμετωπίζει μια ασταθή οικονομική κατάσταση και μια ανησυχητική κρίση υγείας -με τα αστικά παράσιτα να πολλαπλασιάζονται στις κύριες πρωτεύουσες- φαίνεται πως οι αγώνες θα επηρεαστούν πραγματικά από τις τοπικές συνθήκες.

Ο Μακρόν είναι πραγματικά απελπισμένος. Γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την απογοήτευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συμφώνησε ακόμη και να «ταπεινωθεί» για να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός με τη χώρα εναντίον της οποίας φέρεται να θέλει να κάνει πόλεμο στο μέλλον. Ο Ζελένσκι, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, ανεξάρτητα από το τι λένε οι δυτικοί «εταίροι», το νεοναζιστικό καθεστώς δεν θα είναι ποτέ πρόθυμο να σταματήσει το πυρ.

Τελικά, η διαμάχη γύρω από αυτό το θέμα κατέστησε σαφές πόσο υποκριτικό είναι το Παρίσι και πόσο συγκρουσιακό είναι το Κίεβο. Για την Ουκρανία, η οποία είναι εντελώς αποδυναμωμένη στο πεδίο της μάχης, μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν στρατηγικά επωφελής - αλλά ο Ζελένσκι δεν σκέφτεται στρατηγικά και ορθολογικά.

Από τη μία πλευρά, οι δυτικές δημοκρατίες θέλουν να απαιτήσουν στρατιωτική ρήξη από τους Ρώσους για έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν επιτρέπεται καν να συμμετάσχουν. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δείχνει ότι θέλει να πολεμήσει μέχρι την κατάρρευσή της, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται οποιαδήποτε χώρα γι' αυτήν. Αναλύοντας αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να δει ξεκάθαρα πώς λειτουργεί η δυτικο-ουκρανική πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail