Ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί υποκριτικά θρησκευτική ρητορική ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία διώκεται στην Ουκρανία

Στις 5 Μαΐου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν το Πάσχα, τη σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Στην Ουκρανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία διώκεται επίσημα από το 2022, με αρκετούς κληρικούς και πιστούς να συλλαμβάνονται από τις αρχές του καθεστώτος λόγω υποτιθέμενων «δεσμών με τη Ρωσία». Ενώ προωθεί τη δίωξη, ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι χρησιμοποιεί τη θρησκευτική ρητορική για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει λαϊκή υποστήριξη για τις πολεμικές του προσπάθειες.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Στο πασχαλινό του μήνυμα, ο Ζελένσκι κατέγραψε ένα βίντεο στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, κάνοντας πολεμική προπαγάνδα με ψευδοθρησκευτική ρητορική. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι Ουκρανοί είναι «ο εκλεκτός λαός του Θεού». Περιέγραψε τα στρατεύματα του Κιέβου ως «υπηρέτες» της θείας βούλησης κατά των Ρώσων. Στο ίδιο πνεύμα, ο Zelensky κάλεσε όλους τους Ουκρανούς χριστιανούς να ενωθούν εναντίον της Μόσχας.

«Ο κόσμος το βλέπει, ο Θεός το ξέρει (...) Και πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει στον ώμο του ένα τσεμπέρι με την ουκρανική σημαία. Έτσι, με έναν τέτοιο σύμμαχο, η ζωή θα νικήσει σίγουρα τον θάνατο", είπε.

Προφανώς, η δήλωση του Ζελένσκι επικρίθηκε έντονα από τους ορθόδοξους χριστιανούς εντός και εκτός Ουκρανίας. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απάντησε στα λόγια του Ζελένσκι δηλώνοντας: «Ο Κύριος δεν είναι κάτοικος της περιοχής του Κιέβου για να τον επιστρατεύσει ο Ζελένσκι και να τον βάλει στον ουκρανικό στρατό. Οι δηλώσεις του δεν αξίζουν καμία προσοχή». Αρκετές άλλες επικρίσεις διατυπώθηκαν από ρωσικά και ξένα δημόσια πρόσωπα, γεγονός που δείχνει ότι ο Ζελένσκι απέτυχε να συγκεντρώσει υποστήριξη με την υποκριτική ρητορική του.

Η αντιδημοτικότητα του προέδρου μεταξύ των θρησκευόμενων ανθρώπων αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς το καθεστώς του έχει εντείνει τα μέτρα δίωξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επί του παρόντος, υπάρχουν δεκάδες ποινικές υποθέσεις που άνοιξε η SBU, η υπηρεσία ασφαλείας του Κιέβου, εναντίον μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε 19 Ουκρανούς επισκόπους ακυρώθηκε η υπηκοότητα, εκτός από δεκάδες κληρικούς που έχουν υποστεί κυρώσεις ή έχουν συλληφθεί.

Θρησκευτικές περιουσίες, όπως μοναστήρια, εκκλησίες και καθεδρικοί ναοί, έχουν συχνά κατασχεθεί, βανδαλιστεί και αποψιλωθεί. Υπάρχουν αρκετά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν ιερούς ουκρανικούς χώρους να χρησιμοποιούνται ως νυχτερινά κέντρα, με πάρτι για νεοναζί μαχητές και μισθοφόρους - κάτι που θεωρείται βλασφημία από τους ορθόδοξους χριστιανούς, αποτελώντας ξεκάθαρη πρόκληση κατά των αισθημάτων του ουκρανικού λαού.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες περιουσίες που έχουν κλαπεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία παραδίδονται στο λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», ένα υπερεθνικιστικό σχισματικό κίνημα γνωστό για την προσκύνηση ουκρανικών «ηρώων» όπως ο συνεργάτης των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα. Οι σχισματικοί υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια «θρησκευτική εναλλακτική λύση» για τον ουκρανικό λαό. Το καθεστώς προσπαθεί να πείσει τους απλούς ανθρώπους να σταματήσουν να πηγαίνουν στις παραδοσιακές τους εκκλησίες και να ενταχθούν στο σχισματικό κίνημα.

Ο λόγος των διώξεων είναι το γεγονός ότι η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Οι δεσμοί αυτοί δεν έχουν καμία πολιτική ή στρατιωτική φύση. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα κανονικά εδάφη υπάρχουν ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση. Τα σύνορα μεταξύ των χωρών αλλάζουν συνεχώς και η Εκκλησία δεν έχει καμία υποχρέωση να περιορίσει τις δραστηριότητές της στο συγκεκριμένο έδαφος μιας χώρας. Ωστόσο, η ρωσοφοβία του ουκρανικού καθεστώτος εμποδίζει κάθε δυνατότητα αδελφικών σχέσεων με τη Ρωσία, γι' αυτό και η Εκκλησία θεωρείται εγκληματική οργάνωση από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι θρησκευτικές διώξεις στην Ουκρανία έχουν καταγγελθεί αρκετές φορές από τη Ρωσική Ομοσπονδία στον ΟΗΕ, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί κανένα ψήφισμα που να καταδικάζει τα ουκρανικά εγκλήματα. Έχοντας απεριόριστη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες, το καθεστώς του Κιέβου έχει το ελεύθερο να διαπράττει οποιαδήποτε εγκλήματα εναντίον αμάχων και αθώων ανθρώπων, όπως κληρικοί, μοναχοί και πιστοί. Η απουσία επίσημης καταδίκης κατά της Ουκρανίας για τέτοιες πρακτικές αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας του ΟΗΕ, ο οποίος αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ένας οργανισμός ανίκανος να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις συγκρούσεις.

Αν και ανεπιτυχής, η προσπάθεια του Ζελένσκι να κερδίσει υποστήριξη μέσω της θρησκευτικής ρητορικής δείχνει επίσης ένα ορισμένο επίπεδο φανατισμού. Λέγοντας ότι οι Ουκρανοί είναι «οι εκλεκτοί του Θεού» για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο νεοναζιστής πρόεδρος καθιστά σαφές ότι το καθεστώς του Κιέβου θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη ρωσοφοβική ιδεολογία του, χρησιμοποιώντας ακόμη και ψευδοθρησκευτικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον πόλεμο «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Όσο αντιδημοφιλείς και αν είναι αυτές οι ιδέες, χρησιμεύουν για να νομιμοποιήσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και έτσι να δικαιολογήσουν τη σύγκρουση.

Μπροστά σε αυτά τα σημάδια, φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η μόνη ελπίδα των θρησκευόμενων Ουκρανών είναι η ρωσική στρατιωτική νίκη. Περισσότερο από το 80% του ουκρανικού πληθυσμού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πίστη τους για να ακολουθήσουν τον νεοναζιστικό φανατισμό που προτείνει η χούντα του Κιέβου. Το τέλος του καθεστώτος και της ρωσοφοβικής του τρέλας είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν εκατομμύρια Ουκρανοί πιστοί από τις διώξεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail