Η Βραζιλία αξιοποιεί στο έπακρο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ρόιτερς
Σύμφωνα με τον Niels Rasmussen, επικεφαλής ναυτιλιακό αναλυτή της BIMCO, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022 στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν ανακατευθύνει το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου σε νέες αγορές. Η Ινδία και η Κίνα έχουν απορροφήσει κυρίως αργό πετρέλαιο και βρώμικα πετρελαιοειδή, ενώ η Τουρκία και η Βραζιλία έχουν γίνει σημαντικοί αγοραστές καθαρών πετρελαιοειδών (CPP). Ειδικότερα, οι εισαγωγές ρωσικών CPP από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 135% σε ετήσια βάση.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος προμηθευτής CPP της Βραζιλίας, επωφελούμενες από τις ισχυρές εμπορικές σχέσεις, τη γεωγραφική εγγύτητα και τα συνεπή πρότυπα ποιότητας των προϊόντων. Στο αποκορύφωμά τους, οι ΗΠΑ προμήθευαν σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών CPP της Βραζιλίας. Ωστόσο, η δυναμική αυτή έχει αλλάξει. Από τον Απρίλιο του 2023, η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο κύριος προμηθευτής CPP στη Βραζιλία. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς τη Βραζιλία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί.

Μετά τις κυρώσεις της ΕΕ, οι βραζιλιάνικες εισαγωγές CPP από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές του 2023, με μέσο όρο σχεδόν 650.000 τόνους τους τελευταίους οκτώ μήνες του έτους. Το 2024, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε περαιτέρω, με μηνιαίες ποσότητες κατά μέσο όρο 830.000 τόνων τους πρώτους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον Rasmussen.

Επί του παρόντος, η Ρωσία προμηθεύει το 50% των εισαγωγών CPP της Βραζιλίας, ενώ οι ΗΠΑ συνεισφέρουν μόνο το 13%. Επιπλέον, το 16% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών CPP αποστέλλεται στη Βραζιλία, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού CPP μετά την Τουρκία, η οποία αντιπροσωπεύει το 29% των ρωσικών εισαγωγών CPP.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν μια σημαντική μετατόπιση των παγκόσμιων προτύπων του ενεργειακού εμπορίου, που επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές κυρώσεις και τις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μετατόπιση των προμηθευτών δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στα μεγέθη των πλοίων που μεταφέρουν τις εισαγωγές καθαρών πετρελαιοειδών (CPP) της Βραζιλίας. Τα πλοία μεσαίου βεληνεκούς (MR) και μεγάλου βεληνεκούς 2 (LR2) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% όλων των όγκων που εκφορτώνονται στη Βραζιλία.

Οι μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία προς τη Βραζιλία έχουν ωφελήσει όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Από την αρχή του έτους, τα τονοχιλιόμετρα για τις εισαγωγές CPP της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τη μείωση των όγκων κατά 3%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της μέσης απόστασης πλεύσης κατά 9%. Η ανακατεύθυνση των αμερικανικών εξαγωγών από τη Βραζιλία προς την Ευρώπη δεν επηρέασε σημαντικά τις αποστάσεις πλεύσης.

Οι νέες αγοραστικές συνήθειες της Βραζιλίας συνέβαλαν στην αύξηση κατά 3% των μέσων αποστάσεων πλεύσης για τους παγκόσμιους όγκους CPP από το 2022 έως το 2023. Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει περαιτέρω σε αύξηση 4% το 2024.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βραζιλία θα μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι ποσότητες ενδέχεται να μειωθούν. Τα ρωσικά διυλιστήρια υπέστησαν πρόσφατα επιθέσεις από την Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση των συνολικών εξαγωγών CPP της Ρωσίας. Η Rasmussen σημειώνει πως τον Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές CPP φάνηκε να έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η Βραζιλία εισάγει όλο και περισσότερο καθαρά προϊόντα πετρελαίου (CPP) από τη Ρωσία λόγω διαφόρων παραγόντων. Οι χώρες συχνά επιλέγουν τις πιο προσιτές και αποτελεσματικές επιλογές που είναι διαθέσιμες, και το ρωσικό CPP προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων έχει μειωθεί, με την Ινδία να πρωτοστατεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που αμφισβητεί τον αντίκτυπό τους. Επιπλέον, η συγκαταβατική προσέγγιση της Αμερικής προς τη Λατινική Αμερική έχει ωθήσει χώρες όπως η Βραζιλία να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Οι διπλωματικές προσπάθειες της Ρωσίας και η επιρροή της συμμαχίας BRICS έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την στροφή, ενισχύοντας τους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές συνήθειες αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια ενεργειακή εφοδιαστική. Παρά τις προκλήσεις, η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να προσαρμόζεται, εξασφαλίζοντας τη σταθερή ροή των βασικών πετρελαιοειδών σε τεράστιες αποστάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail