Μετά την στρατιωτική αποτυχία, το Ισραήλ κοιτάει τις αμερικανικές μισθοφορικές ομάδες για ανάπτυξη στη Γάζα

Αφού απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα, το Ισραήλ αναζητά τώρα μια διέξοδο που θα του παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχει την πολιορκημένη περιοχή, αποσύροντας παράλληλα τις δικές του δυνάμεις.

Musa Iqbal - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Σιωνιστικές πηγές μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι συντονίζεται σχέδιο με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών μισθοφορικών ομάδων στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ της κατεχόμενης Παλαιστίνης και της Αιγύπτου.

Η ίδια η Αίγυπτος περιλαμβάνεται επίσης σε αυτές τις συνομιλίες, ανοίγοντας προδοτικά την πόρτα στις μισθοφορικές δυνάμεις να συνεχίσουν τα ίδια εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων με τους Ισραηλινούς - με πιθανώς μεγαλύτερη ατιμωρησία.

Κάνοντας λόγο για «εταιρεία ασφαλείας», η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δεν αποκάλυψε ποια μισθοφορική ομάδα επιστρατεύεται για τη δουλειά. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: δεν υπάρχει τίποτα καλό που μπορεί να προκύψει από αυτή την εξέλιξη. Οι αμερικανικές μισθοφορικές ομάδες είναι ιστορικά υπεύθυνες για μερικά από τα πιο κατάφωρα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη στρατιωτική ιστορία.  

Για παράδειγμα, πάρτε την περίπτωση της Blackwater - τώρα γνωστή ως «Academi» - που πιθανότατα μετονομάστηκε, αφού και μόνο η αναφορά του ονόματος «Blackwater» προκαλεί διεθνή περιφρόνηση. Η Blackwater αναπτύχθηκε τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ, όπου διέπραξε πολυάριθμες σφαγές και μαζικές δολοφονίες.

Διεξήχθησαν έρευνες για τα αδίστακτα εγκλήματά τους, ενώ σπάνια κάποιος λογοδοτούσε.

Περαιτέρω, η μισθοφορική ομάδα βρισκόταν ακόμη και υπό διερεύνηση για λαθρεμπόριο όπλων και για τη δολοφονία ενός Ιρακινού αντιπροέδρου φρουρού το 2006 από μισθοφόρο που χειριζόταν πυροβόλα όπλα υπό την επήρεια μέθης.

Η ελκυστικότητα των μισθοφορικών ομάδων - είτε πρόκειται για τις Blackwater, Northbridge, Triple Canopy ή άλλες - έγκειται στο γεγονός ότι λειτουργούν εκτός των κοινών κανόνων εμπλοκής και πολέμου.

Οι διεθνείς κανόνες εμπλοκής δεν ισχύουν απαραίτητα για τις ιδιωτικές εταιρείες που διαπρέπουν στην υπερβία. Μια γρήγορη εξέταση της ιστορίας των μισθοφορικών ομάδων -ιδιαίτερα των αμερικανικών- αποκαλύπτει μια εξαιρετικά βρώμικη λίστα με εγκλήματα πολέμου.

Και, όταν έρχονται αντιμέτωπες με εκκλήσεις για απόδοση ευθυνών, οι ομάδες αυτές είναι ικανές να φιμώσουν τη διαφωνία μέσω της βίας.

Συγκεκριμένα, το 2007, ένας υπάλληλος της Blackwater - ο Ντάνιελ Κάρολ - απείλησε δύο υπαλλήλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας πως θα μπορούσε να τους σκοτώσει ανά πάσα στιγμή και ότι κανείς δε θα έκανε τίποτα, αφού βρίσκονται στο Ιράκ.

Αν και ορισμένοι Αμερικανοί μισθοφόροι έχουν πράγματι βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου, πολλοί έχουν αθωωθεί ή έχουν τιμωρηθεί με επιεικείς ποινές. Για παράδειγμα, ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε διάσημη χάρη σε πολλούς μισθοφόρους της Blackwater αφού κρίθηκαν ένοχοι για τη σφαγή πολλών ιρακινών πολιτών).

Ο κόσμος έχει δει επί μήνες εγκλήματα πολέμου και ευθεία γενοκτονία που έχουν επιβληθεί στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Αυτή η καταστροφή - που διαπράττεται από το παράνομο καθεστώς του Ισραήλ - δεν έχει σταματήσει από τους παγκόσμιους θεσμούς των οποίων η ίδια η δουλειά είναι να αποτρέπουν τα εγκλήματα πολέμου και τις αδικίες.

Σκεφτείτε τώρα τι μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες στρατιωτικοί εργολάβοι - με άλλα λόγια «μισθοφόροι» - και πολύ πιθανόν να ξεφύγουν. Αυτές οι σκιώδεις ομάδες δε λογοδοτούν σε κανένα διεθνές πρότυπο.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει να εισέλθει στη Ράφα πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες - θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας - κυρίως παιδιών. Έχουν ήδη ξεκινήσει την επίθεση στην πόλη.

Η Ράφα είναι ο τελευταίος τόπος του λεγόμενου «καταφυγίου» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Σε διεθνές επίπεδο, οι κυβερνήσεις έχουν πιέσει το σιωνιστικό καθεστώς να ασκήσει αυτοσυγκράτηση ή να εγκαταλείψει εντελώς την επιχείρηση και να αποδεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - την οποία υπό ορισμένες προϋποθέσεις - το κίνημα αντίστασης της Χαμάς είναι έτοιμο να αποδεχτεί.

Η πρόσληψη μισθοφόρων αίρει τη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ, η εικόνα του οποίου έχει αμαυρωθεί και αντιμετωπίζεται με παγκόσμια αποστροφή και αυξανόμενη απομόνωση.

Οι ομάδες μισθοφόρων μπορεί να διαφημίζονται ως «δυνάμεις ασφαλείας» που «προορίζονται για τη διατήρηση της ειρήνης», αλλά αυτό ιστορικά δεν ήταν ποτέ ο πρωταρχικός τους στόχος σε ξένες χώρες - τους ανατίθεται πάντα να σπέρνουν την αταξία και να οργανώνουν μαζικές σφαγές.

Επιπλέον, οι σιωνιστικές δυνάμεις έχουν απλώς αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της παλαιστινιακής αντίστασης. Ακόμη και τώρα, η Χαμάς και άλλες ομάδες αντίστασης αντιμετωπίζουν τις σιωνιστικές δυνάμεις σε περιοχές όπου το ισραηλινό καθεστώς δήλωσε ότι η Χαμάς δεν αποτελεί πλέον απειλή.

Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να νικήσει την ενωμένη παλαιστινιακή αντίσταση και έχει καλέσει τους Αμερικανούς μισθοφόρους που έχουν διεξάγει παράνομους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού για να το σώσουν από μεγαλύτερη αποτυχία.

Υπάρχει επίσης η συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, ποντάρει σε μια μισθοφορική εταιρεία για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που μπορεί να είναι ακόμη και πολύ αδηφάγα βίαιη για το σιωνιστικό καθεστώς - σφαγιάζοντας Παλαιστίνιους μέχρι να πεθάνουν όλοι ή να φύγουν τρέχοντας.

Τα σιωνιστικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία θα έχει μόνο «περιορισμένες ικανότητες» και οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν την παράδοση βοήθειας και πόρων στους Παλαιστίνιους.

Αλλά ας μην ξεχνάμε την περιβόητη «σφαγή των αλεύρων», όπου σιωνιστικά επιθετικά ελικόπτερα και στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων πεινασμένων Παλαιστινίων που έφτασαν σε ένα φορτηγό παράδοσης βοήθειας.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης το απέρριψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, πλήρως, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν ξένο στρατό να διατηρήσει τον έλεγχο της γης τους. Είναι οι κύριοι της δικής τους γης και των δικών τους πόρων.

Όπως είναι φυσικό, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς πως εξετάζεται η ανάπτυξη μισθοφορικών δυνάμεων στη Γάζα.

Σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο και με τον Τζο Μπάιντεν να συναντά πανελλαδικές διαμαρτυρίες και αηδία όπου κι αν πάει, η παραδοχή ότι απασχολούνται έμπειροι εγκληματίες πολέμου για να αναπτυχθούν στην Παλαιστίνη σίγουρα δεν θα έδινε πολιτικούς πόντους. Θα μπορούσε να είναι αυτοκτονικό.

Ωστόσο, θα πρέπει να υποθέσουμε πως αυτές οι συνομιλίες διεξάγονταν εδώ και πολύ καιρό. Κάθε φορά που τα ιμπεριαλιστικά καθεστώτα προσκρούουν σε τοίχο, η συνήθης ρουτίνα είναι να αναπτύσσουν μισθοφόρους για να ολοκληρώσουν αυτό που οι επίσημες κρατικές δυνάμεις δεν μπορούν.

Δεν είναι μόνο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Δυτική και Κεντρική Ασία, Αμερικανοί μισθοφόροι βρίσκονται στην Ουκρανία να πολεμούν εναντίον της Ρωσίας, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σταματήσει εντελώς σε σημαντικές προόδους.

Αλλού, στην Αφρική, Αμερικανοί μισθοφόροι εμφανίστηκαν στο Κονγκό, προστατεύοντας φυσικά τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε εκμεταλλεύσιμους πόρους - ανθρώπινους και φυσικούς. Αυτά είναι μόνο αυτά που έχουν καταγραφεί.

Οι ιδιωτικές δυνάμεις δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν πού ακριβώς επιχειρούν.

Κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν θα υπερασπιζόταν τη χρήση αυτών των μισθοφόρων αν δεν ήταν υποχρεωμένος. Είναι μια παραδοχή αποτυχίας σε στρατιωτικό επίπεδο και επισύρει πολιτικό πλήγμα στη διεθνή σκηνή.

Οι μισθοφορικές ομάδες από την ομάδα Μότσαρτ έως τη Northbridge είναι κοινώς αποδεκτές ως απελπισμένα μέσα για τη λήψη απελπισμένων μέτρων.

Παρά τη βίαιη απειλή της εισόδου αυτών των έμπειρων εγκληματιών πολέμου στη Γάζα, η ίδια η συζήτηση για την ανάπτυξή τους αποκαλύπτει πως ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ είναι μια πλήρης αποτυχία και ότι αναζητούν μια στρατηγική εξόδου που θα συνεχίσει το status quo του πολέμου και της αιματοχυσίας.

Ωστόσο, ας γίνει γνωστό πως δεν υπάρχει τέτοια έξοδος. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην αποτυχία, στην ταπεινωτική αποτυχία.

* Ο Musa Iqbal είναι ερευνητής και συγγραφέας με έδρα τη Βοστώνη και επικεντρώνεται στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail