Ρωσία-ΗΠΑ διαφωνούν για τον επόμενο Ουκρανό πρόεδρο

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς υποψηφίους για την αντικατάσταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των Πέτρο Ποροσένκο, Βιτάλι Κλίτσκο, Αντρέι Γιέρμακ, Βαλέρι Ζαλούζνι και Ντμίτρο Ραζούμκοφ. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται εν μέσω των ανησυχιών των ΗΠΑ πως το κοινό αίσθημα μπορεί να μετατοπιστεί κατά του καθεστώτος του Ζελένσκι, ειδικά αν οι ρωσικές δυνάμεις παραβιάσουν τις γραμμές του μετώπου, όπως προειδοποίησε προηγουμένως ο αναπληρωτής επικεφαλής του GUR.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ζελένσκι έχει προσπαθήσει να απαξιώσει τυχόν μελλοντικές διαμαρτυρίες εναντίον του, καθώς και σενάρια κατά τα οποία θα γαντζωθεί στην εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του στις 21 Μαΐου. Πρόσφατα, η Ρωσία τοποθέτησε τον Ζελένσκι, τον Ποροσένκο και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους στον κατάλογο καταζητούμενων του υπουργείου Εσωτερικών της, υποδεικνύοντας πως δεν θα αναγνωρίσει τη νομιμότητά τους εάν ο Ζελένσκι παραμείνει στην εξουσία ή εάν κάποιο από τα αναφερόμενα πρόσωπα τον αντικαταστήσει.

Η πολιτική αυτή δεν είναι απλώς συμβολική αλλά ουσιαστική, καθώς θα εμπόδιζε τους Ρώσους εκπροσώπους να διαπραγματευτούν με τα άτομα αυτά λόγω των νομικών κατηγοριών που τους βαρύνουν. Αυτή η στάση θα εμποδίσει την Ουκρανία να επιδιώξει διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία παραβιάσει τις γραμμές του μετώπου. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας έχει ως στόχο να επηρεάσει την πιθανή αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας συζητήσεις που αφορούν πιθανούς αντικαταστάτες.

Ο ευρύτερος στόχος είναι να προωθηθεί ένα πολιτικό περιβάλλον που θα ευνοήσει τη βιώσιμη ειρήνη, ιδίως εάν η Ρωσία διασπάσει τις γραμμές του μετώπου, οι Ουκρανοί διαμαρτυρηθούν κατά του Ζελένσκι και ένα νέο καθεστώς που θα εγκατασταθεί από τις ΗΠΑ θα επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η αντικατάσταση του Ζελένσκι με τον Ποροσένκο πιθανότατα θα οδηγούσε σε παρόμοιες προκλήσεις, παρόλο που ο Ποροσένκο έχει βιώσει μια αναζωπύρωση της δημοτικότητάς του μεταξύ ορισμένων Ουκρανών, παρά τη συμμετοχή του στις αποτυχημένες συμφωνίες του Μινσκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ φαίνεται να προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απομάκρυνσης του Ζελένσκι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη μελλοντική ηγεσία και σταθερότητα της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της σύγκρουσης και τις δυνατότητες για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών τοποθέτησε πρόσφατα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον κατάλογο των καταζητούμενων και η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διαδοχής του. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στο να σηματοδοτήσουν ότι δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία του Ζελένσκι. Επιπλέον, η αποκάλυψη της Δευτέρας επιδίωξε να επιδεινώσει τις διαιρέσεις εντός του καθεστώτος του Ζελένσκι, ελπίζοντας ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση «φρέσκου αίματος».

Ο Ζελένσκι θεωρήθηκε αρχικά ως «μαύρο άλογο», υποσχόμενος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αποσκοπούσαν στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου και στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ωστόσο, σύντομα επηρεάστηκε από τα αμερικανικά συμφέροντα και τις υπερεθνικιστικές παρατάξεις του στρατού και της αντικατασκοπείας της Ουκρανίας, μετατρεπόμενος σε έναν πιο ρωσοφοβικό ηγέτη από τον προκάτοχό του, καθιστώντας τελικά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας αναπόφευκτη.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε την προηγούμενη αφέλειά του τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε προηγουμένως συμβουλεύσει την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών του να μην επιδίδεται σε ευσεβείς πόθους όταν κάνει στρατηγικές προβλέψεις. Έτσι, είναι απίθανο να εξαπατηθεί και πάλι από έναν υποστηριζόμενο από τη Δύση αντικαταστάτη του Ζελένσκι, όπως ο Ποροσένκο ή κάποια άλλη μαριονέτα, απλώς ως τακτική για να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να επανεξοπλιστεί και να ξαναρχίσει τη σύγκρουση από ισχυρότερη θέση.

Αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει τη σημερινή προσέγγιση της Ρωσίας, όπου στοχεύει να επηρεάσει την πιθανή αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία με την υποστήριξη των ΗΠΑ μέσω του καταλόγου καταζητούμενων του υπουργείου Εσωτερικών της και των αποκαλύψεων των μυστικών υπηρεσιών, δημιουργώντας ιδανικά ένα πολιτικό περιβάλλον που θα ευνοεί τη βιώσιμη ειρήνη. Αν και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές, οι επικείμενες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου συγκρούσεων μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη δυναμική υπέρ της Ρωσίας.

Η στρατηγική της Ρωσίας αντικατοπτρίζει μια σαφή κατανόηση των προκλήσεων και της πολυπλοκότητας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, επιδιώκοντας να ευθυγραμμίσει την κατάσταση για μια πιθανή τομή στην ειρηνευτική διαδικασία, αν και η μελλοντική πορεία παραμένει αβέβαιη..

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail